Archive for februari, 2014

HUR VILL DU ATT DIN FRAMTID SKA BLI?

februari 27th, 2014 by Maggan | 1 Comment | Filed in Arbete

Förra helgen var jag på en fest med en massa konsthögskolestudenter. Hela festen andades av framtidstro. T ex så hade som en utställning i olika rum i lägenheten. Några uppträdde också med musik i vardagsrummet som en slags konstperformance. Vad dom däremot inte tänkte på var att deras liv kommer gå åt helvete och hur bra grejer man än gör så kommer ingen att bry sig.

Konstnärlig utbildning leder till utanförskap och arbetslöshet, många tvingas också starta egna företag för att kunna fakturera, vilket leder till många sömnlösa nätter och tjafs med Skatteverket.

Därför kan det vara bättre att hoppa på en truckutbildning. Det ger jobb och hög lön, arbetarare har idag högre lön än många akademiker, det är värt att tänka på. Linde-mh.se är ett företag som specialiserar sig på truckar och truckutbildningar och kan öppna nya möjligheter för unga. Oavsett om behovet är en standard- eller specialanpassad lösning så står Linde till tjänst. Det breda truckprogrammet kompletterat med unik kompetens att kundanpassa ger oss möjlighet att uppfylla dessa krav och bli ”er partner” för optimala hanteringslösningar med truck.

Namnlös

Ge dig själv en framtid, det är du värd!

Tags: , , , ,

INFÖR ALLA HJÄRTANS DAG IMORGON

februari 13th, 2014 by Maggan | 3 Comments | Filed in Diverse

Tags: ,

KAKA OCH TIDNING

februari 11th, 2014 by Maggan | No Comments | Filed in shopping

Var förbi affärn och köpte en såkallad ”Rocky Road”. Det är som en slags amerikaniserad landgång.

Bild 252

Ska äta den nu och läsa Vilhelminaaktuellt. Bra tidning.

Bild 245

Tags: , , ,

WWW

februari 7th, 2014 by Maggan | No Comments | Filed in Diverse

I helgen är det Vilhelmina Winter Weekend. Då händer det en massa grejer, dom har bland annat byggt en iskyrka. Imorgon ska några gifta sig där.

Bild0507

Bild0505

Igår började isstolpsittningstävlingen. Det går ut på att den som lyckas sitta på en isstolpe under längst tid vinner ett pris. Här har dom just klivit upp på stolpen.

Bild0503

Imorse när jag skulle gå till jobbet så satt alla kvar. Ska bli spännande att följa.

Bild0508

Appropå Sonjas inlägg om att hon skulle velat sitta med i mötet på Lego, så skulle jag gärna suttit med i det här mötet.

Tags: , ,

BLOGGKOLLEN

februari 6th, 2014 by Maggan | 1 Comment | Filed in Diverse

Susanna har gjort en video där hon pratar om min blogg och Grrrlcollection, vad dom har gemensamt och vad som skiljer dom åt.

Tags: , , ,

DAGS ATT GÖRA UPP MED DAGENS SKÖNHETSIDEAL

februari 3rd, 2014 by Maggan | 5 Comments | Filed in Dagens outfit

I dagens samhälle är det vanligt att folk har svårt att acceptera hur andra ser ut. En vanlig debatt är om kvinnan ska raka sig under armarna, men det kan också vara att Kissie har opererat brösten för stora. Det finns också TV-program där folk ska lära sig hur de klär sig snyggt eftersom de inte har lärt sig det.

namnlös

Det finns en föreställning att det är en rättighet att andra ska tillfredsställa en visuellt och den här föreställningen leder till näthat, mobbing, ätstörningar och att folk känner sig fula och kanske inte vågar gå ut utan smink. Men människan har ingen skyldighet att vara vacker i offentliga miljöer, däremot har vi rätt att kräva att offentliga byggnader, parker och buskar ska vara vackra.

I början av 1900-talet blev Funktionalismen stor i Europa. Det betraktades som en radikal arkitekturstil som byggde på att byggnader inte skulle utsmyckas, istället skulle själva funktionen ge dess form. Byggnaderna skulle vara neutrala och inte ha något historiskt avtryck som kunde påminnas om kyrkan, kungahuset och andra maktinstitutioner som inte var till för folket. Fasaderna var ofta slät betong målad i en ljusgrå färg. Istället skulle människorna själva fylla platserna med eget innehåll och avtryck. Det mest kända funktionalistiska byggstil här i Sverige är Miljonprogrammet som byggdes upp under 1970-talet.

SSMF095664S

Sedan funktionalismen fick sitt genombrott har man fortsatt bygga i samma stil. Problemet är bara att de flesta tycker att den här stilen är väldigt ful, t ex som den här platsen i Umeå:

Det är ju väldigt hårt ställt krav av staten att begära av den enskilde människan att göra den här platsen vacker. Inte konstigt att vi lider av komplex för vårt utseende. När vi har kravet på oss att göra offentliga miljöer vackra så leder det också till ökad konsumtion och ett mer kapitalistiskt samhälle i form av klädshopping, frisörbesök, bantningspreparat och skönhetsoperationer.

Så här skrev Louis Sullivan om funktionalismen år 1896:

Vare sig det är örnen i flyget, eller den öppna äppleblomman, den sig plågande arbetshästen, den graciösa svanen, eken som förgrenar sig, den slingrande bäcken vid källan, de drivande molnen, den över allting lysande solen, följer formen alltid funktionen, och detta är lagen.

