Archive for juli, 2015

FORTSATT VIDEOREDIGERING STESO SONGS

juli 30th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Arbete

Skönt att återgå till vardagen. Var ner på Kulturhuset och grävde i en jordhög. Det var jag och en till, vi kallade för ett slag grävrejv, bland annat för att Bottenvikens silverkyrka var klar med sin acid-väckelse-kassett som de ska släppa snart. Jorden flyttades till ett ställe där vi ska odla mer sallad. Passade på att äta mynta, rabarber, tomat och basilika. Vi har även rädisor, squash, broccoli, jordärtskocka, ärtskidor, jordgubbar, hallonbuskar. mangold och blomkål.

wpid-img_20150730_184252.jpg

Sen försökte jag ta tag i videoredigeringen som jag lovat att göra åt Karolina Stenström. Allt har gått segt men nu har jag i varje fall allt filmmaterial. Det är bra att det finns datorer på Kulturhuset som man kan använda så slipper jag fixa en bättre dator för egen del. Däremot finns det bara fri mjukvara tillgängligt så jag ska försöka mig på det. Har fått lära mig att det tydligen är viktigt.

wpid-20150730_203042.jpg

Videoredigeringsprogrammet jag jobbar i heter Kdenlive och hittills har det funkat bra. Inget krångel med format eller liknande. Mycket bättre än Adobe Premiere, det är en mardröm! Har även testat Scribus som ska vara nåt fritt alternativ till Indesign, det var däremot helt omöjligt att jobba i.

Tags: , , , ,

TILLBAKA I TRYGGA UMEÅ

juli 29th, 2015 by Maggan | 1 Comment | Filed in Resor

Är hemma i Umeå igen, väldigt skönt att sova på min egen madrass. Åkte regionalt tåg hem, det tog 8 timmar och det fanns inget internet ombord ”eftersom tåget var för gammalt”. Tyckte ändå det kändes tryggt att färdas på järnvägen på 1900-talsvis.

wpid-20150728_184000.jpg

Hagamannen släpptes samma dag som jag åkte hem, tänkte att det fanns en chans att han satt på samma tåg och gick in flera gånger i restaurangvagnen för att se om han satt där. Men jag såg inte till honom. Såg däremot massvis med björnloka längs vägkanten.

När jag kommit halvvägs så ringde folk och var oroliga att jag skulle gå hem själv mitt i natten eftersom Hagamannen släpps fri och erbjöd att de skulle komma och möta mig. Jag snäste ifrån och sa att jag inte vill att få en rädsla planterad och att om dom tyckte hans frisläppning var ett problem så kunde dom vända sig till ordet fritt i lokaltidningen. Jag frågade också om dom ville att Sverige skulle bli som Saudiarabien, där kvinnorna inte kan röra sig utomhus utan en man i sällskap, det argumentet brukar bita på den äldre generationen. Tyvärr lyckades de ändå skrämma upp mig litegrann, så när jag gick hem kollade jag bakåt två gånger. Förhoppningsvis skakar jag av mig det snart.

wpid-20150728_201648.jpg

För det mesta är jag inte rädd, jag har föreställningen att staden tillhör mig. Men ibland på en fest så kan nån slänga ur sig när man är på väg ut genom dörren klockan halv tolv ”ska du verkligen gå hem själv?!”. Sen berättar dom om nåt överfall i detalj som hänt i närheten och avrundar med att galningar inte borde få gå lös. För ett tag sen i min ateljé så var det en som påpekade att det var lite olustigt på kvällen utanför, något som jag aldrig tänkt på tidigare.

När Hagamannen var lös så var det poliser som strök omkring på cykelvägarna och skällde ut kvinnor för att de rörde ute klockan åtta på kvällen.

Tidningar har också ett ansvar när de väljer att placera en utomhusvåldtäkt på förstasidan eller löpsedeln så att man får det slängt i ansiktet varje gång man går på affärn.

Saken är den att det är statistiskt farligare att åka eller köra bil hem än att gå hem själv på natten, även om du färdas i 30 km/h. Om du inte tror mig, fråga nån som jobbar på akutmottagningen. Då är ju valet enkelt, gå hem själv och avböj alltid när folk vill erbjuda skjuts/taxi i säkerhetssyfte.

