LENAGERNERS VALKOMPASS (DEL 1 AV 4)

september 3rd, 2010 by Maggan | Filed under Diverse.

Snart är det som sagt dags att rösta. Jag har gått runt i valstugorna och låtit dom svara på fyra frågor. Svaren kommer att publiceras eftersom här på bloggen. Jag ska försöka återge deras svar så korrekt som möjligt.

Frågornas teman är
– löner jobb etc
– konstnärer som jobbar gratis
– tankar kring konsthögskolor
– barn

I det här inlägget tar vi upp temat lön.

Fråga 1: Den här frågan är baserad på en situation som jag råkade ut för i våras. Jag hade varit arbetslös i nästan ett år och var tvungen att gå på bidrag. Under året hade tagit ett antal praktikplatser där jag jobbat gratis och utan möjlighet till vidareanställning. Jag börjar få panik att jag är arbetslös så lång tid och vill inte ha ett glapp i mitt cv. Då dyker det upp ett jobb på en restaurang där jag har möjlighet att få jobb. Lönen jag blir erbjuden är 91 kr/h (minimumlönen i Sverige är över 100 kr/h), med möjlighet att förhandla upp lönen senare. Vad tycker ni att man ska göra i en sån här situtation och vad ska man göra för att komma åt det här problemet i stort?

KD: Det här är oacceptabelt. Sök fackligt stöd. Dock ska man inte tvinga till kollektivavtal.

MP: Om man lagstiftar att alla företag ska vara anslutna till kollektivavtal så kommer man åt det här problemet.

FP: Lättare för egetföretagande, lägre arbetsgivaravgift så att man har råd att anställa till rimliga villkor. Fler lärlingsplatser så att man får in en fot. Uppmuntra arbetslösa att starta företag. Nu under lågkonjunkturen har det varit ett hårt arbetsklimat.

C: Det här problemet du beskriver är väldigt typiskt restaurangbranchen och det vill vi försöka motarbeta. Vi vill ha något som heter ungdomskontrakt. Då blir det lättare för er unga att komma in på arbetsmarknaden. Vi vill reducera restaurangmomsen. Jag tycker du ska ta det här jobbet och försöka få upp lönen så fort som möjligt. Det är bra att få in en fot.

VP: Sätt dom i blockad! Larma! Det handlar inte bara om dig, kamp! Sprid ut det här i media. Vi vill sänka medlemsavgiften i facket så att fler kan gå med och därmed blir facket starkare. 80 kr ska det kosta att vara med istället för 500. Vi vill skapa fler jobb och fler utbildningsplatser för att få ner arbetslösheten.

M: Jag tycker du ska ta jobbet. Visa framfötterna och se till att få upp lönen med tiden. Man måste vara lite flexibel när det gäller löner.

S: Vi vill att alla företagare ska vara anslutna till facket. Det finns inga minimumlöner istället så då är det kollektivavtalen som sätter lönerna. Vi vill inte ha lag på att man ska vara ansluten, däremot har vi en svartlista på företag som har dåliga villkor. Kanske att man ska informera och lyfta upp svartlistan mer. Vi vill få så många som möjligt att gå med i facket.

Rättvisepartiet Socialisterna: Jag tycker du ska ta jobbet och sedan ansluta dig till facket så att dom kan få upp lönen åt dig. Det här är en facklig fråga och vi tycker att facket är för lamt. Vi är för ett allmänt kollektivavtal.

Nästa inlägg tar vi upp temat konstnärer som jobbar gratis.

Tags: , , , , ,

5 Responses to “LENAGERNERS VALKOMPASS (DEL 1 AV 4)”

  1. Sara-Vide skriver:

    Hur gjorde du? Gick du upp till kamp?

  2. Snajd skriver:

    Sa du till centerpartiet att du inte är en ungdom längre att du fyller tretti om några månader?

  3. emma karis skriver:

    Är detta här på riktigt? I så fall är du ett geni.

Leave a Reply