MIN TEXT OM DARKWEB TILL DET GRYMMA SVÄRDET 23

februari 12th, 2016 by Maggan | Filed under Diverse.

IMG_3362

Texten är gjord mig, MMN-o och Sp33d.g04t, där vi skrivit varsin del. Här är mitt bidrag:

DARKWEB Magdalena Nordins nya hobby

Jag står utanför Umeå universitet med en stor Vuitton-väska och inväntar MMN-o. Han är sen, men till slut kommer han på sin cykel. Universitetet har precis bytt ut sina kortläsare på hela området och vi har fått nys om att dom kastat alla gamla i en skrotvagn nere i källaren. Jag håller på att göra en skulpturpark i hippie-stil på Umeås kulturhus och vill använda dom som byggmaterial. Ser framför mig en skulptur av en kvinna byggd i papier mache som föder ut kortläsarna ur sitt sköte. Nu menar jag inte det fula nybyggda kulturhuset nere vid älven som ser ut som en finlandsfärja, utan det ockuperade lokstallet bakom tågstationen.

MMN-o vill återanvända ett gäng kortläsare för att göra ett fungerande kortterminalsystem på kulturhuset. Han vet hur man gör sånt. I sin väska har han alltid med sig en grej som går att läsa och skriva om den typen av passerkort. Eller busskort, taggar och liknande. Behöver jag ha access till en danssal som finns i Umeå så kan han fixa det på några minuter, bara jag får tag i rätt typ av tagg. De flesta moderna telefoner förutom iPhone har ett chip som gör att man kan läsa och skriva om kort och olika taggar. Jag kan också åka fram och tillbaks till Vilhelmina gratis om jag skulle vilja, eftersom busskorten är lätta att nollställa. T o m jag klarar av att nollställa dom med lite enklare handledning. Och ifall jag sitter bredvid en person i bussen som förvarar sitt busskort i en ficka som jag kan komma åt på ett diskret sätt, så kan jag lägga kortläsaren eller min telefon mot personens jackficka och läsa av exakt hur personen åkt, vilka datum och tider, när kortet är köpt osv. MMN-o har tidigare klagat på länstrafiken att busskortsystemet är osäkert. Något år senare bytte de till ett säkrare system, men de flesta problem kvarstår och nu är det för dyrt att byta system igen.

image102-e1434709339101

Vi tar oss ner i källaren, fyller väskan med ett 50-tal kortläsare. MMN-o lägger sin munkjacka över öppningen på väskan för att det inte ska verka misstänkt, men det hjälpte inte så mycket eftersom själva väskan är i genomskinlig plast. När vi tagit oss därifrån ber han om ursäkt för att han var sen och förklarar att det berodde på att han höll på att installera en Tor Exit Node på ett rivningshus i norra Västerbotten och det tog lite längre tid än han trodde. Själv har han inget med huset att göra, utan har skaffat det utan deras vetskap.

Tor Exit Node är en slags tjänst som gör att du kan använda internet anonymt. Att sätta upp en sån server gör att folk i diktaturer kan använda internet fritt utan att åka dit, eftersom det går via en annan server. Men problemet är att man får alla andra personer som vill mörka vad dom pysslar med på köpet. Så det kommer passera mycket vapen, droger och barnporr genom servern. Det gör att polisen förr eller senare kommer knacka på och vilja genomsöka datorn. Därför vill man inte ha en sån här server hemma i sin egen lägenhet. I rivningshuset bor ingen, åtminstone inte officiellt så det tyckte han var ett bra ställe.

Vi fraktar kortläsarna ner till Kulturhuset och dumpar dom i en skinnsoffa. Där mötte vi Sp33d.g04t som fick reda på att det nu kördes Tor från rivningshuset blev lite nervös och tyckte inte det var så kul. Den personen har själv vart mycket där och kände till att det fanns många andra skäl att man inte ville ha polisen dit. MMN-o försökte lugna Sp33d.g04t genom att säga att datorn är inkopplad till en ojordad kontakt och är strömförande. Att när polisen kommer och ska hämta datorn så kommer dom få en stöt.

random bild kulturhuset mmn-o

Anledningen till att MMN-o överhuvudtaget fått tillgång till nätverket på rivningshuset och kunna göra detta var för att de behövde få hjälp med att få deras internet att fungera. Han är känd för att hjälpa människor med teknik, datorer och internet, men som hans vän sa ”han är som en knarklangare, man tror att det är gratis men sen finns det alltid någon hake”.

