FIFTY SHADES OF GREY

februari 22nd, 2015 by Maggan | Filed under Diverse.

Jag har varken läst boken eller sett filmen, men jag tänkte ändå göra nån slags recension eftersom det är på tapeten. Gjorde en snabb googling och det verkar handla om en kvinna som blir kär i en BDSM-snubbe och att handlingen romantiserar våldtäkt. Den har tydligen blivit en storsäljare.

Jag tycker det låter som en typisk tantsnuskbok. Tantsnusk är en litteraturgenre som läses av medelålders kvinnor och ingredienserna brukar vara verklighetsbaserade kvinnoöden, sex, romantik och ohyggliga övergrepp. Exempel på såna böcker är Grottbjörnens folk, Leila – bortgift mot sin vilja och Slav. Omslagen är oftast svarta med silvrig text. Malou von Sivers är väldigt fascinerad av såna här typer av böcker.

Har försökt hitta vad andra skrivit om boken och de flesta är riktar stark kritik, bland annat för att den bidrar till en våldtäktskultur. Så här står det i en artikel:

En romantisk saga måste inte innefatta manipulativt kontrollerande beteende och upprepade scenarion där sexuella aktiviteter sker utan samtycke. Skulle det inte vara betydligt hetare om båda faktiskt är med på det som sker och utforskar det tillsammans? Att erotiska berättelser ständigt måste balansera på gränsen till våldtäkt för att anses vara upphetsande, säger en hel del om samhället vi lever i. Jag anser att alla sexuella aktiviteter ska ske med explicit samtycke. Om det gör mig till moralist är jag gladeligen moralist.

Populärkultur bidrar till normalisering. Det vi läser om, ser filmer om och hör låttexter om påverkar vår världsbild. Här har vi ett val. Vi kan fortsätta reproducera en snäv idealbild genom att hylla de kulturyttringar som cementerar en patriarkal bild av romantik och befäster såväl könsmaktsordning som heteronormer och cisnormer, eller så ställer vi oss upp och efterfrågar kulturyttringar som bättre representerar den värld vi vill leva i. Om vi vill se en verklig samhällsförändring behöver vi förändra synen på vår samtid och sluta upprätthålla de ideal som förhindrar detta.

Att sprida negativa andliga impulser till folket genom populärkulturen är något som pågått under lång tid i vårt samhälle. Fifty Shades of grades är snarare ett symptom på något som hände på 80-talet.

Under 80-talet ville man skapa en god solidarisk människa med kulturmarxistiska värderingar, därför fick barn och ungdomar enbart läsa tidningen Bamse. Kalle Anka var bannlyst eftersom den uppmuntrade till kapitalism. I Bamse fick vi lära oss god moral, att behandla andra med respekt och att det var viktigt med genemskap. Mellan serierna var det informationssidor insprängda om varför vi betalar skatt och faktareportage om Kina där Skalman berättar för läsaren att ”i Kina är alla kamrater”.

Men en detalj som de missade var att serietidningen Bamse har många sexuella undertoner med drag av BDSM och våldtäktskultur.

tumblr_mqfx11nwIn1s8fzoro1_1280

Detta kulturmarxistiska folkbildningsprojekt hade kunnat skapa en ett solidariskt samhälle där alla hjälps åt och bidrar till välfärden. Men istället skapade de en sexfixerad generation som åker till partyöar där de deltar i avancerade sexlekar och läser Fifty Shades of Grey.

Tags: , , ,

2 Responses to “FIFTY SHADES OF GREY”

  1. Björn skriver:

    Älskar min hembygds (Örnskölsvik) recension av fångad! Eller jag hittade inte hela texten nånstans, men citatet säger tillräckligt.

  2. JB skriver:

    Du går inte miste om något. Det är verkligen dåligt skrivet, och till skillnad från Harlequinböcker så är denna till och med dråpligt hafsig på flera ställen. Hon kunde lika gärna skickat in manuset till valfri porrblaska och låtit den cirkulera där kapitelmässigt, det är typ på den litteraturnivån ändå.
    Även om man kan ha svårt med mediala åsiktsmaskiner så måste jag ge Janouch en god poäng för den här recensionen:
    http://blogg.improveme.se/katerinajanouch/2014/07/26/varfor-fifty-shades-bockerna-ar-ren-o-skar-skit/

Leave a Reply