SKA DOM INTE ÖPPNA ETT SAMEMUSEUM OCKSÅ NÄR DOM ÄNDÅ HÅLLER PÅ

september 26th, 2012 by Maggan | Filed under Diverse.

Balettakademien i Umeå blev lovade nya fräscha danslokaler i Umeås blivande kulturhus nere vid älven. Men sen helt plötsligt lovades lokalerna bort till ett kvinnomuseum istället, vilket gör att de nu står utan ordentliga lokaler. Det gör att de 2000 danselever (varav mest tjejer) riskerar att få tränga ihop sig i en sal ungefär lika stor som min lägenhet. För er som tycker att det här är vansinne så finns det en sida på Facebook som heter Var ska dansen vara?, där kan man visa sitt hat mot det här beslutet.

Jag lär ju ha fler besökare i veckan än vad det där museet kommer ha på ett år. Därför tänkte jag göra ett webbbaserat kvinnomuseum här på bloggen så slipper dom öppna det i våra danslokaler.

KVINNOMUSEUM

KVINNOR GENOM TIDERNA

DROTTNING MARGARETA

Drottning Margareta föddes 1953 i Danmark. Vid tio års ålder blir hon bortgift till Håkan av Norge och av Sverige. 1380 avlider hennes make och hon får då regera över Norge och Danmark.

De svenska stormännen kände sig hotad av tyskarna och vände sig därför till Drottning Margareta. Hon skrev under ett avtal och skickade en krigshär till Åsele. Därefter bildade hon union med de tre länderna. Hon fick mycket kritik av personer som tyckte att hon skulle ”hålla sig till nål och tråd”.

Hon dog 1412 i pest.


EDITH PIAF

Hon var en fransk sångeska och föddes 1915 i Paris. Hon fick stora framgångar bl a genom sin låt La vie en rose som kom 1946. Hon har även medverkat i flera filmer.

Hon är känd för att ha haft ett trassligt liv. Hon var tillsammans med en pojkvän som var hallick och när hon skulle göra slut så försökte han skjuta henne men misslyckades.


FRIDA KAHLO

Hon föddes 1907, tre år innan revolutionen bröt ut i Mexiko. Men hon var kommunist och ville bli förknippad med revolutionen, så därför sa hon att hon var född 1910 så att folk skulle tro att hon var årsbarn av revolutionen.

1925 råkade hon ut för en allvarlig trafikolycka och hon blev sängliggandes. Då började hon måla i olja, och mycket av hennes målningar handlar om den smärta som hon kämpade med. Målningarna handlade också om hennes komplicerade relation till hennes make.

Hon dog 1954. Det är svårt att veta om hon dog av sjukdom eller om hon tog självmord.

JANIS JOPLIN

Hon föddes 1943 i Texas i USA. Hon var en av 1960-talets största sångerskor och var känd för sin hesa och känsliga röst.

Redan som tonåring började hon sjunga blues och folkmusik. På mitten av 60-talet blev hon kontaktad av bandet Big Brother and the Holding Company, de gjorde bl a den kända låten Piece of my heart. Sedan gick hon över och började göra solokarriär.

Janis Joplin hade stora problem med droger och endast 27 år gammal dog hon i en överdos i heroin. Hennes sista album släpptes efter hennes död. Hennes liv har beskrivits i mängder av böcker.

KVINNOHISTORIA

På stenåldern levde kvinnor och män jämnlikt och båda arbetade. Kvinnan kunde t ex vara ute och leta bär med sitt barn på ryggen. Dom behövde heller inte jobba så mycket och de hade heller inte hål i tänderna eftersom de gnagde på rötter.

Men sen när man började odla och bli bofasta så var kvinnan tvungen att vara hemma med barnen och ta hand om hemmet medan mannen var ute på åkern och jobbade. Det var också då som man var tvungen att gifta sig. Det gjorde att det blev ojämnlikt och så har vi det även idag.

Mellan år 1400-1600 pågick häxbränningen. Kvinnor anklagades av kristna att ha samröre med Satan och brändes på bål. 30 000 kvinnor avrättades under den här tiden och vissa menar på att det var ännu fler.

Kvinnan fick rösträtt i Sverige 1919. År 1921 hölls de första valen till andra kammaren där kvinnor deltog.

KVINNAN IDAG

Det ställs otroligt höga krav på dagens kvinnor. Idag jobbar de precis som männen, men samtidigt så förväntas de ta huvudansvaret för barnen och hemmet. De förväntas också göra karriär och se bra ut. I reklam förstärks också den här bilden av kvinnan.

Tags: , , ,

4 Responses to “SKA DOM INTE ÖPPNA ETT SAMEMUSEUM OCKSÅ NÄR DOM ÄNDÅ HÅLLER PÅ”

 1. svante skriver:

  Under första och andra världskriget tvangs kvinnorna i Europa att ge sig ut i arbetslivet emedan männen som annars bemannade fabrikerna var ute och dog i strid för att försvara sina kvinnor och deras ungar. Några minuter efter krigets slut valde man att glömma varför kvinnorna sattes i arbete och man hittade istället på att det var en rättighet att få jobba. Därvid planerade man om ekonomin så att det inte längre var ett val för kvinnor att stanna hemma och ta hand om barnen och de gamla.

 2. simon skriver:

  Bra info om kvinnor!

 3. Snajd skriver:

  Allt var bättre på stenåldern. Stenålderslivet är för mig och många andra ett ideal man strävar efter. Det var då man levde rätt. Tex så äter jag stenåldersmat sen tre år tillbaka och mår jättebra på det och har gått ner i vikt 5kg.

 4. Sonja skriver:

  När man läser historia i skolan så beskriver man alltid stenåldern som en väldigt primitiv och svår tid, när man dog av mammutar och sabeltandade tigrar lika ofta som man avled på grund av krig mellan stammar, till exempel stammar utav neandertalare som inte förstod så mycket, men var starka.

  Men mycket tyder på att världen hade några oerhört avancerade civilisationer på den här tiden, och de byggde pyramider och andra vetenskapliga monument runt om i världen som idag gäckar forskare som inte får ihop dessa byggnationer med flintaspetsar och hudsärkar.

  Vad kvinnan har för plats i det här vet jag inte, men jag tror att kvinnor har ca 50% plats i det här mysteriet.

Leave a Reply