Själv började på ett liknande sätt. Jag behövde låna en scanner och frågade MMN-o om det fanns en på Umeå Hackerspace, en föreningslokal där han brukar hålla till. Den gick bra att låna, han tog sig tid att lära mig hur den funkade och jag kunde sitta och jobba vid deras dator i princip när jag ville. Det enda kruxet var att jag var tvungen att använda fri mjukvara, dvs Linux. Så istället för InDesign fick jag använda ett motsvarande program som hette Scribus som var helt omöjligt att jobba i. Jag behövde en paus och gick på toaletten, när jag kom tillbaka hade han stoppat in ett usb och börjat installera Linux i min laptop. Sen var det kört.

Egentligen är jag inte särskilt intresserad av internetaktivism/fri mjukvara, men har liksom sugits ner i det helt. Eller jag är väl intresserad i den mån som man blir när man läser en artikel om nåt konstigt ämne i Illustrerad Vetenskap och tänker ”det här var ju intressant” och sen glömmer bort det. Men kanske för att mycket av det dom pysslar med känns D.I.Y, eller som ett mer lyckat exempel på medskaparkultur, nu hatar jag dom orden men de stämmer nog in ganska bra. Hela min vakna tid går åt till att tänka på dom här sakerna. Att jag är arbetslös gör inte saken bättre. Jag kom på mig själv med att känna skam för att jag tittade på video genom Flash, eftersom jag vet att det har hemlig källkod och är en ”spionmjukvara med återkommande säkerhetshål från privatägda amerikanska företag”. Jag mår sämre av Flash än vad jag mår av att använda djurtestat smink varje morgon.

Internetaktivisterna blir ofta upprörda över när folk använder dålig oetisk teknik eller när folk som borde veta saker inte kan något. Ibland skickar de arga mail till folk. En berättade att han vart och klagat på ett feministiskt event som arrangerades i Umeå för att dom inte bryr sig om den teknik dom väljer att använda och att dom stödjer de strukturer de försöker motarbeta. Alla hade bara tyckt att han var dryg och jobbig och vart måttligt intresserad och försökt bli av med han. Antagligen sa han fullt vettiga saker, men jag hade nog reagerat likadant om jag arrangerat något, men jag funderar ändå på vem som har bestämt vad som är mer viktigt än något annat.

Fick också höra att TV-apparater spelar in allt som sägs hemma och skickar iväg avlyssningen nånstans. Och att köparna tycker inte att det gör nåt eftersom det är bra med röststyrning så man slipper använda fjärrkontroll.

Har också hunnit stänga ner mitt Facebookkonto av idealistiska skäl, bråkat med några facebook-konstnärskompisar på köpet och flytt till alternativa sociala medier som inte drivs av kapitalistiska företag. I flödet är det bara statusar om fri mjukvara eller nåt annat dator/internetrelaterat. Allt är på engelska eller spanska. T ex kan det stå så här i mitt flöde: WHAT THE FUCK IS WRONG WITH JAVASCRIPT PEOPLE??? ESPECIALLY THOSE WHO USE NODE.JS. FUCK YOU ALL!

Det är skönt att vara avskuren från alla andra diskussioner förutom det som rapporteras via gammelmedia och vissa utvalda bloggar. Hoppade också med nåt slags annat fritt projekt som heter Openstreetmap, det är ungefär som en enirokarta fast vem som helst kan gå in och redigera, ungefär som i Wikipedia. Jag försökte lägga till en diversehandel i Vilhelmina som heter Pekås, som säljer ravioli, kex, folköl, myggmedel, plastracketar, sockar och cigaretter. När jag publicerat uppdateringen så blev jag utskälld av någon som troligen var från Polen, han tyckte inte att jag taggat butiken ordentligt eftersom det inte framgick vad butiken sålde och tyckte att jag förstört deras fria projekt! Skönt med ett ställe där det är så enkelt att bli näthatad.

