Archive for augusti, 2015

BAKOM KULISSERNA

augusti 30th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Arbete

Medan kulturhusfestivalen är i full gång pågår ett hemligt Darkweb-möte inne i lokstallarna.

image

Tags: , , ,

KULTURHUSFESTIVALEN FREDAG

augusti 29th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Arbete

Började dagen med att hjälpa till att resa ett gigantiskt tält som hade rasat ihop under natten. Tidigare hade tältet använts till väckelsemöten.

tmp_5924-IMG_20150828_112629144886065

image

image

image

Band mm.

image

image

Radiokanalen FOLKETS MASSIV FM 91,1 är igång.

tmp_5924-IMG_20150828_1325011800329344

Radiokanalen är påslagen i växthuset.

tmp_5924-IMG_20150828_142850-859213113

CECILIA GERMAIN PÅ KULTURHUSFESTIVALEN

augusti 27th, 2015 by Maggan | 3 Comments | Filed in Konst

Cecilia har precis flyttat till Umeå och är konstnär precis som jag. Tänkte att jag skulle inviga henne i Umeås kulturliv och visade henne kulturhuset. Hon vart väldigt peppad. Under kulturhusfestivalen kommer hon visa ett verk. I veckan har hon vart där och förberett.

image

Maggan: Hej vad har du gjort på kulturhuset idag?

Cecilia: Idag kom jag till kulturhuset för att snickra klart den skylt som ska stå utanför hyddan jag kommer att installera mig i under Kuturhusfestivalen imorgon fredag 28 augusti! Hyddan är ett samiskt byggnadsprojekt som genomförs av den pakistanske arkitektstudenten Ibrahim Mahmood. Jag är jätteglad att jag får använda bygget till mitt projekt!

image

Maggan: Du har tidigare bott i Stockholm, hur kommer det sig att du flyttade till Umeå?

Cecilia: Det hela var från början en kompromiss eftersom jag skaffade barn med en norrlänning och när vi separerade så var Umeå den närmaste storstaden som möjliggör att barnet och pappan kan ses rätt ofta. Nu är jag rätt nöjd med kompromissen, Umeå har visat sig vara rätt plats för mig både som konstnär och småbarnsförälder.

Maggan: Vad är det för verk du ska visa?

Cecilia: Verket jag kommer visa här på kulturhuset imorgon på fredag är från början resultatet av ett uppdrag att ingå i Luciano Benettons stora konstsamling Imago Mundi. Jag valde att göra en parfym som är en kritik mot EU och Schengenavtalet. Verket skulle egentligen haft premiär nu på måndag 31a augusti under Venedigbienalen i Italien, men nu har en alltså möjlighet att lukta på verket här i Umeå nu på fredag!

Jag kommer att bära doften på min kropp inne i hyddan från ca 19.00 och några timmar framåt. Kom gärna och lukta!

Maggan: Hur har du gjort parfymen? Luktar den gott?

Cecilia: Parfymen är oljebaserad och en konstruktion av infusioner jag gjort av substanser som vi upplever är en del av vår svenska tradition, dofter som är en del av upplevelsen av en slags nationell identitet; snus, kaffe, kardemumma etc. det är alla botaniska material från vitt skilda platser i världen, dofter som vi är vana att uppleva som ”våra” fastän de kommer från länder långt bort. Till infusionerna har jag tillfört ett urval av tio eteriska oljor som är doserade efter att jag kastat tärning för att få fram antal droppar av varje substans. Själv tycker jag att resultatet blev väldoftande!

Maggan: Vi gick ju på konstfack samtidigt, det är så vi känner varann. Du gick några år över mig när jag började ettan och tyckte du var äldre och mer van i konstvärlden. Jag tycker fortfarande att du har den auran över dig som en rutinerad kulturarbetare som vart med längre än mig. Men själv har du inte riktigt den självbilden?

Cecilia: Självbilder är ju alltid under förändring och just nu ser jag mig nog mest i rollen som en fattig småbarnsmamma. Men inser att fler i min omgivning upplever mig som driven konstnär. Allt är relativt, jag skulle nog placera mig i mitten. Jag är inte så rutinerad som jag skulle vilja, men konsten är viktig för mig, så den driver sig liksom självt framåt i mitt liv.

