MER BILDER FRÅN BERLIN

juli 20th, 2016 by Maggan | Filed under Resor.

Har vart här några dar, tycker det är helt okej stad.

IMG_8942

Åkte dit med Snälltåget, som är ett nattåg. Skulle möta upp min kompis i Berlin eftersom hon kom direkt från en resa i Frankrike. Hon ringde från flygplatsen i Bryssel, allt hade blivit försenat pga enorma säkerhetspådrag pga händelsen i Nice bland annat. Folk gick omkring med K-pistar med fingret på avtryckaren. Hon ba ”det är ju fan krig nu!”. Kände att jag egentligen inte ville ut i Europa, utan att jag helst av allt gömma mig i norra Sverige. Kanske i en dal mellan två fjälltoppar som att man var skyddad i moder naturs livmoder. Dock inte så långt norrut där det kommit över en livsfarlig rysk fästing som tagit sig över till Finland och sen in över Svenska gränsen via Haparanda.

IMG_8932

Men allt kändes lite bättre efter tågbytet i Malmö. Passkontrollen utfördes av en ung ranglig kille med mintgrön slips, samt en kort man i medelåldern som hade en gul reflexväst.

Sov faktiskt hyfsat på tåget. Tror det beror på att tåget inte gjorde några uppehåll. Den stod nämligen parkerad i flera timmar vid ett konstigt industriområde i norra Tyskland vid färjan. Det var väldigt härligt att gå ut i natten barfota på perrongen.

IMG_8924

I ett tidigare inlägg klagar jag på att Sverige liknar Östtyskland och gör en liknelse med en tvättsvamp. Alltså när man åker mellan två länder med olika standard så blir det som en reklam för rengöringsmedel, att där svampen varit framme är det skinande gnistrande rent och på andra sidan är smuts och gammal misär. Den känslan fick jag när jag åkte över tyska gränsen. Allt här var liksom helt fräscht. T ex den där grejen som är i ena änden av järnvägen, en stor mojäng i järn med stora skruvar. Den var helt ny. I Sverige brukar den vara orange och helt rostig med stora flagnader av färg. I Tyskland hade den en ljusgrå färg som var helt jämn och nymålad. Det mest chockerande var fasaderna på industribyggnaderna. Sån där räfflad plåt som finns överallt, den var helt ny och blank! Nämn en sån fasad i Sverige som inte är från 70-talet.

Det stod en massa bilar på en parkering nedanför perrongen. Alla var helt nya och blanka. Min kompis sa att Sverige har Europas äldsta bilbestånd. Till och med Portugal har fräschare bilar än Sverige. Ändå härligt att vara i Tyskland, känner att allt blir mindre tungt och deppigt.

När jag kom fram på morgonen kände jag mig helt ensam och förvirrad. Försökte ladda min telefon i ett eluttag på centralstationen, men fick en tillsägelse. Är det bara jag, eller tycker tyskar om att fostra andra vuxna människor i offentligheten?

Fick inte igång min telefon utan stod jättelänge i en vägkorsning halv sju på morgonen och förstod inte vart jag skulle bo. Men som tur var gick det förbi en trevlig ung knarkare i hipsterskägg som kunde låna ut sin telefon så allt löste sig och jag fick tag i min kompis. Då blev det billigt fika på ett café och jag älskade stan.

IMG_8933

Har gjort diverse turistgrejer. Var på Stasimuseet.

IMG_8953

Allt inuti såg ut som ett kommunalt sossekontor.

IMG_8952

Smart väska med inbyggt vapen.

IMG_8949

Var även ut till Stasifängelset. Det jag kom ihåg starkast var när de berättade på en informationsfilm att de brukade arrestera folk och säga att de skulle bli fotograferade. Det var ett rum med kamera och kamerablixtar. Vad de inte visste var att det fanns ett radioaktivt ämne gömt i kameran som de exponerade mot huvudet. Ett tag efter fotograferingen blev de sjuka helt oförklarligt och dog i leukemi.

IMG_8958

Alla jag pratat med innan hade målat upp Berlin som en konstnärsstad. Jag har nästan inte sett nåt av den sidan. Tycker allt ser typ ut som Gävle. Ganska städat, folk är alldagligt klädda och använder cykel. Som tur var hade vi en kontakt i Berlin som kunde guida oss till det hippa stråket som i princip bestod av en gata.

IMG_8963

Vi kom fram till ett uteställe där vi såg massvis med hippa människor gå in. Det kostade 30 kr i inträde och det var fotoförbud därinne. Men om jag ska beskriva den såg stället ut som en charterbar med lite streetart på vissa väggar. När vi skulle lämna haket stod det en man utanför och försökte kränga kokain till alla som gick förbi.

IMG_8965

Vi hamnade på ett nytt ställe som kändes som ett ställe på Söder i Stockholm. Vi träffade även två unga Stockholmare i baren.

Idag försökte vi åka en buss som tar nån slags väg förbi alla turistattraktioner. Slutstationen var i gamla Västberlins centrum. Sjukt fult och omodernt. Som att de fastnat i nån slag 90-tals-Upplandsväsby-estetik.

När vi skulle ta samma buss tillbaka fastnade vi i en trafikstockning pga att det var ”Militärernas dag”. Det åkte förbi bussar med vinkande militärer och på sidorna av bussen var det polisbilar med syrener. Vi hoppade av bussen och hamnade istället i en stor park. Skog är bra, kom på varför jag hatar storstäder.

IMG_8969

Avslutade dagen med att kolla på gamla flygministeriet. Bland de snyggaste byggnader jag sett.

IMG_8974

Okej det var väl allt jag hade hittills.

One Response to “MER BILDER FRÅN BERLIN”

  1. 90-tals-Upplandsväsby-estetik är ett vedertaget begrepp inom arkitektur antar jag.

Leave a Reply