KOMMER FÖRMODLIGEN BLI ÅTERBETALTNINGSSKYLDIG A-KASSAN 150 000 KR + SKATT

april 26th, 2016 by Maggan | Filed under Arbete.

Ringde och pratade med min handläggare idag. Dom utreder om jag ska ses som företagare i Bokbål förlag eftersom jag sitter med i styrelsen i en ekonomisk förening som är momsregistererad. Och ja det var klantigt att inte nämna den då jag började gå på A-kassan och har nu försökt ge en förklaring och lämnat in uppgifter mm. Men nu har dom i princip granskat hela mitt liv och kommit fram till att jag ägnat min fritid åt kultur istället för konsumtion, kabeltv, pojkvänner och valium. Min handläggare sa att jag var helt körd, att jag troligen kommer bli återbetalningsskyldig hela summan, i liknande fall har dom blivit fällda. Men eftersom det är så stor summa pengar måste en annan person ta det slutgiltiga beslutet så handläggaren kunde inte ge ett slutgiltigt beslut.

Kul också att ifall jag hade arbetat ett helt år så hade det hela kunnat ses en bisyssla, arbetade bara heltid i 11 månader och två veckor. Är inte tillräckligt sansad för att skriva nåt vettigt, utan kör en Agent Nygren där jag jag publicerar myndighetstexter direkt på bloggen. Nedan är citat ur det senaste brevet ur A-kassan med frågor som är grund för att jag ska bli återbetalningsskyldig hela summan. Pimpar med lite länkar så ni förstår vad handläggaren refererar till:

Som jag nämnde i telefonen är det svårt att skilja mellan vad som är privat och vad som är mer ”affärsmässigt” men några av de uppdragen vi sett är ditt skrivande för Det grymma svärdet, ditt uppträdande på Finlandsfärjan, uppträdandet på Kulturhusfestivalen, utställningen på Supermarket, vernissagen för Galleri Verkligheten och Skulpturparken. Det kanske finns fler uppdrag som vi inte kunnat ta reda på?

Vad är syftet med dina uppdrag? Både kort- och långsiktigt? Är det att någon gång ändå kunna tjäna pengar på ditt konstnärskap? Jag tänker på ett inlägg du gjorde den 21 juli 2015 där det ändå verkar som att du vill ha något mer betalt än bara en betald resa: ”det är ju inget man orkar i längden, bara att ställa ut konst utanför de stora städerna är ju fruktansvärt otacksamt. Oftast obefintlig budget och mediabevakningen blir notiser i lokaltidningar som ändå ingen tar på allvar…”

Att stå till arbetsmarknadens förfogande

Under några dagar så har du fyllt i att du har arbetat och det har vi även fått styrkt med arbetsgivarintyg. Resterande tiden så har du fyllt i att du varit arbetslös. Även om man inte skulle se ovanstående uppdrag som självständiga så kan man istället ställa sig frågande om du stått till arbetsmarknadens förfogande. Nedanstående är saker du gjort och som man kan ifrågasätta om du då står till arbetsmarknadens förfogande när du gör dessa saker.

Du skriver att du är medlem i Nya partiet och kandiderade och även var/är kassör och sekreterare. Var du då inte aktiv under själva valspurten augusti/september? Hur mycket tid går det åt till att skriva texter/genomföra intervjuer för Det grymma svärdet? När har du gjort detta? Hur mycket tid har det gått åt att reptera inför uppträdandet på Finlandsfärjan och hur mycket tid gick det åt för själva resan? Du verkar arbeta aktivt med Kulturhuset i Umeå, hur mycket tid tar det och vad är syftet med arbetet?

Vi ser även att du själv har uppträtt på festivalen och verkar vara engagerad i galleriet. När producerar du till dina utställningar, är det mest gammalt material eller är det något pågående. Här är det naturligtsvis också svårt med någon slags gränsdragning. Du kanske producerar något som utlopp för saker som händer/du känner och det blir i slutänden en utställning?

Din bok som du gav ut under 2015 när skrevs den? Var det under tiden du fick ersättning från oss? Du har haft en utställning på Supermarket och en via Galleri Verkligheten. Även det antar jag har krävt tid att förbereda, marknadsföra och genomföra.

Du har även varit involverad i något som heter Skulpturparken. Vad har varit syftet med det? Försökt skriva ner så utförligt du kan om din situation och om det är andra saker som styrker det du säger så får du skicka med det också. Vi vill gärna ha ditt svar inom 10 dagar.

Kontakta oss om du har frågor

Tags: , ,

10 Responses to “KOMMER FÖRMODLIGEN BLI ÅTERBETALTNINGSSKYLDIG A-KASSAN 150 000 KR + SKATT”

 1. Jag tror de menar att eftersom du gör så hippieaktiga projekt som ”skulpturparken” så gör du dig oeftertraktad på arbetsmarknaden.

 2. muskelfisk skriver:

  helt absurt.

 3. Frida skriver:

  Har dom suttit och läst din blogg alltså? På riktigt?

 4. Hunden skriver:

  Helt galet. Ska man bara sitta på händerna när man är arbetslös? Att hålla på med kultur är tydligen alltför likt ett jobb och då står man inte till arbetsmarknadens förfogande. Gränsdragningen borde vara solklar, har man inte fått lön borde man inte anses ha fuskat med a-kassan. Men vilket kul utredningsarbete att läsa din blogg.

 5. sonja skriver:

  Det är så sjuuuukt komiskt men eftersom det är på riktigt så är det även väldigt skrämmande.

 6. hannes skriver:

  mardröm 🙁

 7. Ola skriver:

  Jag tror att ska man framgangsrikt kunna angripa detta ar det det dar med ”till arbetsmarknadens forfogande” man ska fokusera pa. Pa vilket satt skulle man inte kunna vara oppen for jobberbjudanden bara for att man har olika intressen och bekantskapskretsar? Nej, sla fast att du inte tackar nej till jobb och att du har ratt att gora vad du vill i ditt privatliv sa lange det inte handlar om yrkesarbete mot lon kontra a-kassa.

 8. […] inte ens tycka att det är jobbigt. Trodde precis att allt var över så fick jag ett nytt brev med ännu fler frågor. Har skrivit ett svar där jag har försökt det skriva så långt som möjligt för överösa […]

 9. […] pdf-erna från A-kassan. Men tycker det är pinsamt att vara så kass på att klara av allt vad vuxenlivet innebär. Trodde vuxen var att betala sina räkningar i tid, kunna laga mat och tvätta, inte ta sms-lån […]

 10. Vanessa skriver:

  Hej,

  Jag tror vi är två om saken. En bunt papper från Skatteverket är på väg till min a-kassa nu, det gäller precis som dig kulturell verksamhet med bland annat låtar som ligger på topplistor på Spotify, som genererar massor av pengar samt att jag precis som du nyligen publicerat min första bok ”Jag Upphäver Gravitationen”.
  Känns som mitt fall kommer bli liknande det jag kommer hamna i snart. Men händer det något så kommer jag bara säga att jag är en politisk fånge för dödshögern i landet som tycker att det är det bättre att söka skitjobb än att vara kreativ, då det precis som i ditt fall mitt kreativa verksamhet som faktiskt lett till arbete.

Leave a Reply