FALAFEL OCH FRI MJUKVARA I SPANIEN

oktober 14th, 2015 by Inhoppare | Filed under Resor.

Turistbild i GijónHEJ!

Jag (som annars bloggar här) är astaggad på att gästblogga hos Lena Gerner! Eller ”Nidron” som jag lärt känna denna aktiva quit.im’are. Det dök upp en inbjudan hit till bloggen på mailen strax innan min resa till en konferens i Gijón, Spanien. Jag reste dit i sällskap med Hannes Mannerheim i syfte att föreläsa för några entusiastiska spanjorer som älskar decentralisering, federering. Grejen är att vi är två av de som mest aktivt utvecklar mjukvaran GNU social och försöker upprätthålla protokollsviten OStatus. Själv utvecklar jag själva bakgrundsmjukvaran och Hannes pillar främst på plugins – t.ex. de gränssnitt som ni slutanvändare interagerar med på quitter.se och quit.im.

Spanjorer är inte lika långa som oss nordbor.

Spanjorer är inte lika långa som oss nordbor.

Spanjorerna som bjöd in oss försöker att skapa kooperativ och någon slags ekonomisk revolution genom att låna idéer från amerikanska ”communes” (inte hippie-varianterna som brakade ihop utan mer strukturerade, förnuftiga varianter som bygger på social, organisatorisk och ekologisk hållbarhet m.m.).

Anledningen till att de ville ha dit oss GNU social-programmerare var för att erbjuda ett ”operativsystem” till ”delande städer” (dvs idén att skala upp från endast 100-talet individer med delad inkomst till fullstora städer). Alltså en öppen och fri plattform som respektive stad eller organisation kan drifta och kontrollera själva – med verktyg för att dela med sig av allt från verktyg och andra resurser till övernattning och tjänster.

Snygg kavaj.

Snygg kavaj.

Spanien verkar mycket bättre än Sverige på fri mjukvara. T.ex. såg jag en massa reklam för Redhat på flygplatsen och de har aktiva Mozilla-communities. En på konferensen pratade om Firefox OS till exempel, något jag tror att väldigt få svenskar har hört talas om. Spanien har även mobiltelefontillverkare som producerar telefoner som säljs med detta fria operativsystem. Däremot är spanjorerna inte lika bra på vegetarianism, särskilt i kuststaden Gijón, var det omöjligt att hitta något att äta som inte innehöll kött, ost eller ägg. Dessutom är fisk tydligen inte kött.

Jag bad om en macka utan kött och fick en med tonfisk.

Jag bad om en macka utan kött och fick en med tonfisk.

Det är väldigt konstigt som Umeåbo att besöka en plats full med klottrade anarkistsymboler på gatorna och generell vänsterstämning samtidigt som alla vräker i sig kött. Det känns som hyckleri när solidariteten inte sträcker sig utanför människo-arten. Jag tror att om Umeås hardcorevänster hade åkt till Gijón hade de haft samma känsla som jag har inför att kritiker mot kapitalismen såsom Verket och RKU är kunder hos Facebook.

Bästa falafelstället i Sydeuropa.

Bästa falafelstället i Sydeuropa.

Som tur är hittade jag och Hannes ett asbra falafelställe där rätten som ni ser på bilden ovan kostade 4€ (+1€ för dricka). Stället var helt tomt eftersom alla i Gijón hellre går på hippa klubbar där alla klär sig som i The Beatles. Efter att ha svikit Hannes genom att göra reklam på quit.im återvände dock hela vårt ”GNU social camp” dit dagen därpå och gjorde indiern som ägde stället jätteglad.

Den här platsen heter "Bensinfabrikens park" på spanska.

Den här platsen heter ”Bensinfabrikens park” på spanska.

Vädret var soligt och bra hela tiden. Mitt i staden fanns en stor strand med många surfare, hundar, soldyrkare m.m. Vi surfade inte. När vi vandrade omkring i staden och gick upp till en en stor kulle såg vi att det på andra sidan var en enorm hamn för typ lastfartyg, oljetankers, cisterner med livsfarliga ämnen m.m.

En fin utsikt inkl. Hannes!

En fin utsikt inkl. Hannes!

Fast vi spenderade större delen av resan inomhus. Mestadels kodande eller socialiserande. Det pågick en parallell konferens med Shareable och ibland så träffades vi alla tillsammans. Då fick man chans att prata icketekniska och försöka förklara fördelarna med fri mjukvara, federering etc. etc. Nidrons quit.im-profil användes som ett exempel på hur vanliga människor kan använda fri mjukvara och decentraliserade plattformer istället för slutna, centraliserade kapitalisttjänster såsom Instagram.

Manuel, som arrangerade GNU social camp, presenterar Nidrons profil som ett bra exempel av quit.im-användning till en del icke-tekniker som var del av en parallell konferens.

Manuel, som arrangerade GNU social camp, presenterar Nidrons profil som ett bra exempel av quit.im-användning till en del icke-tekniker som var del av en parallell konferens.

En av dagarna handlade jag mat i en vanlig matvarubutik istället för att äta på falafelstället. En sak jag lärde mig var att allting som vanligtvis inte innehåller vetemjöl inte innehåller vetemjöl i Spanien heller. Det står nämligen ”sin gluten” på i princip alla produkter, inklusive jordnötter och tomatsås.

Tomatsås utan gluten. Extra mycket naturkraft.

Tomatsås utan gluten. Extra mycket naturkraft.

Tags: , , , , , , , , ,

One Response to “FALAFEL OCH FRI MJUKVARA I SPANIEN”

  1. […] por Neil “el padre de la Sharing Economy“, tirando de traductor también he leído los comentarios de Mikael desarrollador de GNU social. No podía faltar David, uno de los organizadores del evento. Estoy […]

Leave a Reply