Archive for september, 2012

FÖRHANDSVISNING KULTURKAMPEN PÅ VAFF 13-14 OKTOBER

september 30th, 2012 by Maggan | No Comments | Filed in Konst

Jag kommer att förhandsvisa avsnitt 2 av Kulturkampen på filmfestivalen VAFF. Plats Umeå folkets hus. Gratis inträde.
Längd på avsnitt är 23 minuter. Jag kommer vara där, så då kan ni fråga om ni undrar något.

Tider:
Lördag 13 oktober kl 12.00-13.10 (ingår i ”block A”, tillsammans med några andra filmer).
Söndag 14 oktober kl 15.00-15.50.

Här hittar ni hela progammet för VAFF.

Tags: , , ,

HEMMA HOS MIN KOMPIS

september 29th, 2012 by Maggan | No Comments | Filed in Arbete, Diverse

Var hemma hos min kompis igår, hen hjälpte mig med berättarrösten. Här är hens porslinssamling.

Tags: , , ,

TRAILER KULTURKAMPEN!!!!

september 28th, 2012 by Maggan | 2 Comments | Filed in Arbete, Kändisskap, Konst

Missa inte Bokbål förlags kommande webbtv-satsning Kulturkampen. Premiär 1 november 2012. TV-serien består av fem avsnitt och kommer att sändas varje torsdag kl 20.00.

I den här tv-serien kommer ni få följa en grupp arbetssökande svenskar som fått den unika möjligheten att resa till Umeå och tävla om jobbet som förlagsassistent till förläggaren och fenomenet Lili von Wallenstein. I jobbet på Bokbål förlag ingår bland annat att sälja in böcker, grafisk layout, styling, assistera vid releasefester, planera Lili von Wallensteins vardag och förvalta varumärket Bokbål förlag. Men en assistent förväntas också ta hand om skitjobbet.

Det är djungelns lag som gäller här, det är dom tuffaste som överlever. Hur långt är de tävlande beredda att gå i jakten på drömjobbet som kulturarbetare? Under flera veckor tvingas de arbetssökande bo tillsammans och genomgå svåra arbetsprov i kategorin attityd, social kompetens och professionalism. En efter en tvingas de sökande ge upp sin dröm. Men den kandidaten som klarar sig igenom alla tester blir erbjuden en praktikplats på Bokbål förlag.

Tags: , , ,

SNART HÄNDER DET NÅT KUL

september 27th, 2012 by Maggan | No Comments | Filed in Arbete, Konst

Har suttit och gjort en trailer till Kulturkampen. Imorgon ska jag fara och spela in berättarrösten, om allt går vägen så släpps trailern under morgondagen.

Tags: , ,

SKA DOM INTE ÖPPNA ETT SAMEMUSEUM OCKSÅ NÄR DOM ÄNDÅ HÅLLER PÅ

september 26th, 2012 by Maggan | 4 Comments | Filed in Diverse

Balettakademien i Umeå blev lovade nya fräscha danslokaler i Umeås blivande kulturhus nere vid älven. Men sen helt plötsligt lovades lokalerna bort till ett kvinnomuseum istället, vilket gör att de nu står utan ordentliga lokaler. Det gör att de 2000 danselever (varav mest tjejer) riskerar att få tränga ihop sig i en sal ungefär lika stor som min lägenhet. För er som tycker att det här är vansinne så finns det en sida på Facebook som heter Var ska dansen vara?, där kan man visa sitt hat mot det här beslutet.

Jag lär ju ha fler besökare i veckan än vad det där museet kommer ha på ett år. Därför tänkte jag göra ett webbbaserat kvinnomuseum här på bloggen så slipper dom öppna det i våra danslokaler.

KVINNOMUSEUM

KVINNOR GENOM TIDERNA

DROTTNING MARGARETA

Drottning Margareta föddes 1953 i Danmark. Vid tio års ålder blir hon bortgift till Håkan av Norge och av Sverige. 1380 avlider hennes make och hon får då regera över Norge och Danmark.

De svenska stormännen kände sig hotad av tyskarna och vände sig därför till Drottning Margareta. Hon skrev under ett avtal och skickade en krigshär till Åsele. Därefter bildade hon union med de tre länderna. Hon fick mycket kritik av personer som tyckte att hon skulle ”hålla sig till nål och tråd”.