När jag flyttade till Stockholm så slutade jag vara rädd för att röra mig ute. Det fanns ju lika många galningar där som i Umeå. Det fanns två anledningar, det ena är att jag var ganska ensam och ingen hade koll på vad jag gjorde och kunde tala om vad som var farligt och glömde därför bort att vara rädd. Det andra var att Stockholms gångvägar för det mesta ligger jäms med bilvägarna.

Umeå kommun älskar trafikseparering. De tycker att gångvägar ska gå genom mörka parker samtidigt som bilar ska bränna på stora vägar utan störningsmoment. Det är kanske mysigt att röra sig på en cykelväg om man sjukpensionär, går ut med sin hund och behöver se lite dagsljus. Men kanske inte så kul och funktionellt för resten. När jag jobbade på Posten ute vid flygplatsen så var den enda vägen hem en 4 km lång cykelbana rakt genom skogen. Och nu pratar vi fortfarande Umeå tätort. Det fanns stora upplysta vägar i närheten, men eftersom de valt att trafikseparera fanns det inga trottoarer bredvid dem. Vi jobbade mycket natt och de sista timmarna handlade om ångesten över hur man skulle ta sig hem. Oavsett om man är rädd för överfall eller ej så tycker väldigt många att det är otrevligt att vistas ensam i en mörk skog på natten. Hade stadsplanerarna tänkt till så hade inte rädslan vart lika stor. Sen är dessutom gång- och cykelvägen lagd så att de måste ta stora omvägar runt bilvägarna så att sträckan blir ca 20 min längre, för att bilarna ska köra så kort sträcka som möjligt, men det får bli ett annat inlägg.

Det är såklart inte jättekul att han blir frigiven. Har läst en del texter på nätet om att folk är arga för att han släpps fri så tidigt, vill inte riktigt lägga mig i lag och rätt eftersom jag inte är bildad i det området. Jag är intresserad av lagar ungefär som man läser en artikel om nåt ämne i Illustrerad Vetenskap och tänker det här var ju lite intressant och sen glömmer man bort det. Tänker att juridikmänniskor driver den debatten bäst, som har lång utbildning och yrkeserfarenhet och kanske kan jämföra med olika rättsfall osv. Har inte sett att nån sån har gett sig in i den här debatten.

Jag har mest läst artiklar av feminister. De vill att han ska få ett hårdare straff. Inget ont om fängelser och poliser, jag är själv varken vänsterpartist, anarkist eller kommunist. Men jag blir ändå nyfiken vart feministerna befinner sig på höger- och vänsterskalan. Jag är uppväxt i en vänsterstad och under hela min uppväxt var det big no no att säga att man tyckte poliser och hårda straff var bra. Då blev man utskälld för att man var Moderat/fascist/ville ha en totalitär polisstat.

Så här säger t ex Vänsterpartisten Lars Ohly i en intervju i Sydsvenskan: Straff behövs för att visa att samhället inte accepter hot, våld och annan brottslighet. Men ropen på allt hårdare straff leder inte till minskad brottslighet, det är andra faktorer som kan leda dit – bra och effektiv polis och rättsväsende, förebyggande arbete med utbildning, arbete och fritidsverksamheter samt mer av vård för dem som begått brott.

Dom allra flesta brukar bli väldigt upprörda över att jag envisas om att röra mig själv ute på natten. Ibland har folk försökt förbjuda mig att gå hem själv. De menar att det är dumdristigt och att jag offrar mitt liv och min kropp för en högre Sak. Det finns ett gammalt 90-talsfloskel som säger att ”de flesta överfall mot kvinnor sker i hemmen” och antagligen är det sant. I så fall är det inget snack.

För att vi ska få en stad som vi kan röra oss i måste vi börja bete oss efter fakta och statistik och inte utifrån rädsla. Sluta skräm upp varandra, skäll ut släkt och vänner som gör det, acceptera inte tidningars löpsedlar som tjänar pengar på att sprida överfallsskräck till medborgarna och tillsätt bra stadsplanerare som inte gick ut högskolan 1977 där den högsta prion är bra bilvägar till Ica Maxi. Om du är rädd för att gå ut, det finns bara ett sätt. Ta upp spindeln och gulla med den.