Maggan: Vilka frågor jobbar du kring i ditt konstnärskap?

Cecilia: Generellt kan en säga att jag arbetar kring ras, etnicitet, genus, kropp, hybriditet, historieskrivning, kolonialism, manipulation, identitet och maktstrukturer. Gränslandet mellan fiktion och verklighet är också väldigt intressant.

Tags: , , , ,

FOLKETS MASSIV FM 91,1

augusti 24th, 2015 by Maggan | 1 Comment | Filed in Diverse

Har lyckas bli inblandad i en piratradiosändning. Eller jag ska bara försöka fylla det med innehåll, vilka som sen ska sända och vart har jag ingen aning om. Men det kommer ske nån gång under Kulturhusfestivalen som är i helgen och sänds på frekvensen 91,1.

Samarbetet har inte vart helt okomplicerat, jag tyckte att sändningen skulle vara ungefär som en tråkig nattradio på SR, medan en annan inblandad som är anarkist tyckte att det skulle låta som piratradio i London då man spelar jobbig djungle och skriker coola saker mellan låtarna. Anarkisten dissade alla låtar jag samlat in till sändningen, men tyckte det var okej så länge jag inte hade nån låt med gothar-svartrock.

Vi lyckades enas om att göra varsin del då han får köra sina djungle-remixer och jag min nattradio. Tänkte jag skulle läsa in några texter, bland annat en förlossningsberättelse jag har på ett mail där min vän redovisar i detalj hur hennes underliv deformeras till en krater.

Beslutet om att sända radio togs igår så det är lite ont om tid, så jag hinner inte ragga någon mikrofon över halva stan. Tänkte att det enklaste vore att spela in direkt på sin telefon. Testade ljudupptagningen på min nuvarande telefon och ljudkvalitén var en katastrof. Därför testade jag med min gamla iPhone som halvt har slutat funka. Då blev ljudupptagningen lite bättre. Jag kontaktade den teknikansvarige och skulle kolla att det var okej att spela in med den, att formatet funkar osv. Han var inte så nöjd med att jag använde låst oetisk teknik, men tyckte det var okej eftersom jag använde den som mikrofon och inte som smartphone. Sedan fortsatte han raljera:

Då är det helt ok att använda den. Så länge man inte kallar den smartphone eller något liknande. ”Jag köpte en mikrofon för 8000kr igår, den har en skärm och man kan maila från den, man kan inte stoppa in externt minneskort, men det är ok för jag har tillgång till molnet”.

Jag hade först problem med att få över inspelade filerna till datorn, då gav den teknikansvarige rådet att bli kund hos Dropbox som ”läser igenom och analyserar alla dina filer”, att det brukar funka på bra på iPhone.

Vi kommer knappt hinna med någon marknadsföring och sändningen kommer räcka typ 200 meter. Tänkte att vi skulle fota en bild och göra en affisch som vi printar ut eller lägger upp på internet för att få lite spridning. Föreslog till anarkisten att det skulle vara en person med huva och solglasögon, en med orchmask o en med anonymousmask. Han vägrade ställa upp på bild ifall nån skulle ha en anonymousmask eftersom han inte ville förknippas med den rörelsen, så jag var tvungen att kompromissa på den punkten. Orchmask var däremot okej. Jag sa till anarkisten den kan associeras till något som han ännu mindre vill bli förknippad med, speciellt med orchmask i kombination med en radiokanal. Då sa han att han trodde mig och kontrade med att göra en logga för radiokanalen i vänsterstil.