Tänk om vi kunde omstörta idén om att byggnaderna ska stå för funktionen och människorna för det visuella som det är idag. Varje gång någon tänkte skrika ”fetto” åt någon på stan eller skriva något argt på internet angående nåns utseende, så skulle den här personen rikta sin ilska och sin rätt till god estetik genom att gå ut och demonstrera mot funktionalismen.

4f8b0ab2-608f-11e0-8305-64af40323d99

Tänk vad bra och vacker värld vi skulle få:

SONY DSC

Small-Clownfish-and-Anemone-Okinawa-National-Park-Japan-Mosaicultures-Internationales-de-Montreal-Guy-Boily

Hobbiton-New-Zealand_

i.1.christiania-01

hippiepeacefreaksimage

559455_10150837864362238_568252237_11649402_1019920106_n_large

Tags: , , , ,

DEMONSTRATIONEN FRÅN IGÅR

februari 2nd, 2014 by Maggan | No Comments | Filed in Diverse

Det hela skulle vara utanför VIP-middagen vid Universum. Jag hade tagit på mig tjocksockar och täckbyxor. När jag kom dit visade det sig att demonstrationen bestod av jag och tre till. Jag hade tänkt mig att det skulle vara helt överfullt med folk, när man är på internet är ju alla jämnt engagerade i alla politiska frågor. När en buss kom med finfolk så höjde vi våra plakat och skrek ”TROR VI PÅ KULTURDRIVEN TILLVÄXT? NEJ, NEJ, NEJ NEJ NEJ!!”

Bild0495

Det hela kändes väldigt storslaget, det här måste jag göra om!

Uppdatering: Folkbladet har skrivit om demonstrationen
http://www.folkbladet.nu/778223/demonstrerade-utanfor-vip-middagen

Tags: , ,

NY TAVLA

februari 1st, 2014 by Maggan | 4 Comments | Filed in Konst

Har vart på loppis och fyndat grejer. Bland annat den här tavlan. Får se om jag orkar mig ner på stan och kolla på invigningen av kulturhuvudstadsåret. Just nu känns det motigt, jag tycker det är jobbigt att trängas med massa människor, speciellt sen jag blivit inlandsbo. Dessutom fick jag höra att man kunde se det på nätet så finns det ju verkligen ingen anledning. Man köper väl inte biljett till melodifestivalen?

IMG_7854

Däremot ska jag gå nån rättshaveristisk demonstration ikväll med några som ska protestera mot kulturjippot. Det blir kul:

EN DEMONSTRATION MOT SKAMLÖSHETEN

”Kulturdriven tillväxt”.
Detta väser de, hotelldirektörerna, fastighetsmogulerna och politikerna, när de gurglar champagne och silar kulturarbetares blod mellan tänderna.
Nu firar de, med skrytbyggen som kommer att åderlåta kommunens budget i kvarts sekel.
Nu skålar de, för de samarbetsavtal mellan kommun och näringsliv som hädanefter kommer att avlösa varandra och insynen i rofferiet och pengaskyffleriet för evigt muras för.
”Kreatörer” är vad vi ska bli, vi kulturarbetare och konstnärer, projektledare för oss själva och vår stad, medan truten gör sävliga dammsugarljud och fingret alltid pekar mot norrskenet.

”Kulturdriven tillväxt” – denna fras kommer att användas i många sammanhang, men målet kommer aldrig vara att understödja kulturen och konsten. Nej, målet är att locka till Umeå r ä t t folk. Rätt folk är inte tiggare, inte fattigpensionärer, inte ensamstående föräldrar, inte flyktingar och asylsökanden. Nej, rätt folk är burgen medelklass och tjänstvilliga ”kreatörer” och entreprenörer, de som gärna bor i storstad, vill ta ett glas vin efter maten och tillägnar pungråttors hela livscykler åt klinkernyanser och glasögonbågar.

Vad är problemet? Jo, det ska jag förklara för er – med parollen ”kulturdriven tillväxt” tar man ett kliv bort från kollektivismen och mot individualismen. I denna nya stad förväntas alla vara sin egen lyckas smed. Varenda ord och handling, varenda plagg och förfestsamtal, är en förlängning av ens eget varumärke, som man hoppas någon gång kunna plantera i en bostadsrätt med vattenutsikt och mobilstyrda rövspolare i toaletten.

Det är inte längre din stat som ska finansiera rätten till ett tryggt hem, utan det är marknaden. Det är inte längre ditt fastighetsbolag som ska vara i skuld till banken, utan det är du personligen. Det är inte längre välfärden, dagis, skola och vården som ska ge dig grundförutsättningar i livet, utan det är din ambition och din personliga kapacitet och vilja.

Söndra och härska – detta är en teknik som envåldshärskare och feodalherrar brukat för att slå en kil mellan folk och folk. Men vi måste stå eniga nu.

”Trivs ni i Sverige?”. Denna fråga har man ställt mig åttahundra gånger under min uppväxt. Nu äntligen vet jag svaret. Nej, jag trivs inte i Sverige. Jag trivs i NORRLAND, men inte för myggen och vintern och den magra talljorden, utan för SKAMMEN. Här har man än förmågan att känna skam, och här finns det än folk som inte gör SKILLNAD på FOLK OCH FOLK.

Tillsammans måste vi stå, mot individualismen, för kollektivismen och det gemensamma ansvaret för vår framtid och för vår välfärd.

Lördag 1:a februari anordnar jag en protest mot det nya svineriet och skamlösheten. Kl. 19.30 har Kulturhuvudstad ordnat en grisfest åt mogulerna och direktörerna, åderlåtarna och vampyrerna. Stå med mig utanför Universum, bestrid deras världssyn och säg med ett ”Nej!” att vi inte tillåter detta.

Tags: , , ,