LENA GERNERS VALKOMPASS (DEL 3 AV 4)

september 4th, 2010 by Maggan | Filed under Diverse.

Nu har vi kommit till den näst sista frågan som jag ställde till samtliga valstugor. Svaren är återgivna utifrån mina minnesanteckningar. Jag har försökt att återge ett så korrekt svar som möjligt från alla partier.

Fråga 3: Det utbildas väldigt många konstnärer i förhållande till vad det finns jobb sen när man kommer ut. Varför lägger man inte ner Umeå Konsthögskola och istället använder dom pengarna till att de konstnärer som redan är utbildade kan jobba med konst?

KD: Vet inte om man kan lägga ner en hel konsthögskola. Men jag håller med ditt resonemang, man ska inte utbilda för att utbilda. Man borde tydligare utreda hur arbetsmarknaden ser ut och anpassa utbildningen efter det. Det borde finnas tydligare information om vad man ger sig in på. Jag tror att Umeå konsthögskola, arkitekthögskolan och designhögskolan är mycket av en prestigegrej för Umeå.

MP: Om det är många som vill studera så ska marknaden erbjuda det. Men man pluggar av intresse främst och inte för att man ska utbilda sig i ett yrke där man sedan kan få betalt. Studier handlar inte bara om att tjäna pengar.

FP: Som student måste du vara realist. Man borde ha bättre vägledning via syokonsultenten. Jag tror inte på att minska antalet platser och därigenom göra dom utexaminerade konstnärerna mer exklusiva på arbetsmarknaden.

C: Vi vill göra så att den kulturella marknaden får fotfäste och växer. Öka utrymmet för kulturentrepenad. Vi bygger lokaler för kulturverksamhet som man kan hyra till nedsatt hyra. Fler ateljéer. I och med Kulturhuvudstad 2014 kommer vi att satsa väldigt mycket på kultur under några år. Du måste hitta ett sätt att försörja dig. Det är samhällets ansvar att det blir en marknad så att kulturbranschen kan växa.

VP: Man kan inte överutbilda alla yrken. Men att få ett antal år att hålla på med konst är ju jättebra. Samhället blir rikt av konst. Satsa mer på offentliga utsmyckningar och gratis inträde på museer. Dom estetiska ämnena ska uppvärderas i skolan.

M: Antal platser på en utbildning ökar om det är många som söker. Men du måste försöka göra dig ett namn och få folk att köpa din vara. Man måste bli bättre på marknadsföring. Du måste armbåga dig fram och få sålt ditt alster. Hur man marknadsför sig som konstnär saknas tyvärr i utbildningen.

S: Det måste bli en större arbetsmarknad för er. Vi satsar på kultursektorn. Man kan nog inte stänga ner en konsthögskola, men man kanske ska se över antalet platser.

Rättvisepartiet Socialisterna: Det här är en nationell fråga, vi jobbar mest kommunpolitiskt. Men folk måste få utbilda sig till vad dom vill.

Tags: ,

2 Responses to “LENA GERNERS VALKOMPASS (DEL 3 AV 4)”

  1. Sara-Vide skriver:

    HA HA HAHAAA! DET HÄR ÄR SÅ JÄVLA KUL! Flera valkompasser, det här FÅR INTE vara näst sista! Det får inte ta slut!!!

  2. Snajd skriver:

    Moderaterna är verkligen onda rätt igenom!

Leave a Reply