FOLKETS MASSIV FM - SVART

Tags: , , , ,

KULTURHUSFESTIVALEN 28-30 AUGUSTI

augusti 21st, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Konst

Det blir en festival i år också. Vi har inte tillstånd att vara i själva huset, så därför blir allt utomhus på gården. Det kommer vara två scener med diverse olika band och framträdanden. Jag kommer har en premiärvisning för Steso Songs kommande musikvideo som jag sitter och klipper just nu nere på huset. Har fixat in några saker som kommer vara med. Återkommer om det.

tmp_26375-IMG_20150821_161159-1792723823

Här håller folk på att bygga och förbereda. Kom dit om du vill hjälpa till, folk är där nästan varje dag. Eller kom på festivalen!

tmp_6726-IMG_20150822_092451-1792723823

Tags: , , , , ,

PUNKSPELNING I I20-SKOGEN

augusti 20th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Diverse

tmp_24507-IMG_20150819_210350477177513

Igår var jag på en hemlig spelning ute i skogen. Missade att det fortfarande finns mygg där och hade tunna strumpbyxor.

tmp_24507-IMG_20150819_211433-1792723823

En av dom som vart med och arrangerat det satt backstage i ”logen” och bytte om inför sin kommande framträdande.

tmp_24507-IMG_20150819_2109111236294632

Snygg scen med massa ljusslingor och rekvisita.

tmp_24507-IMG_20150819_2116371855294227

Egentligen bryr jag mig inte om livemusik, men älskar när folk gör såna här saker. Glömmer bort ibland vilken lyx det är att ha tillgång till en sån värld.

Tags: , ,

NY MASK

augusti 17th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Dagens outfit

tmp_4639-IMG_20150817_133822-622928241

FÖRSÖKER TIMOTEIJ BLI SOM HARP TWINS?

augusti 3rd, 2015 by Maggan | 2 Comments | Filed in Diverse

Timoteij är ett band som har ställt upp i melodifestivalen. De blandar svensk folkmusik med eurodisco. I år har de försökt göra en internationell karriär och då har de sagt i en intervju att de måste byta till en mer internationell stil.

Sen idag fick jag se den här videon med Harp Twins, som lades ut på nätet 3 år innan.

Tags: , , , ,

AKTIVISTBRÄNSLE

augusti 1st, 2015 by Maggan | 3 Comments | Filed in Diverse

Var och åt pizza på Kebabnekajse. Raderade mitt facebookonto för ett tag en och tänkte att jag skulle fira det med flottig mat med rhode island-sås ovanpå. Känns extra bra så här efter Pride att jag tagit avstånd från ett HBTQ-hatande högerkristet amerikanskt företag. Jag behövde faktiskt också pizzan som tröst eftersom ingen annan verkar fatta att det är sjukt exkluderande kommunicera via internet på det här sättet. Innan pizzan skulle jag fara iväg på en grej som jag trodde var idag, men alla utom jag visste om att det var senare i veckan eftersom informationen bara finns tillgänglig för dom som använder Facebook.

wpid-20150801_183807.jpg

Jag saknar faktiskt ganska ofta att slösa tid och energi på ett fördummande flöde, men jag har börjat fylla tomrummet på annat sätt. Håller bland annat på att försöka lära Openstreetmap. Det är helt hopplöst och allt är extremt användarovänligt, vilket slutar med att jag enbart använder dagboksfunktionen.

Idag var jag ute och försökte mappa lite saker, var bland annat och kollade på ett rör som jag tänkte märka ut som genväg i våras. Var glad att jag inte försökte ta mig igenom det. Lägg märke till att det är en björnloka längst till höger på bilden.

wpid-20150801_194144.jpg

Mera björnloka, det är som med kantareller hittar man en så ser man tusen.

wpid-20150801_194512.jpg

Hittade ett staket som gick att ta sig in i med hjälp av en avknipsartång.

wpid-20150801_194328.jpg

På andra sidan stängslet fanns fortsättningen på röret som jag ville använda som genväg, den verkade lite lättare att klättra in i. Men då upptäckte jag att porten till det halvfärdigbyggda huset var olåst och gick in och kom av mig helt i mitt uppdrag.

wpid-20150801_195028.jpg

Gick runt i olika kommande lägenheter, hittade en etta med sovalkov och panoramafönster.

wpid-20150801_195241.jpg

Tapeten verkar vara motiv på björnloka.

wpid-20150801_195145.jpg

Tags: , , ,