Archive for april, 2016

DAGENS MATBILD

april 29th, 2016 by Maggan | 2 Comments | Filed in Diverse

DSCF0996

Ikväll ska jag dricka folköl och lyssna på rysk techno.

KOMMER FÖRMODLIGEN BLI ÅTERBETALTNINGSSKYLDIG A-KASSAN 150 000 KR + SKATT

april 26th, 2016 by Maggan | 10 Comments | Filed in Arbete

Ringde och pratade med min handläggare idag. Dom utreder om jag ska ses som företagare i Bokbål förlag eftersom jag sitter med i styrelsen i en ekonomisk förening som är momsregistererad. Och ja det var klantigt att inte nämna den då jag började gå på A-kassan och har nu försökt ge en förklaring och lämnat in uppgifter mm. Men nu har dom i princip granskat hela mitt liv och kommit fram till att jag ägnat min fritid åt kultur istället för konsumtion, kabeltv, pojkvänner och valium. Min handläggare sa att jag var helt körd, att jag troligen kommer bli återbetalningsskyldig hela summan, i liknande fall har dom blivit fällda. Men eftersom det är så stor summa pengar måste en annan person ta det slutgiltiga beslutet så handläggaren kunde inte ge ett slutgiltigt beslut.

Kul också att ifall jag hade arbetat ett helt år så hade det hela kunnat ses en bisyssla, arbetade bara heltid i 11 månader och två veckor. Är inte tillräckligt sansad för att skriva nåt vettigt, utan kör en Agent Nygren där jag jag publicerar myndighetstexter direkt på bloggen. Nedan är citat ur det senaste brevet ur A-kassan med frågor som är grund för att jag ska bli återbetalningsskyldig hela summan. Pimpar med lite länkar så ni förstår vad handläggaren refererar till:

Som jag nämnde i telefonen är det svårt att skilja mellan vad som är privat och vad som är mer ”affärsmässigt” men några av de uppdragen vi sett är ditt skrivande för Det grymma svärdet, ditt uppträdande på Finlandsfärjan, uppträdandet på Kulturhusfestivalen, utställningen på Supermarket, vernissagen för Galleri Verkligheten och Skulpturparken. Det kanske finns fler uppdrag som vi inte kunnat ta reda på?

Vad är syftet med dina uppdrag? Både kort- och långsiktigt? Är det att någon gång ändå kunna tjäna pengar på ditt konstnärskap? Jag tänker på ett inlägg du gjorde den 21 juli 2015 där det ändå verkar som att du vill ha något mer betalt än bara en betald resa: ”det är ju inget man orkar i längden, bara att ställa ut konst utanför de stora städerna är ju fruktansvärt otacksamt. Oftast obefintlig budget och mediabevakningen blir notiser i lokaltidningar som ändå ingen tar på allvar…”

Att stå till arbetsmarknadens förfogande

Under några dagar så har du fyllt i att du har arbetat och det har vi även fått styrkt med arbetsgivarintyg. Resterande tiden så har du fyllt i att du varit arbetslös. Även om man inte skulle se ovanstående uppdrag som självständiga så kan man istället ställa sig frågande om du stått till arbetsmarknadens förfogande. Nedanstående är saker du gjort och som man kan ifrågasätta om du då står till arbetsmarknadens förfogande när du gör dessa saker.

Du skriver att du är medlem i Nya partiet och kandiderade och även var/är kassör och sekreterare. Var du då inte aktiv under själva valspurten augusti/september? Hur mycket tid går det åt till att skriva texter/genomföra intervjuer för Det grymma svärdet? När har du gjort detta? Hur mycket tid har det gått åt att reptera inför uppträdandet på Finlandsfärjan och hur mycket tid gick det åt för själva resan? Du verkar arbeta aktivt med Kulturhuset i Umeå, hur mycket tid tar det och vad är syftet med arbetet?

Vi ser även att du själv har uppträtt på festivalen och verkar vara engagerad i galleriet. När producerar du till dina utställningar, är det mest gammalt material eller är det något pågående. Här är det naturligtsvis också svårt med någon slags gränsdragning. Du kanske producerar något som utlopp för saker som händer/du känner och det blir i slutänden en utställning?