Man kan också spela in spår hur man har rört sig och ladda upp. Försökte göra nån slags kartvandring i situationistisk anda i protest mot trafikseparering där jag går mitt på vägen, men jag har en iPhone och den får Openstreetmap att fungera dåligt. Jag var istället tvungen att vandra runt annan telefon för att skapa ett kartspår. Ville också använda en chatt som kallas XMPP som tydligen inte är ett program utan ett protokoll. Det är en i Umeå som är med och utvecklar det och ska vara fritt och öppet eftersom det inte är låst till ett speciellt program eller leverantör. Men det funkar också väldigt dåligt på min telefon, bland annat därför att iPhone inte tillåter anslutningar i bakgrunden mer än tio minuter, såvida man inte har väldigt mycket pengar och kan göra specialavtal typ som Spotify har gjort. Kunde inte heller köra ett program som kan fejka dina geografiska koordinater av ungefär samma anledning. Apples programvaror är väldigt låsta vilket gör det nästan omöjligt för idealister att göra saker som funkar till dess produkter. Det är också ganska dyrt för hobbyutvecklare att försöka göra något till iOS eftersom de tar ut avgifter.

Det är helt omöjligt att försöka kommunicera med utomstående med mitt nyfunna intresse. De flesta är helt ointresserade. Ibland stöter jag på någon som jobbar med programmering eller data-internetaktigt och blir helt uppe i gasen och ställer en massa frågor. Men dom brukar bara svara kort att dom känner till allt det där, ser lite trötta ut och sen byter samtalsämne. Jag vet inte varför, antingen vill dom bara inte prata om jobbrelaterade saker på sin fritid, eller så bryr dom sig inte, eller så har de redan ältat dom här frågorna i 15 år och att det är typ som att nån skulle komma fram nu till en feminist och säga att dom läst Under det rosa täcket och upptäckt något nytt. Känner mig helt i otakt med omvärlden.

darkweb-nydala1

Allt det här har hunnit ske under tre månader och nu sitter jag alltså på Kulturhuset och surfar runt på Darkweb, eller Tor som det också kallas. Här kommer man åt webbsidor man annars inte har tillgång till. Det är viktigt att inte maximera webbfönstret eftersom det kan avslöja vilken storlek man har på skärmen och göra en lättare att spåra. Här finns allt ondskefullt som man inte vill veta av och jag försöker akta mig för att inte klicka på någon olämplig länk. Sp33d.g04t hade också vart ute på Darkweb och gått ut på nåt som hette Hidden Wiki. Efter det drog han slutsatsen att internet är fruktansvärt och borde egentligen inte finnas än nån annan form än chatt mellan två personer. Jag går också in på Hiddenwiki, här hittar jag länkar till stulna kreditkort, vapen och droger. Den enda valutan som man kan handlar med här är Bitcoin.

Vet inte riktigt när det är tänkt att man ska använda Darkweb. Men för ett tag sen skulle MMN-o kolla upp en IP-adress för skojs på en person som kommenterat på hans blogg. Han kunde plocka fram att personen kommenterat från ett stort svenskt företag, troligen personens arbetsplats. Han kunde också se exakt vilka tider den gått in, att personen länkat till bloggen och sen testat länken. Jag blev rädd, dagen innan hade jag haft jättemycket ångest och gått in på sidor helt maniskt för att lugna ner mig själv, skulle skämmas ihjäl om nån sett mina surfvanor den dan. Efter det ville jag aldrig mer använda nåt annat än Tor.

Praktiskt är också ifall man vill hytta med näven i kommentarfält på bloggar. T ex vill man ibland utge sig för att vara olika personer, om då bloggaren ser att det kommer från från samma IP-nummer så brukar bloggaren anta att man trollar och radera kommentarerna.

Min kompis använde alltid Tor när hon bodde i Kina förut.