Hon dog 1412 i pest.


EDITH PIAF

Hon var en fransk sångeska och föddes 1915 i Paris. Hon fick stora framgångar bl a genom sin låt La vie en rose som kom 1946. Hon har även medverkat i flera filmer.

Hon är känd för att ha haft ett trassligt liv. Hon var tillsammans med en pojkvän som var hallick och när hon skulle göra slut så försökte han skjuta henne men misslyckades.


FRIDA KAHLO

Hon föddes 1907, tre år innan revolutionen bröt ut i Mexiko. Men hon var kommunist och ville bli förknippad med revolutionen, så därför sa hon att hon var född 1910 så att folk skulle tro att hon var årsbarn av revolutionen.

1925 råkade hon ut för en allvarlig trafikolycka och hon blev sängliggandes. Då började hon måla i olja, och mycket av hennes målningar handlar om den smärta som hon kämpade med. Målningarna handlade också om hennes komplicerade relation till hennes make.

Hon dog 1954. Det är svårt att veta om hon dog av sjukdom eller om hon tog självmord.

JANIS JOPLIN

Hon föddes 1943 i Texas i USA. Hon var en av 1960-talets största sångerskor och var känd för sin hesa och känsliga röst.

Redan som tonåring började hon sjunga blues och folkmusik. På mitten av 60-talet blev hon kontaktad av bandet Big Brother and the Holding Company, de gjorde bl a den kända låten Piece of my heart. Sedan gick hon över och började göra solokarriär.

Janis Joplin hade stora problem med droger och endast 27 år gammal dog hon i en överdos i heroin. Hennes sista album släpptes efter hennes död. Hennes liv har beskrivits i mängder av böcker.

KVINNOHISTORIA

På stenåldern levde kvinnor och män jämnlikt och båda arbetade. Kvinnan kunde t ex vara ute och leta bär med sitt barn på ryggen. Dom behövde heller inte jobba så mycket och de hade heller inte hål i tänderna eftersom de gnagde på rötter.

Men sen när man började odla och bli bofasta så var kvinnan tvungen att vara hemma med barnen och ta hand om hemmet medan mannen var ute på åkern och jobbade. Det var också då som man var tvungen att gifta sig. Det gjorde att det blev ojämnlikt och så har vi det även idag.

Mellan år 1400-1600 pågick häxbränningen. Kvinnor anklagades av kristna att ha samröre med Satan och brändes på bål. 30 000 kvinnor avrättades under den här tiden och vissa menar på att det var ännu fler.

Kvinnan fick rösträtt i Sverige 1919. År 1921 hölls de första valen till andra kammaren där kvinnor deltog.

KVINNAN IDAG

Det ställs otroligt höga krav på dagens kvinnor. Idag jobbar de precis som männen, men samtidigt så förväntas de ta huvudansvaret för barnen och hemmet. De förväntas också göra karriär och se bra ut. I reklam förstärks också den här bilden av kvinnan.

Tags: , , ,

MÖTE

september 25th, 2012 by Maggan | No Comments | Filed in Diverse

Idag har jag varit på Hotell Winn på ett viktigt möte med en person på Konstnärsnämnden. Jag fick lite hjälp om hur man ska söka pengar och sånt.

Tags: , , ,

ALLA AVSNITT FÄRDIGKLIPPTA!

september 24th, 2012 by Maggan | No Comments | Filed in Arbete, Kändisskap

Så då var sista avsnittet av Kulturkampen färdigklippt också. Jag är nöjd. Lite fix med ljud bara annars är allt klart. Preliminärt datum för då första avsnittet sänds är torsdag 1 november. Därefter kommer de fem avsnitten sändas en gång i veckan varje torsdag.

En trailer kommer släppas i slutet av veckan.

Tags: , , ,

UPPDRAG VINDELN

september 23rd, 2012 by Maggan | No Comments | Filed in Arbete, Diverse

Var ute i Vindeln i helgen och gjorde en grej som jag inte kan avslöja. Men mina assistenter som var med tyckte det var jobbigt när folk började ställa frågor. Allt gick bra.

Vindeln är ju ett asbra ställe, skitbilliga hus, endast 5 mil från Umeå, klädbutik, Systembolaget och fin natur. Varför flyttar inte alla dit?