Din bok som du gav ut under 2015 när skrevs den? Var det under tiden du fick ersättning från oss? Du har haft en utställning på Supermarket och en via Galleri Verkligheten. Även det antar jag har krävt tid att förbereda, marknadsföra och genomföra.

Du har även varit involverad i något som heter Skulpturparken. Vad har varit syftet med det? Försökt skriva ner så utförligt du kan om din situation och om det är andra saker som styrker det du säger så får du skicka med det också. Vi vill gärna ha ditt svar inom 10 dagar.

Kontakta oss om du har frågor

Tags: , ,

NYHET: JAG SKA FLYTTA TILL LJUSNE

april 24th, 2016 by Maggan | 1 Comment | Filed in Arbete, Konst

Flyttar dit i mitten på maj. Ska göra praktik på en konstförening. Var och hälsade för några veckor sedan och nu är alla papper påskrivna. Kommer vara där i tre månader.

img_20160326_084300.jpg

img_20160325_215450.jpg

Tags: , , ,

TESTAR EN NY MÅLERISTIL

april 23rd, 2016 by Maggan | 1 Comment | Filed in Arbete, Konst

Vad tycker ni om den här måleristilen? Tror att jag målade ungefär så här då jag gick gymnasiet. Den är målad på grundad golvpapp som som jag först blöter och spänner upp med akvarelltejp.

IMG_7851

Tags: , , ,

RECENSION ”VÄN AV ORDNING”

april 20th, 2016 by Maggan | No Comments | Filed in Diverse

Har läst ut Henrik Bromanders bok Vän av ordning. Innan jag köpte boken så hade jag inte kollat upp den ordentligt, utan trodde att det var en seriebok eftersom jag vet att han är serietecknare. När jag hämtade ut den på posten så upptäckte jag att det var en vanlig roman med endast text på 500 sidor. Men gick bra att ta sig igenom.

Vän av ordning
handlar om en kille som heter Joel, som har internet som ventil och tillflyktsort. Han börjar som ett troll, blir flashbackkrigare och sedan också bloggare och även politiskt aktiv utanför internet.

IMG_7849

Trots att jag varken är man eller flashbackkrigare och också helt ointresserad av ”mångkulturdebatten” så känns det ändå som att boken handlar om mig.

Eller det jag känner igen är ilskan, frustrationen, avundsjukan på alla som är framgångsrika och njutningen och baksidan av internetmissbruket.

I början av boken använder han inga egna åsikter utan tar hela tiden motsatt ståndpunkt i diskussioner på nätet för att provocera. Jag hade själv en sån period under 2012. Jag hade ett understimulerande arbete och för att inte deppa ihop så började jag varje morgon med att skriva något provocerande på internet som gav mig ångest, många gånger ”icke-pk”. Hatar förövrigt att brunhögern lagt beslag på ordet ”pk”, som mycket annat som uppfunnits av vänstern ursprungligen.

Det här gjorde att jag kände mig levande i ett övrigt trist och meningslöst liv. När jag sedan kom hem så kollade jag datorn vad jag fått för respons. Ibland fick jag en halvviral spridning. Det gav en enorm kick. Men det var på den tiden innan kommersiella krafter försvårat den lilla människan att nå ut på internet.

Någonstans i boken blir en brytpunkt, då han övergår från att vara nättroll till att föra fram sina egna åsikter. Jag försöker akta mig för det steget. När man gör konst som riskerar att misstolkas är det viktigt att behålla sin politiska integritet. Det gör man genom att t ex inte ansluta sig till politiska partier eller uppenbart politiska rörelser. Sen vill man ju behålla mystiken, ni skulle nog bli väldigt besviken om ni insåg vilken menlös gråsosse jag är. När man tolkar konst så är det inte bara konstrummet som man läser in i kontexten, utan även den konstnärliga avsändaren. Jag tycker Dan Parks konst blev nåt annat när han förlorade sin politiska integritet, förr höll han lägre profil med sina egna privata åsikter, vilket gjorde hans affischer mer svårtolkade.