Förutom porr, vapen och droger så erbjuder Dark Web också sociala medier. Hittar ett som heter Blackbook, som ser exakt ut som Facebook fast med svart bakgrund istället för blå. Allt går extremt långsamt.

blackbook hänga

Jag registrerar en darkweb-mail med en mystisk adress som slutar på .onion så jag kan skapa ett konto. Döper mig till Mr President, lägger upp en profilbild på en Kalashnikov och utger mig från att vara från Albanien. Säkrast är att plocka en bild från internet men ifall man vill använda ett eget foto bör man skärmdumpa bilden och använda den så man inte får med sig en massa metadata. Jag försöker avslöja så lite som möjligt av min riktiga identitet, men väljer ändå kön ”kvinna”, ingen kommer ändå tro att jag är det. Lyckades lägga till några vänner, dom flesta hade en mörk svartvit bild med antingen V för Vendetta eller så hade dom en huva i motljus som profilbild. Han med huvan hade lagt upp en teckning i flödet som förställde en djävul med två olika fötter och en kvinna bredvid i kort kjol som höll i ett par solglasögon. Tänker mig att det är nån slags illustration av Darkweb. Den fanns nån man från Finland som utgav sig från att vara 41 och hade en profilbild där han fotat sin ölmage och sina hängbröst.

Profilbild blackbook v för vendetta

Jag postar några statusar och får inte jättemycket respons. En annan internetaktivist på Kulturhuset reggar också ett konto på Blackbook går snabbt om mig i popularitet med massa nya vänner och kommentarer. Han börjar chatta med nån person som kallar sig Joe Blow. Språket kan lätt avslöja vem man är, därför skriver han på dålig actionfilmsengelska. Han inleder konversationen med meth för att se vad Joe Blow svarar. Sen kommer dom in på mat, då är det lättare att ringa in folk. Han skriver i chatten att han inte äter kött ihop med mjölk för att testa personens referenser. Joe Blow förstår ingenting och får en ytterligare ledtråd att kalven inte ska bada i moderns mjölk men förstår fortfarande inte kopplingen. Sen dör konversationen ut.

Hittar även ett liknade socialt medium som heter Torbook, det ser lite mer ut som LinkedIn och är mindre långsamt. Jag försöker göra ett quiz som finns där och svara fel på nästan alla frågor. Finns också en sida med filmtips. På sidan tipsar dom om två filmer, 1984 och V för Vendetta.

Kulturhuset har också fått en serverhall med Tor. Den körs är på Kulturhusets ena vind. Man klättrar upp på ett tak och där går en stege upp till en lucka som man öppnar med hjälp av ett handtag som man tar med sig från köket.

Servrar till vinden

Inuti är en oinredd vind med sågspån. Det finns några gångar med plankor, men annars får man balansera mellan brädorna för att inte trampa igenom golvet och bryta fötterna. Bra fälla ifall polisen kommer. Från början användes vinden för att dumpa skit och det ligger fortfarande kvar ett gäng klädsäckar från Kulturhusets klädinsamling förra året. Vi ville samla in kläder till EU-emigranter och på mindre än några veckor fylldes ett helt lokstall på 250 kvm med så mycket kläder att det knappt gick att ta sig fram. Fast vi skrev lappar att vi inte kunde ta emot mer kläder så fortsatte klädgåvorna att välla in. Minns inte hur dom lyckades få bort alltihop, tror jag höll mig undan då. Men fick nån slags känsla av att kläder fullständigt tappat sitt värde, att man inte längre kan lajva rik genom kläder. Att ska man komma upp sig klassmässigt och få det trovärdigt måste man göra det på nåt annat sätt.

serverhall kulturhuset1

serverhall kulturhuset 4

serverhall kulturhuset 3

Servrarna ligger på en rad till vänster och själva datorn som styr den är rakt fram längst in på vinden. Där finns också en skärm och ett tangentbord. Vägen fram till datorn är som en hinderbana där man först måste ducka under en stor träbalk och sen hoppa mellan olika plankor. MMN-o är serverhallens drifttekniker, som nu ska ta över ordet. Såklart skickade han texten krypterat och det var jättedrygt att avkryptera så jag kunde läsa texten. Men lyckades till slut.

kulturhuset serverhall 4

Texten som MMN-o skrivit hittar ni på hans blogg. Senasten numret av Det grymma svärdet går att köpa här. Där kan ni även läsa Sp33d.g04ts försök att tindra anonymt på Darkweb. Numret innehåller dessutom en massa andra bra grejer, har bland annat fiskat fram en förlossningsberättelse där personen redogör i detalj hur hennes underliv deformerats till en krater.

Tags: , , ,

Leave a Reply