GÅ VILSE MED FLIT

december 6th, 2016 by Maggan | Filed under Diverse.

Jag tycker det är jättesvårt att inte fastna i gamla vanor på internet. Hur gör ni för att bryta mönstren? Kommer att tänka på Situationisterna som gick vilse i en stad med flit, så här står det på Wikipedia:

Ett tidigt projekt som situationisterna ägnade sig åt kallades ”dérive”, vilket kan översättas med driva. Detta innebär att man vandrar omkring i stadslandskapet för att se hur de olika stadsmiljöerna påverkar sinnesstämningar och känsloliv. Man skulle stänga av de viljestyrda processerna och släppa fram ett lekfullt och konstruktivt beteende. Under vandringarna talade man med varandra om hur man upplevde olika saker och de blev på så sätt också ett instrument för att analysera sig själv. Ur detta utvecklades en teori om psykogeografi, det vill säga hur fysiska miljöer påverkar oss känslomässigt. SI menade att den modernistiska stadsplaneringen och arkitekturen bara bidrar till ett samhälle där människor blir allt mer isolerade. Den moderna staden reduceras till att bli en kuliss för konsumtion.

Att kommersiella krafter på internet styr våra vanor är inget nytt. Finns det någon som gör situationistiska vandringar på internet? Hur ser de ut? Jag vill gärna komma i kontakt med dessa.

Vet inte hur jag tänker mig spelreglerna för att gå vilse, men nummer ett borde vara att aktivt vika av vägen. Det mest oväntade jag hittade idag är en dom där en person försökt fälla bankerna med hjälp av lotterilagen: Bankparasitmålet mot Wallenbergarnas SEB

One Response to “GÅ VILSE MED FLIT”

  1. UddaBoktips skriver:

    I sammanhanget känns det inte helt irrelevant att påpeka att man i samband med Googles PageRank-algoritm pratar om en ”randsom surfer” där Googles sökresultat är ordnade efter sannolikheten att den slumpmässige surfaren hamnar på en viss sida.
    https://en.wikipedia.org/wiki/PageRank#The_intentional_surfer_model

Leave a Reply