Det finns en återkommande grej i boken då Joel besöker en feministisk blogg. Han stör sig på bloggen men kan ändå inte låta bli att gå in, som ett sår han inte kan låta bli att peta i. Han skriver en hel del hot och spydiga kommentarer mot henne. Det ger nåt slags utlopp. I slutet av boken får hans handlande konsekvenser.

När jag är trött och uttråkad brukar jag göra ungefär samma sak. Jag går in på ett gäng bloggar som jag vet gör mig irriterad. Provokationen gör att jag känner något, det hjälper tillfälligt mot min deppighet. Joel skriver mycket om att han är arg och stör sig på allt. Jag kan känna igen mig i ilskan, som att jag hela tiden måste hålla tillbaka något. Ibland fantiserar jag om att jag tar en ljushållare i glas och slår i en killes huvud, han faller till golvet, ligger i fosterställning och jag bara fortsätter slå och slå. När jag fantiserar om det får jag en enorm eufori.

Ibland går jag ut på ett kommentarsfält, trycker till någon för att lätta på trycket. Det är skönt för stunden, men oftast ångrar jag mig efteråt.

Joel blir ofta irriterad på de som får plats i media. Jag brukar kalla dom som beskrivs i boken för stockholms”vänstern”. Jag känner likadant. Egentligen är jag motståndare till missunnsamhet, men det har liksom tagit över det senaste åren. Ju mer missnöjd jag är över min situation och ju mer maktlös jag känner mig inför att förändra den, desto mindre klarar jag av andras framgång. Mest stör jag mig nog på de som gjort framgång genom identitetspolitiken. Vet inte varför, finns ju värre saker.

Nånstans efter andra halvan av boken så händer något som gör att jag inte känner igen mig längre. Bland annat använder han våld mot sin flickvän. Helt plötsligt känner jag mer att jag läser om en person som jag tittar på i bur. Här börjar jag uppfatta Joel som en väldigt sterotyp kille som man hittar på flashback, istället för en genuin karaktär. Ibland varvas hans störda personlighet med berättelser från barndomen, för att blanda in mer mänskliga drag men tycker inte riktigt det hjälper. Trots att jag känner personer som säkert har ett flashbackkonto så har jag inte att jag stött ihop med den här Joel som han beskrivs i slutet av boken. Jag menar, alla har ju nån släkting som är smygbrunhöger och varje gång och dom börjar gå igång så är det typ som att sitta och surfa runt på Avpixlat en hel kväll. Dom personer som ni antagligen känner kan vara både kärleksfulla, varma och på många sätt bra människor.

Joel har en problematisk relation till sin farsa, som mot slutet blir uteliggare. Farsan pratar om att det är svårt att få härbärge eftersom allt är överfullt överallt i och med flyktingströmmarna. Här kan jag ana en kritik mot att de som betalar för flyktingkrisen är de som är längst ner på samhällsstegen istället för de som är högre upp och har mer kapital. Enligt källor är Henrik Bromander är långt ute på vänsterkanten, vet inte exakt vad, men ser att kommunisterna kritiserar att de som är längst ner inte ska betala mest.

I gamla proggtexter beror alla problem på samhället + en farsa som dricker och därför gick allt åt helvete. Boken har den proggandan. Ibland ger boken också lite kommunistvibbar när man märker att det är instoppat beskrivningar om dåliga arbetsförhållanden etc.

Överlag, boken är skitbra. Framförallt känns den allmänmänsklig, ibland kan jag bli less på dagens klimat att en grupp ska sitta med sina bekymmer som ingen kan förstå eller känna, sen en annan grupp nåt helt annat och att ingen förstår varandra. Att ha ett allmänmänskligt sätt att berätta är tyvärr väldigt otrendigt, önskar att fler vågade vara omoderna.

Tags: , , ,

KONTORSFLYTT

april 18th, 2016 by Maggan | No Comments | Filed in Arbete

Jag har en videoredigeringsstudio på Kulturhuset, där det t o m finns internet draget. Hade en plan att uppgradera standarden på studion genom att försöka få igång bastun, som är i samma rum. Började med att försöka rensa ut grejer, som bekant används en bastu mest som förrådsutrymme.

