MÅSTE VARA LEDIG SNART ANNARS DÖR JAG

maj 8th, 2013 by Maggan | Filed under Arbete.

Mitt vikariat går ut sista juni. Bästa vore att vara ledig minst 6 veckor innan jag hoppar på sommarschemat. 3 veckors ledigt och 3 veckors konstnärligt arbete, då jag ska försöka få klart mina målningar. Men det kommer jag aldrig att få.

Förra sommaren spela jag in Kulturkampen. Här filmade vi sista avsnittet då dom ska tävla i kistor.

IMG_2938

Åkte även ut till Vindelälven för att få riktigt bra kiståkningar på forsen. Filmade från det här fönstret. Inspelningen var väldigt kul, men jag orkar inte ha ett liv där jag har skitkul tre veckor per år och sen typ vilja dö resten av året.

IMG_2104

Jag har börjat tänka i andra banor än att göra konst. När man säger det här till folk så argumenterar dom emot och säger ”Nej, du har fel! Du ljuger bara för dig själv!”. Men jag tycker det snarare är självbedrägeri att ”satsa på konsten” genom att jobba på ett slitigt deltidsjobb och sen komma hem och vara för trött för att skapa. Resultatet blir att man bor i en betongbunker, aldrig är ledig och har världens tråkigaste liv.

Då tror jag att de flesta mår bättre av att ha ett jobb som är halvkul och sen kan man vara ledig på kvällarna och äta och bo bättre. Ha betald semester istället för som nu då jag måste jobba hela året och även tvingas till sommarvikariat. Under konstutbildningen såg jag många som hade konstant ångest i blicken över sitt yrkesval, men dom fortsatte ändå. Trots att de aldrig var där eller kom igång med konsten. De vågade inte hoppa av nu när de ”kommit ända hit”, fastän dom antagligen skulle mått bättre av det. De som faktiskt vågat lägga ner går ofta runt och skäms och håller på att förklara sig, som att de gjort något dumt.

Jag tycker att det är dags att skrota den här idén om att man fått en gudomlig begåvning av Gud som man har nån slags skyldighet att förvalta resten av livet. Det är fan inget jävla husdjur som man är skyldig att ta hand om resten av sitt liv. Är det inte längre kul så ska man göra nånting annat. Den här idén om ”kall” gör att man inte behöver betala ut ersättning till konstnärer eftersom de vet om att konstnärer ALDRIG kommer ge upp konsten. Och den enda anledningen till att man fortfarande håller fast vid att man fått en begåvning av Gud är för att inte konstverk av gamla ”mästare” ska sjunka i värde.

Nej, själv kommer jag bli förvånad om jag fortfarande håller på med konst då jag fyllt 40. Jag har alltid haft inställningen att det här är mitt sista år med den här skiten. Jag tänker inte skämmas eller känna mig misslyckad den dagen jag lägger ner.

Tags: , , ,

11 Responses to “MÅSTE VARA LEDIG SNART ANNARS DÖR JAG”

 1. Johannes Nilsson skriver:

  Okej, discuss suger härmed herpesanus. Skrev en kommentar, och när det började jiddras om ”inloggning” (HORA!!!) försvann kommentarjäveln. Så nu kommer du aldrig få veta vad jag skrev.

 2. Joppa skriver:

  Intressant! Så där har nog jag resonerat också. Man kanske ska skilja på jobb och hobby. Jobbet behöver inte vara det roligaste man vet.. känns som en utopi som många tror är obligatorisk. Jobb är till för att tjäna pengar för överlevnad. Efter jobbet kan man dock ägna sig åt vad man vill. Har man ett jobb med tillräckligt bra lön kan man gå ner i tid och ägna mer tid och sin fritid. Ett jobb som man dock har ångest inför att gå till är ju inte heller bra.. det ska vara så att det är ok, men inte nödvändigtvis det roligaste i livet. Du kanske kan hitta någon utbildning eller arbete som innehåller lite kreativa bitar och på så sätt dra nytta av dina kunskaper/förmågor.

 3. Snajd skriver:

  Konst är ju ingen jävla välgörenhetsprojekt.

 4. Aja skriver:

  Det här är jätteintressant ämne. Många som väljer att fortsätta med konsten frågar sig nog ofta vad fan de håller på med. ”I chose not to choose life: I chose something else” liksom, ja, jag vet det är ett filmcitat, men det passar verkligen in på konstnärslivet. ”It´s a long way to the top if you wanna rock and roll” kan man också säga!

  • Maggan skriver:

   Om det ändå vore rock n roll vore det ändå värt. Men jag har hört att Karin Mamma Andersson tjänar lika mycket som en snabbköpskassörska när alla avgifter är betalda.

   • Aja skriver:

    Jo, hon får tydligen hundratusen kvar när enmiljonersmålningen är såld. Verkar obegripligt.

    • Maggan skriver:

     En miljon, galleristen tar hälften, sen skatta hälften på det. Det blir 250 000. Antagligen är hon bra på att samla kvitton som hon kan dra av, att det är därför hon får så lite lön i slutändan.

     • Joppa skriver:

      Från en säker källa (Flashback):

      ”Karin Mamma Andersson, Konstnär
      Lön 2011: 2909400”

 5. frida skriver:

  Jag känner mig misslyckad som har pluggat nåt jag inte vill göra och studieskulder på typ 175k. Känner mig också ganska deprimerad som inte har en susning om vad jag ens tycker är roligt eller vad jag ens vill göra. Vill hur som helst inte jobba.. nånsin! Usch! Man kanske ska skaffa barn som Blondinbella eh he

  • Maggan skriver:

   Jag har också tänkt på det där med barn. Då är man ju helt uppslukad av det ett tag, lite som istället för att gå nån rolig folkhögskola.

Leave a Reply