HAR RADERAT MITT KONTO

juni 26th, 2015 by Maggan | Filed under Diverse.

Jag har äntligen bestämt mig för att radera mitt facebookkonto helt, så att det inte går att aktivera på nytt. Om lite mindre än 14 dar är det borta för alltid. Egentligen har jag velat göra det sen 2012, men jag är alldeles för kändis- och bekräftelsekåt och vill inte hamna utanför där allt händer. Jag startade mitt konto när jag gick sista året på Konstfack och de flesta jag vänner jag skaffade då var högskoleutbildade kulturmänniskor. Några av dem har gjort karriär och blivit framgångsrika. Mina vänner där är väl nåt slags tvärsnitt av den Svenska kultureliten. Men ändå så beter dom sig som att dom är helt efterblivna.

Det som var droppen var att jag fick höra att man inte fick använda något annat än sitt riktiga namn på Facebook. Jag är för rätten till skyddad identitet och det går helt enkelt inte ihop med mina värderingar. Jag är inte den som står på barrikaderna när det gäller papperslösas rättigheter och kvinnokampsfrågor om att få skyddat boende för män som hotar dom. Men om man brinner för det, som många av mina avantgarde kultureltitskompisar gör så är det mest grundläggande att sluta använda en sån tjänst. Gör man inte det blir inget annat trovärdigt, särskilt om man försöker sprida dessa frågor genom ett sånt företag.

Ändå tycker folk att det här är en märklig och radikal ståndpunkt. Många håller inte ens med. Jag fattar inte hur det kan ha blivit så. De flesta vänner jag hade där skulle hela tiden försöka göra sig märkvärdiga över hur medvetna dom var om allt, köpa rättvisemärkt, bojkotta Israel, vara påläst om viktiga ämnen och sprida kunskap till andra om sin kunskap och bli förbannad om folk inte höll sig uppdaterad om de senaste diskussionerna. Men det är som att när dom kommer till internet beter dom sig som att dom kör bil, äter bigpack-glass, köper oekologisk mat, kläder från barnarbetare och kött från utlandet.

Jag insåg att ingen kommer bry sig om den här regeln, dom är fullt upptagen med sina egna kamper som gynnar dom. Så jag tänkte att jag skulle anmäla alla på min vänlista som hade fejkat namn och skicka en kommentar att jag gör det för att upplysa dom om hur dåligt företaget är och att anmälan inte är något personligt. Det slutade helt i katastrof, jag blev kallad robot-kuk, cp-hora, blev blockerad och uthängd. Sedan skulle dom hämnas genom anmäla mina bilder tillbaks för att dom var olämpliga eftersom dom var för sexiga.

Jag la dock ner efter tre personer jag anmält och loggade istället in på ett annat trollkonto så jag kunde rapportera anonymt. Bland annat anmälde jag alla gallerier i Sverige som hade skapat en användare med sitt gallerinamn eftersom det inte är tillåtet. De måste istället ha en sida. Jag fattar inte varför folk blir så arga, det är ju socialt okej att göra attacker på enskilda personer som bär päls. Två saker kan vara lika hemska men den ena är man störd om man råkar försvåra nåns vardag, men en annan situation kan det vara okej att använda våld.

Sen verkar ingen längre veta skillnaden mellan ett kommersiellt företag och ett land. Ett land ska man gå ut och demonstrera i om nåt är fel, men ett kommersiellt företag slutar man bara att stödja. Facebook är inget land om ni inte visste det, det spelar ingen roll att det blivit stort. Bara för att Coca cola och Mc Donalds tagit över världen betyder inte att det har blivit länder. Hur kan folk blivit så efterblivna att ingen fattar det, mår illa när jag läser den här artikeln. Värst av allt är att man inte ens kan kommentera utan att ens vara inloggad på Facebook.

