TILLBAKA I STUGAN

juni 27th, 2016 by Maggan | Filed under Arbete.

Igår såg jag en helt fruktansvärt dålig film som heter Divergent. Handlade om New York efter nåt krig. Hela staden låg i ruiner och var inhägnat mot inkräktare. Staden styrdes av en Sovjetliknande diktatur där de försökte komma åt rebeller som ifrågasatte systemet. Systemet var dock ganska skört eftersom det styrdes helt av touchpads. Ledningen styrde sina medborgare genom att injicera en kapsel i halsen, där man skickade ut signaler via den grafiska pekskärmen, och när den stängdes ner så förstod alla vad som var fel.

Det var ändå härligt att se någon som gör motstånd i ett system, att känna sig utvald och få gå till historien. Försöker hämta kraft inför veckans myndighetsbråkande i långa telefonköer där de bedriver någon slags utmattning genom att hela tiden vidarebefordra frågan till någon annan, tills man gått runt ett varv och får prata med den första personen igen. Måste få iväg min omprövning angående återbetalningskravet. Fattar inte hur man gör en omprövning, vad är viktigt? Känner mig helt ensam. Facket kan inte hjälpa till, de bryr sig bara om ”arbetare”.

IMG_8638

Obs har ej vapenlicens till armborsten.

Den nuvarande strategin i omprövningen är att trycka en extra gång på att jag faktiskt tolv månader, i själva verket har jag bara jobbat 11,5 månader. Tolv månader är en magisk gräns då man slipper all den här skiten. Ett annat sätt är att trycka på ”deltidsföretag”. Då ska man ha jobbat minst 6 månader och ha bedrivit nån form av verksamhet parallellt. Skulle det gå igenom så skulle mitt återbetalningskrav minska till hälften. Innan jag hoppade på mitt heltidsjobb så arbetade jag deltid ca 70% i två års tid. Har även jobbat 50% i 8 månader efter själva A-kasseperioden. Men eftersom deltiden måste vara under en viss tidsperiod så kan det inte räknas in. Det här har dock aldrig testas i förvaltningsrätten ifall man kan gå utanför den tidsperiodsregeln.

Att jag arbetat heltid 6 månader i sträck gills inte för att kvala in i den här deltisföretagsregeln, trots att det ligger inom rätt tidsram. I mitt fall gick jag från ett deltidsjobb till ett heltidsjobb med någon månads glapp. Vet inte om det enligt reglerna alltid blir så att man faller utanför begge dessa regler ifall man går från ett deltidsarbete till ett heltidslärarvik. Ni får gärna kommentera ifall ni vet.

Ska man jobba 11,5 månader och bli medlem i A-kassan ska man antingen förhandla upp till tolv månader med arbetsgivaren, eller förhandla ner arbetstiden till 90%. Viktigt också att tänka på att man inte har rätt till försörjningsstöd ifall man är med i A-kassan och det sedan visar sig att man blir nekad ersättning.

Enligt Lärarförbundet ligger alla vikariat under ett läsår på 11,5 månader. Jag undrar såklart varför facket inte förhandlat upp så ett läsår blir tolv månader, det hade blivit så mycket bättre för alla. Jag lär ju inte vart den första vikarien som råkat ut för det här. Har ringt till facket i säkert tre dar för att få reda på varför det är så, men ingen verkar veta. Det finns väl säkert nån förklaring, jag är väl bara en vanlig idiot som inte förstår hur systemet är uppbyggt.

Kände mig ännu mer korkad när jag slutligen bollades vidare till A-kassans högsta organ. Eftersom man står helt ensam i sin kamp är det enda man kan göra är att googla. Hittade en massa länkar som jag ville ha svar på hur det egentligen låg till. På flera ställen hittade jag saker som tyder på att reglerna blivit hårdare de senaste åren. Alla frågor avfärdades i princip som konspiratoriskt vänsterstolleri. Typ ”strikt återbetalningskrav har funnits i 2500 år (pucko)!” Mitt i samtalet började hen dessutom googla mig helt utan att jag förstod orsak. Jag blev såklart nervös och lite ställd, vet inte om det var syftet. Fick inte svar på alla frågor, var väldigt intresserad av myndifieringen av A-kassorna på 90-talet, men istället fick jag en lång utläggning om Per Albin Hansson och reformer på 70-talet.

Trots dagens förnedring fick jag fram en viktig sak, att man fortfarande kan komma undan om man gjort saker i god tro. Så det kommer jag också trycka på extra mycket, har inte fattat innan hur viktigt det är.

2 Responses to “TILLBAKA I STUGAN”

  1. Daniel skriver:

    Att du varit så öppen med hur du spenderat din tid visar ju att du inte haft något att dölja. Vem scammar A-kassan och bloggar om det liksom.. Svaret är enkelt: en som inte trott sig göra fel. En kulturarbetare med samvetet renare än nyfallen snö. Kan du förresten inte lägga ut ditt swish och bankkontonummer(för oss som inte har swish) så att de som vill får möjlighet att ge bloggens hjältinna lite plåster på såren?

    • Maggan skriver:

      Hej tack för ditt stöd! Kanske lägger ut det senare, just nu är jag alldeles för stolt för att ägna mig åt tiggeri. Dessutom vill jag vänta till omprövningen. Som jag förstår så är A-kassans system mer fyrkantigt än t ex soc. A-kassan verkar tycka att man är helt dum i huvudet om man blandar ihop dom med soc eftersom det är en OMSTÄLLSFÖRSÄKRING och inte en socialförsäkring. En skillnad är att soc har ett uppdrag att se till den enskilde individens situation, vilket ger dom ett visst svängrum. Eftersom A-kassan inte har det i sitt uppdrag, eller ens får se till individens situation gör att besluten blir mer empatistörda. Så har jag uppfattat det efter min gymnasieintellektuella efterforskning i lag och rätt.

Leave a Reply