LÄSARFRÅGA OM JOBB, KRAV OCH KARRIÄR

juli 17th, 2011 by Maggan | Filed under Arbete.

Hej! Varför fick du sluta på ditt extrajobb och var jobbade du någonstans?

Svar: Jag jobbade på Postens Brevterminal ute vid Umeå flygplats. Jag började jobba extra där i höstas, då jobbar man var tredje helg och det är många studenter som jobbar där. Jag hade jobbat inom Posten på ett annat ställe förut och tyckt att det varit ett bra jobb och där har jag fixat jobbet utan något som helst problem.

När jag började på brevterminalen vid Umeå flygplats hade de infört två prov som alla anställda var tvungna att klara inom sex månader om man ville behålla sitt jobb. Man fick träna på provet precis hur många gånger man ville. Det ena provet var mycket svårt och krävde en hel del datavana. Det var många som hade stora problem med de nya kraven, och Posten började sparka anställda som jobbat där i över 20 år. Dock sa Facket ifrån och de fick behålla sina jobb till slut.

Även jag tyckte provet var svårt och eftersom många hade upplevt samma ska sa jag till min chef att jag tyckte provet var för svårt och kraven för höga, särskilt för oss som bara jobbar extra då vi förväntas ha en heltidssysselsättning samtidigt. Förutom dom den schemalagda tiderna man tagit på sig skulle man lägga in extrapass då man enbart tränade proven. Min chef svarade då att de måste fundera på om de verkligen vill ha kvar mig, eftersom jag inte verkar leva upp till deras krav.

Trots svårigheter med provet verkade det ändå som att jag skulle fixa det sista veckan innan mina sex månader hade gått. Jag klarade det svåraste provet och hade bara ett sorteringsprov kvar. Men då oturligt nog åkte jag på en influensa och kunde inte åka till jobbet och träna på provet. Jag berättade för min chef att jag var sjuk och fick till svar att ”det skulle du ha tänkt på”.

Fastän att jag var hemma och var sjuk lyckades jag nästan klara även det andra provet som gick ut på att sortera en låda post på under 20 minuter. Jag klarade det på 20 minuter och 33 sekunder, men trots det fick jag inte behålla mitt jobb. Jag frågade om jag åtminstone fick öva lika många extradagar som jag var sjuk och fick då till svar att ”Posten inte är någon välgörenhetsorganisation”. Dessutom hade jag tyckt att kraven var för höga och då är jag inte rätt person för det här jobbet. Så det var bara att komma dit och tillbaka kläder, skor och passerkort.

Illustration från sorteringsprovet.

Dom anställda var det inget fel på, dom var snälla.

Tags: , , , , , , , ,

5 Responses to “LÄSARFRÅGA OM JOBB, KRAV OCH KARRIÄR”

 1. Aja skriver:

  Min erfarenhet är att man ska vara försiktig med att tala om på sitt brödjobb ,i mitt fall olika omsorgsjobb,att man också håller på med konst. Hos chefer kan det inte bara väcka avundsjuka (dom tror att man lever ett slags lättsamt och glamoröst liv) utan också misstänksamhet ( bara för att man är konstnär tror dom at man är oförmögen att sköta sitt jobb som alla andra).

 2. Daniel skriver:

  Det låter vidrigt, hoppas du får bra betalt för din konst snart istället.

 3. josef skriver:

  Har också jobbat på posten. Då var det dock inget tvång på att man skulle klara något prov, men jag satt och övade på det ändå för jag tyckte det var kul. 🙂 Frida har också jobbat där och då märkte jag att de skärpt upp reglerna rätt mycket. Cheferna körde stenhårt med de stackars sorterarna och det verkade inte alls särskilt trevligt ställe att arbeta på. Jag tror du ska vara glad att du slapp vara kvar där. Det är rena löpande bandfabriken där man typ måste be om tillåtelse för att gå på toaletten.

 4. Snajd skriver:

  Fy så sjukt.

 5. frida.. josefs frida skriver:

  Posten på flygplatsen är ett riktigt horställe… jag har hemska minnen därifrån (jobbade typ 4 månader under våren 2007). jag grät typ och hade ångest innan jag skulle åka till jobbet. tycker de flesta på posten är efterblivna, spec cheferna

Leave a Reply