Innan jag bestämde mig för att radera kontot så tog jag många pauser, jag inaktiverade, öppnade och blev arg på att alla var dumma i huvudet där inne och stängde ner igen. Att det är ett dåligt företag är ingen nyhet, tänker inte ens rabbla upp allting. Jag fattar om man använder sitt konto till att hålla kontakt med sin faster eller lägga upp bilder från en skidsemester, då kanske man inte bryr sig. Men tillhör man en medveten kulturklass ska man känna till sånt. Men ändå tjatar ens facebook”vänner” på att man ska komma tillbaks, att man är jobbig som inte är med. Man missar alla inbjudningar och när man svarar att man stängt ner kontot så blir svaret att man typ får skylla sig själv. Att dom skulle hitta en annan strategi att nå alla finns inte på deras karta.

Jag har börjat utforska alternativa sociala medier och det finns några stycken att välja på, en del är riktigt bra. När jag berättar om det blir reaktionen för det mesta att det är dumt, onödigt och meningslöst. Sen när slutade kulturfolk tappa intresset för subkulturer, idealism och antikapitalism?

Jag vet att jag inte kan vinna det här kriget, alla har redan gett upp, t o m de ”medvetna”. När jag går ur kommer inget att hända, jag förlorar massa läsare eftersom jag inte längre kan länka därifrån. Ingen kommer länka till det här förutom nån från enstaka från Facebook, det är det som drar trafik, i varje fall om man sitter och spyr ur sig åsikter. Hela bloggvärlden har format sig efter vad som länkar mest från Facebook. Jag ägnar företaget ett helt blogginlägg vilket också känns smutsigt. Allt är sämst. Godnatt.

6 Responses to “HAR RADERAT MITT KONTO”

 1. Ola skriver:

  Helt rätt Maggan! Våga vägra Facebook och upplev äkta frihet! Det är befriande och ju längre tiden går, desto mer inser man hur rätt det var att släppa taget.
  //Ola

 2. Jack Nelson skriver:

  Ja visst borde man våga vägra, men faktum är att jag inte pallar. Dragningskraften i att kunna kolla upp gamla bekanta är alldeles för stark för att jag ska klara av att lämna skiten. Tyvärr har facebook blivit synonymt med adressbok för många. Vad göra?

  • Maggan skriver:

   Det finns massor med saker man kan göra ifall man inte klarar av att stänga ner. Man kan tänka sig för när man ska kontakta nån, att istället att göra det via facebookchatten kan man ta en omväg och kommunicera på något annat sätt, t ex mail. På så vis etablerar man relationer utanför. Sen kan man ta en paus på nån månad och se vilka internetvanor man skaffar istället och testa hur mycket man saknar det. En bra grej med internet är också att det är lätt att copypejsta, så man kan lätt dubbelposta saker och publicera på flera ställen på internet samtidigt så informationen även finns tillgänglig för dom som är utanför.

   Också en grej är att ta för vana att flytta ut responsen utanför facebook, att om nån länkar något så kommenterar man på sidan som länkas istället för på facebook. Ser t ex nu att nån har länkat därifrån fast har ingen aning vad som sägs. Har skrivit om det mer här http://www.magdalenanordin.se/blog/?p=12031

 3. JimLaser skriver:

  Bra gjort!

  Jag lämnade FB i 2011 eller 2010, kommer inte helg ihåg. Raderade manuellt varje inlägg, bild – faktiskt varenda post samt tog bort varje vän. Sedan avslutade jag kontot.

  Detta, i kombination med att jag ej ser på tv (annat än enstaka avsnitt streamat i samband med insoming), och inte gjort det på många år, gör faktiskt väldigt gott för att se världen lite mer klart.

  (Ja, jag jobbar också fulltid och bor tyvärr inte ensam i skogen (längre), men erkännas bör att jag hoppas kanske litegrann på en post-apokalyptisk framtid a la Mad Max-filmerna)

 4. Någon skriver:

  Well done! Gjorde det för några år sedan. Folk försöker få tillbaka mig, men det är bra att vägra! Ju fler som lämnar och går över till alternative medium destå bättre.

 5. […] eskalerat, bättre det än alkohol tänker jag. Kan t o m börja sakna mitt Facebookkonto som jag raderade i somras, hade vart så enkelt att bli upprörd och störa sig på att folk skriver så korkade saker. […]

Leave a Reply