BIENNAL 2015

juli 27th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Konst

Var ute i Karbenning i Västmanland och kollade på en utställning. Den öppnade i helgen.

wpid-20150726_163008.jpg

På övervåning är nån slags gigantisk lägenhet och på nedervåningen är väntsal och galleri.

wpid-20150725_200048.jpg

wpid-20150726_125609.jpg

Bodde i det här rummet, fanns en massa serietidningar. Läste mest Bamse.

wpid-20150725_233835.jpg

Var ganska trött, så jag gömde mig under ett lapptäcke och tänkte att jag var inuti en livmoder.

wpid-20150726_144504.jpg

Temat på utställningen är kartor, de hade bjudit in ett gäng konstnärer och bett dom skicka något i brev. Sjukt smart lösning när man befinner sig ute i obygden, så slipper man all logistik.

wpid-20150725_211605.jpg

Den här kartan tycker jag var fin.

wpid-20150727_135231.jpg

wpid-20150727_135253.jpg

ROADTRIP HÄLSINGLAND

juli 25th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Diverse

Åkte med i en bil till Hälsingland och hälsade på Sara-Vide.

wpid-20150724_183323.jpg

Jag fick bo i det här rummet, tyckte om det väldigt mycket. Fick en stark längtan efter att bli sjukpensionär och flytta dit och bara förflytta mig mellan sovrummet, köket och en sväng ute på gården tills jag dör.

wpid-20150724_164424.jpg

Vi hittade en bok i hennes bokhylla som hette Vit Magi. Det fanns en massa bra och handfasta tips:

wpid-20150724_224005.jpg

Magi för att trolla fram en älskare

Denna besvärjelse är mycket praktisk om du inte har en älskare men längtar efter att en ska dyka upp i ditt liv. Eftersom detta är en mycket stark besvärjelse kan du förvänta dig att få uppleva stormande scener! Men var försiktig och frestas inte att använda denna besvärjelse på på en tidigare älskare, som för stunden kanske är lyckligare med att göra annat än att vara med dig. Om du manipulerar människor eller händelser, oavsett om du gör det med eller utan magins hjälp, kommer du förr eller senare ångra det. Du menar kanske att du redan är ledsen, och att magin kan lindra din nedstämdhet. I så fall kan du utföra en besvärjelse med det föremål du har för att lindra smärta och sedan se vad tillvaron erbjuder dig. Om du utövar magi för att dirigera en annan människa känner du dig kanske lättad för stunden, men du kommer att bli desto mer bedrövad senare. Du får aldrig missbruka magi!

Till denna magi ska du använda röd jaspis: kärlekens och lidelsens sten. Det spelar ingen roll vilken tidpunkt på dagen du väljer, men det är bra att vänta tills sunnanvinden blåser. Före magiutövningen ska du på ett ark av det papper, som du reserverar för magiskt bruk, skriva ner denna urgamla besvärjelse med din gåspenna (se ”Allmänt redskap”)

Om tre dagar
och tre nätter –
kom till mig vid denna tid
Älskade. Kom när jag kallar.

Behåll papperet och den röda jaspisen hos dig, rena dig och ta på dig dina kläder och framkalla elementet eld. Håll stenen så att ljuset från lågorna glimmar i stenen och värmer dess väsen. Läs besvärjelsen högt medan du koncentrerar hela din uppmärksamhet på de ord du uttalar. När du gjort detta, lägger du besvärjelsen i ditt magiska skrin tillsammans med ädelstenen och låter dem ligga kvar där ostört ett månvarv. När månen åter är i samma fas kommer en älskare dyka upp i ditt liv.

Tags: , , , , , ,

BIENNAL 2015

juli 21st, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Konst

DSCF8696

Ska bidra med ännu mer decentraliserad kultur, den här gången i Karbenning. Har ställt ut där för två år sen, stället är en gammal tågstation som två konstnärer köpt. På nedervåningen är det en klassisk väntsal och på övervåningen är det en gigantisk lägenhet som man får lust att cykla i för att den är så stor. Byggnaden köpte de för ett vrakpris, tågen går från perrongen utanför själva huset och det tar två timmar med tåg till Stockholm.

DSCF8693

DSCF8701

I år är temat kartor och man fick tolka temat ganska fritt. Tror att det är mellan 15-20 konstnärer som medverkar. Vernissage 25 juli 14-22. Utställningen pågår till 7 augusti. Har du frågor kan du kontakta dom på karbenningstation@gmail.com.

