SORRY KULTURKAMPEN GJORDE DET 2012

juni 18th, 2013 by Maggan | Filed under Arbete, Konst.

Sitter och kollar på TV3 senaste webb-tv som heter Min stora lata familj. Men det här programmet verkar vara en stöld rakt av från Kulturkampen avsnitt 4.

Så här inleder dom på TV3:
Övervikt och fetma har blivit ett folkhälsoproblem i stora delar av världen. Idag är en till två barn i varje klass kraftigt överviktiga med risk att utveckla allvarliga sjukdomar senare i livet.

Och så här inleder vi i Kulturkampen:
Övervikt och fetma är ett snabbt ökande hälsoproblem i Sverige och i övriga världen. Nära 2,5 miljoner människor beräknas vara överviktiga i Sverige och ca 500 000 lider av fetma. Antalet personer med fetma har nästanfördubblats under de senaste 20 åren.

Till det har dom också filmat tjocka personer bakifrån likadant som i Kulturkampen (övre bild TV3, undre Kulturkampen).

feta2

I Kulturkampen går vi dock mer in på djupet i ämnet och fortsätter pratet om fetma så här:
Kraftig övervikt och fetma ger omfattande negativa konsekvenser på individens hälsa. Flera studier visar att kraftigt överviktiga och feta människor har sämre förutsättningar. Många kraftigt överviktiga och feta människor har svårigheter att få arbete på grund av sin vikt samtidigt som de som har ett arbete har en sämre löneutveckling än sina normalviktiga kollegor. Kostnaderna för samhället för övervikt och fetma är omfattande. Kostnaderna för enbart fetma och följdsjukdomar till fetma är ca 3 miljarder kronor per år i Sverige. Utöver det mänskliga lidandet kommer därtill indirekta kostnader på grund av sjukfrånvaro och förtidspensionersom är minst lika höga som de direkta sjukvårdskostnaderna.

Här är en bild på de båda programmens träninscoacher:
feta1

Här är en bild på när de båda programledarna går igenom deltagarnas skafferi.

feta4

feta3

Sedan ska de utföra olika fysiska test.

feta6

Och fystest i Kulturkampen.

feta5

Serien på TV3 heter ju som sagt Min stora lata familj. Syftet med serien är att bli av med latheten, så här står det på hemsidan:
Kakor, chips, läsk, pizza och öl. Orkeslöshet och inaktivitet. I Min stora lata familj träffar Sofia Rågenklint familjer som vill ha professionell hjälp med att ändra livsstil och må bättre. Träningscoachen Martin Lidberg och kostrådgivaren Camilla Rova tar sig an familjerna och hjälper dem till en sund och långsiktig förändring.

feta8

Kulturkampen har också som ambition att motverka lathet, fast jag tycker vi förklarar bättre varför det är viktigt. Så här säger förläggaren om orkeslöshet i Kulturkampen:
Föreställ dig en grupp skjuter en vagn med passagerare framför sig. En av dem orkar inte längre skjuta på och sätter sig på vagnen. Det innebär att påskjutarkraften minskar men också att vagnens tyngd ökar, vilket ytterligare försvårar uppgiften. Om orken och viljan saknas så minskar också produktionen. Det betyder att fler måste arbeta för att det ska finnas kraft att skjuta på vagnen. Fler måste arbeta men också om de som arbetar måste bli mer effektiva och producera mer. Vi måste samla alla våra produktiva krafter och arbeta hårt för att nå framgång med vår verksamhet.

feta9

Så, vilken gillar ni bäst? Originalet Kulturkampen eller wannabe-serien på TV3?

Tags: , , ,

Leave a Reply