IMG_7770

Väggarna på bastuns utsida är halvt borttagna. En gång i tiden fick vi på Kulturhuset för oss att plocka ner bastun och sen sälja. Men med medskaparkulturens baksidor i kombination med en trög kommun, skapade motstånd och vi kom bara halvvägs innan entusiasmen dog av.

IMG_7772

Elen gick inte att få igång.

IMG_7769

I bastun hittade jag en mystisk påse med pulver, såg ut som frön eller dylikt. Efter ett tag då jag satt och jobbade upptäckte jag att jag drabbades av en allergiattack och bar ut påsen och dumpade den i en hink på gården.

IMG_7767

Mina allergiattacker fortsatte varje gång jag gick in i min studio och såg att påsen hade läckt ut på golvet. Så jag försökte städa upp ”pulvret” med hjälpt av en mössa och ett par kalsonger som jag hittade i bastun.

IMG_7768

Trots att jag både städat och vädrat i omgångar så försvann inte allergin. Till slut bestämde jag mig för ett kontorsbyte och flyttade in i rummet bredvid. Steso Songs musikvideo är snart färdigklippt och fixad för en release. Återkommer!

Tags: , , , ,

TAJĈI – DAGENS MODEIKON

april 17th, 2016 by Maggan | No Comments | Filed in Dagens outfit

Om vi nu ska prata om det förflutna+mello, så är Tajči en av mina starkaste barndomsminnen. Hon uppträdde i melodifestivalen 1990 och jag kan fortfarande hela koreografin samt texten i nån slags fejkjugoslaviska.

Klickade vidare och hittade en video då hon hade den här outfiten. Är helt mållös, måste ha en sån klänning.

Skärmbild från 2016-04-17 19-52-09

Tags: , ,

FREDAGSNÖJE

april 16th, 2016 by Maggan | 1 Comment | Filed in Okategoriserade

Sitter hemma, orkar inte ta mig ut. Idag har jag försökt lära mig färgkorrigering av musikvideor, men hur jag än gör så ser allt ut som en musikvideo med Bomfunk MC.

Hade tänkt gå ut på krogen, hade klätt upp mig i en gammal topp som jag ärvt av min mamma. Tyckte jag fick en snygg bröstklyka i linnet, ungefär som en klyka som man hade i melodifestivalen från 1991. Det här gjorde att jag började kolla på en massa gamla melodifestivalbidrag, bland annat Jugoslaviens bidrag från 1990. Ramlade också in ett bidrag från år 2000 med ett band som heter PingPong.

Tydligen var det nån kontrovers med bidraget, eftersom de viftar med både israeliska och syriska flaggor i slutet av låten. Hittade låttexten, det verkar handla om en kärleksrelation som går över gränser:

All day long I sit in the kibbutz
In my hand a cigar and it feels a little sour
All the time only depression and boredom
If I don’t come, it will end with a bang

Oh… happy
Oh… happy
Oh… oh… happy
Oh… oh… happy

All day long wars on television
And in Australia there are floods again
Here comes the Sunday depression
I want, I want a cucumber

Oh… happy..

And now I have a new boyfriend from Damascus
When I’m sad, he sends me a red rose
It’s not smart to love only when you feel like it
I want to do it with him all day long

Oh… happy..

Har försökt googletranlejta från en rysk wikipediasida och fick fram det här:

Låten handlar om de älskande i varandra en israelisk flicka och en syrisk kille som verkligen vill vara tillsammans , men de är separerade krig och politiska skillnaderna mellan deras länder. Texterna kan inte orsaka en blandad bedömning av israel. Dessutom i videon av låten bandet vinkade israeliska och syriska flaggan, som orsakade ännu mer upprördhet .

Det har gjorts en DVD om bandet men hittar den inte. Nån som har nån mer info?

Tags: , , ,

TOAKLOTTER

april 13th, 2016 by Maggan | No Comments | Filed in Diverse

IMG_7724

CYKELTUR

april 10th, 2016 by Maggan | 1 Comment | Filed in Diverse

Cyklade bort mot Klockarbäcken och sen vidare till Piparböle.

DSCF0964

DSCF0990

Tags: , ,