Tags: , , , ,

FESTIVALEN I KLÖSE

juli 19th, 2015 by Maggan | 2 Comments | Filed in Konst, Supa

Var som sagt på en kulturfestival i helgen. Den ligger i Klöse, som är en avfolkningsort utanför Nordmaling. Huset är en gammal skola som dom gjort om till nån slags kulturförening. Jag blev inbjuden att bidra med konst och tackade ja. Det fanns ingen budget, så man betalade resa dit och fick stå för egen mat. Det var dessutom utedass. Det första jag gjorde när jag kom dit var att sätta mig på en stol i ett av rummen och börja gråta för att det är så ovärdigt att bidra till decentraliserad kultur eftersom man inte får ett skit tillbaks och att man var tvungen att sova på ett liggunderlag osv. Då påminde dom mig om att jag faktiskt blev informerad om förutsättningarna innan och fick skylla mig själv, sen erbjöd dom mig skjuts till tågstationen så jag kunde åka hem igen. Men så ville jag inte tillbaks till stan eftersom allt i Umeå var trist, sen blev jag bjuden på en starköl 10,5% och en kopp kaffe och kunde acceptera läget.

wpid-20150718_070143.jpg

Bredden på utbud var väldigt bra, på en åker hade dom byggt en kamera obskura.

wpid-20150718_101608.jpg

Några dansare var där och hade hittat ett ställe inne i skogen som var nån slags stor grusplan. Där gjorde dom en dansföreställning. Jag tycker det finns något storslaget att åka till ett ställe som är helt dött och bara bestämma sig för att fylla det med innehåll.

wpid-20150717_191239.jpg

Det är ju inget man orkar i längden, bara att ställa ut konst utanför de stora städerna är ju fruktansvärt otacksamt. Oftast obefintlig budget och mediabevakningen blir notiser i lokaltidningar som ändå ingen tar på allvar (folk tar typ recensioner på en blogg på större allvar än lokalpress!) eller nån mystisk alternativmedia som ingen hört talas om.

Hädanefter ska jag begränsa mig till att bara fylla obebodda platser på internet med innehåll. Då får jag i varje fall sova i min egen säng. Med tanke på det, inte för att quitter är helt folktomt, men jag bytt till quitter.es eftersom de tillåter 1000 tecken istället för quitter.se som bara tillåter 140 tecken.

wpid-20150717_164832.jpg

Övervåningen i huset. Världens sämsta foto, men det är en skulptur längst bort mot väggen.

wpid-20150717_114622.jpg

wpid-20150717_114458.jpg

Själva scenen såg ut så här. Festivalen blev ganska kul, träffade ett gäng poeter som hade bilat upp från södra Sverige. På fredag åkte jag och poeterna på en biltur till Umeå. I bilen lyssnade vi på gamla kassettband, bland annat en liveinspelning från P3. Mitt i spelningen blev det ekonyheter från år 2006. Nyheterna skiljde sig ganska mycket, inte bara innehållsmässigt utan språket var mycket mer invecklat än vad det är idag. Vi pratade också om Göran Perssons tid och då EU-debatten enbart handlade om att det är fel att förbjuda krokiga gurkor.

wpid-img_20150718_152752.jpg

När vi kom fram till Kulturhuset visade jag dom runt, de fastnade direkt i väckelsestudion och började improvisera musik.

wpid-20150718_141559.jpg

Sedan började de läsa poesi på stora scenen i kulturhuset, samtidigt som dom filmade.

wpid-20150718_143211.jpg

Jag fick skjuts hem och de åkte tillbaka till festivalen. Bra helg och hoppas poeterna kommer till Umeå igen!

Tags: , , , ,

FESTIVAL I KLÖSE UTANFÖR NORDMALING

juli 18th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Konst

Var ute i Klöse på festival och bidrog med kultur. Ställde ut ett gammalt verk från i våras, orkar inte producera nytt. Lägger kanske upp fler bilder sen.

wpid-20150717_114402.jpg

wpid-20150717_113541.jpg

wpid-img_20150717_234634.jpg

SOMMARLÄSNING

juli 11th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Diverse

IMG_2463

Försöker läsa Fifty Shades of Grey men har svårt att bli uppeggad på det sätt jag tror det är tänkt eftersom jag bara associerar såna böjelser till gothare:

Tags: , ,

ARVEGODS FRÅN FARFAR

juli 10th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Diverse

Hittade några böcker i en låda som jag plockade på mig.

image

image

image

image

Tags: , ,

SOMMAR 2015

juli 4th, 2015 by Maggan | 3 Comments | Filed in Diverse

image

image

image

image

Tags: , , ,