”SLÄPP INGEN DJÄVUL ÖVER BRON!”

april 7th, 2014 by Maggan | Filed under Diverse.

Läste i SVD att Ryssland är på väg att börja kriga med Sverige. Vi får väl se till att kämpa lika tappert som vi gjorde mot Ryssen vid Virta bro 1808.

Den 27 oktober 1808 stod slaget mellan svenskar och ryssar vid Virta bro i Finland.

Om detta slag har Runeberg skrivit i ”Fänrik Ståls sägner” där det bland annat berättas om den ståndaktige Sven Duvas hjältemod.

I ”Fänriks ståls sägner” finns bland annat följande att förtälja om Sven Dufva och hans tapperhet vid Virta bro. Han var inte arméns mest begåvade soldat. När han av misstag ensam gick till attack mot ryssarna på en bro ropade generalen Sandels de berömda orden ”släpp ingen djävul över bron”… ”Det kan man kalla en soldat, så skall en finne slåss”.

Genom denna uppoffring gav Duva sina kamrater tid att samlas till motanfall. När han till sist träffades av en rysk kula i hjärtat sade general Sandels, ”den kulan visste hur den tog” och slutraden lyder: ”ett dåligt huvud hade han, men hjärtat det var gott”.

Tags: , , ,

One Response to “”SLÄPP INGEN DJÄVUL ÖVER BRON!””

  1. Snajd skriver:

    Mokasiner hahaha

Leave a Reply