Tags: , , , ,

NU ÄR DET DAGS ATT ELDA UPP DEN DÄR JÄVLA BREAKDANSMATTAN

september 21st, 2012 by Maggan | 10 Comments | Filed in Diverse

För ett tag sedan blev jag inbjuden till ett dansläger där man skulle lära sig dansa olika typer av streetstilar. Lägret var riktat till tjejer och syftet var att tjejer skulle lära sig ta mer plats. Nu var det här en ideell grej och egentligen ska man inte klaga på folk som jobbar gratis, men nu får det faktiskt räcka. Jag är så jävla less på att girlpower innebär att man ska börja köpa sina kläder på nån skatebutik, bli hiphopare och skaffa killintressen. Det är alltid att man ska tvinga tjejer ner i en skatepark och lära dom något meningslöst.

Fram till för nåt år sedan trodde jag att allt som killar gör är bättre och mer värt än det tjejer gör. Jag började dansa breakdance, locking och hiphop som är typiska killstilar och tog bara klasser för manliga danslärare. Jag ville bli som dom. Att dansa tjejigt inom street har nämligen låg status. Att dansa jazzigt anses som något negativt och ordet ”streetjazz” används som ett skällsord. Att blanda in dancehall är inte att tänka på, ”det är inte dans, det är porr”.

Efter några år tröttnade jag på street och gick över till de klassiska dansstilarna balett, jazz och modernt, som dansas mest av tjejer. Det som slog mig då var hur svårt det var i jämförelse med street. Man kan lära sig en streetstil hyfsat på några år, men de klassiska stilarna måste man ha börjat med på lågstadiet, annars är det kört. Det finns också en föreställning om att streetdansarna kan dansa själva, medan de som dansar klassiskt bara kan följa var läraren säger. Det är en myt, moderndansare är överlägset bäst på att improvisera.

Att rita hästar är väldigt svårt. Typ svårare än att rita en människa. Ändå så tycker tjejer inte att dom är häftiga för att dom kan det, nej istället måste de skaffa sin status genom att bli tillsammans med en efterbliven graffitimålare som max kan rita fyra bokstäver. Och sen när han målar måste han använda svarta linjer för att annars blir det för komplicerat att matcha de olika färgerna. Graffiti är också en sak jag har provat för att jag en gång i tiden trodde det var coolt och det är inte ett dugg svårt att lära sig. Är man någorlunda bra på att teckna sen innan så blir man bra på ett halvår. Om du är tillsammans med någon graffare, ge honom i uppgift att rita av en häst som galopperar framifrån och du kommer säkert göra slut efteråt.

Och om man nu ändå vill bli lite tuffare tjej som lockas av lite icke tillåtna saker så kan jag rekommendera att börja hänga med tjejer med perfekt utseende. De är nämligen expert på att sno kläder, smink, hårfärg, skor och smycken för flera tusentals kronor varje månad. Dom har säkert många knep att dela med sig av.

På gymmet där jag tränar ibland är det bara män som styrkelyfter (något som jag också trodde var häftigt för att killar höll på med). Ibland ser man tjejer som följt med sin kille dit och försöker lära sig marklyft. Men killen skulle aldrig göra det motsatta, följa med henne på hennes träning. Han skulle aldrig försöka lära sig ett tjejintresse.

Varje gång jag hör musiken av breakbeats och ser jättemånga personer i en ring som står och jublar åt nån breakare som står och gör nåt på en hand så vill jag bara elda upp den där jävla breakdansmattan. Lägg ner era feministiska nu-ska-ni-bli-som-killar-läger med töntiga grafittplank, dj-ing, och skateparker. Man ger inte tjejer bättre sjävförtroende genom att få dom att byta ut sina befintliga intressen och istället ställa dom på en breakdansmatta.

Tags: , ,

KOLLA IN DET HÄR

september 21st, 2012 by Maggan | 1 Comment | Filed in Kändisskap, Konst

Blondinbella står och poserar framför Sara-Vides målningar. Hon hyr ett kontor där dom hänger. Det lär inte vara sista gången vi ser hennes målningar på hennes blogg.

Nyss kom det in två gubbar i min lägenhet som skulle mäta ventilationen och jag hade smutsiga underkläder utspridda över hela golvet. Plus att i hallen låg en gammal konstfacksmadrass.

Tags: , ,