Archive for april, 2015

VERNI IKVÄLL

april 30th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Vernissage

Allting är klart, alla spottar är riktade och all teknik funkar. Nu ska jag fira med en folköl, sminka mig och vänta tills det blir kväll. Är så sjukt nöjd.

image

Så här ser vernissagekorten ut, har lagt ut dom på några ställen i stan.

image

Tags: , , , ,

BYGGE OCH HÄNGNING

april 28th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Arbete, Konst

Håller på att försöka få upp min utställning, det är vernissage på torsdag kl 19. Kom! Allt är väl under hyfsad kontroll, några saker från tryck som ska komma i sista sekund. Idag har vi planerat vad vi ska ha för snacks, det lutar åt temat pubbricka.

IMG_1725

Jag är lite ovan att arbeta effektivt, jag är mer för att sprida ut väldigt lite arbete under ett helt dygn så att man aldrig är ledig. Idag har jag lyckats såga till ett hyllplan 30×30 cm. Det var väldigt tillfredsställande att få färdigt.

IMG_1717

Under halva sågningen började det lukta mystisk kemikalie, det berodde på att jag råkat såga in i galleriets marmorbord.
IMG_1721

Lite senare åkte jag ner på biblan för att printa ut några saker från min hemsida. Men då upptäckte jag att dom fortfarande har censurerat min hemsida på hela kommunens nätverk pga kategori sex. Biblan kunde inte häva blockeringen eftersom det sker centralt, så det blev inga utskrifter.

IMG_1715

När jag kom hem var jag stressad och uppgiven och kontaktade min internetaktivistkompis för att få hjälp att snabbt gå runt problemet. Jag tänkte mig nåt bra sätt att spara hemsidan i pdf eller att få över allt till word. Men han tyckte att det absolut enklaste och smidigste sättet var att tunnla kommunens internettrafik genom en annan server och på så vis komma åt sin hemsida. Det funkade bra och jag kunde printa från biblan till slut.

20150427_007

Det var härligt att jobba under ett visst antal timmar får då är man ledig sen när det är kväll. Jag försökte använda min lediga tid till nån slags urban-aktivism typ ta-staden-tillbaka-till-folket där jag skulle försöka ta mig igenom ett rör där det rinner en bäck. Anledningen var att jag ville hitta en genväg till andra sidan järnvägen för att stadsplanerarna valt att göra världens sämsta trafikseparing där man måste gå flera kilometer för att ta sig över till andra sidan.

20150427_006

Men det var kallt och mörkt och man såg inte över till andra sidan röret. Sen ville jag inte råka blöta ner mina utskrifter så jag vände och gick hem.

Tags: , , , , ,

GOTHPRYLAR

april 26th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Diverse

Har vart på möte med kulturhusfolk i den här lokalen. Gnällde lite på dom angående några saker, dom lyssnade och jag är inte bitter längre. En nytt event planeras, är inte bestämt när det kommer vara.

image

UPPMÄRKSAMHET JA TACK

april 23rd, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Diverse

11146527_10155482309490554_1874226949250619162_n

Jag och min bloggkompis Johannes Nilsson är omnämnd i en recension i ETC som handlar om Henrik Bromanders senaste seriebok. Recensionen är skriven av Ida Therén. Har hört att boken är bra, kanske ska köpa den.

Tillägg: Här kan ni läsa hela artikeln

11182066_10155482564310554_2968869012970232646_n

Det är roligt att bli beskriven som radikal, som i texten ovan. Känner mig smickrad. Själv tycker jag att jag är typ vanlig som råkar tycka att Shakira är bra. Möjligtvis att jag brinner för nån gråsossefråga som t ex arbetsvillkor.

Den enda gången jag känt mig radikal var när jag demonstrerade utanför VIP-festen för Kulturhuvudstadåret 2014. Det var jag, tre personer från Arbetarpartiet, en kulturarbetare och två Vänsterpartister som stod i täckbyxor och skrek på alla kommunalpolitiker som åkte dit i abonnerade bussar.

demo

Tags: , , , ,

UTSTÄLLNING PÅ GALLERI VERKLIGHETEN I UMEÅ: POLITIK OCH AKTIVISM

april 22nd, 2015 by Maggan | 1 Comment | Filed in Konst

Vernissage torsdag 30 april kl 19.00.Utställningen pågår t o m 23 maj. Adress Pilgatan 16. Kontakt: info@verkligheten.net

IMG_1688

PRESSRELEASETEXT:

Pratade i telefon med min kompis nyss, hon berättade att hon gick hem med en kommunist i helgen. Det hade såklart blivit snack i den kommunistiska läran, Karl Marx, kapitalet osv. Hon var orolig att hon var korkad för att hon inte riktigt köpte den ideologin. Jag försökte trösta henne genom att säga att i alla andra städer i Sverige är kommunismen inte norm.

Umeå har vart ett speciellt ställe att växa upp på. När jag fyllde 13 blev punken stor i Umeå. Jag hängde på tåget och blev också punkare. Däremot blev jag aldrig tagen som äkta utan fick nöja mig med att vara plastpunkare, på den tiden var det svårt att kvala in i en ideologi eller rörelse oavsett inriktning. Sen kom veganismen och det var helt normalt att spränga korvvagnar. Det gick rykten om att dottern till chefen på Scan-fabriken åt vegetariskt i skolan och kött hemma och att hon var tvungen att mygla åt båda hållen. När det var skolval på min gymnasieskola så röstade 60 % på KPML(r). Det var ofta demonstrationer mot olika saker, en gång gick jag med ett tåg upp till Universitetet och demonstrerade mot djurförsök mot katter, en annan gång var det protester mot en Shell-mack. En del åkte ner som mänskliga sköldar till Palestina. McDonalds fick alltid sina fönsterrutor krossade och det spreds listor på videobutiker som man skulle bojkotta eftersom de hade en avdelning med porr.

Mot slutet av 90-talet släpptes boken Under det rosa täcket och folk började läsa Makt och kön på Universitet, som idag heter Genusvetenskap. Man ifrågasatte kvinnan som sexobjekt och jämställde Jennifer Lopez musikvideos med porr. Jag började kolla på musikvideor i smyg. En del menade att all penetration var våldtäkt. Frågan om våld mot kvinnor kom upp på tapeten och en demonstration mot kvinnovåld arrangerades. Mitt i demonstrationen gick en som jag visste misshandlade min bästa kompis. När HM satte upp sin underklädesreklam utomhus så revs dom ner, några åkte fast för sina aktioner och det samlades in pengar för böterna på en fest, men jag gav dom inget. Istället började klä mig och fota mig sexigt för att se vad som skulle hända. Parallellt med det här började en subkultur skapas av några alkoholiserade noisemusiker som sprängde anständighetens alla politiska gränser. Jag kunde inte låta bli att tycka det var kul.

Umeå formar en oavsett om man vill eller inte. Utställningen Politik och aktivism är en samling av verk jag gjort under en tioårsperiod på just det temat.

Magdalena Nordin är född 1980 i Umeå. Hon är utbildad på Konstfack och tog sin master 2009 i Fri konst i Stockholm. Därefter flyttade hon tillbaka hem till Umeå. Hon arbetar med text, video, foto, konceptkonst, måleri och performance. Många av Magdalena Nordins arbeten verkar utanför konstvärlden och ibland utan konstnärlig avsändare. Hennes sätt att arbeta har koppling till situationismen där konstnären använder metoden att förvränga verkligheten, skapa förvirring för att väcka frågor och få en passiv åskådare att bli kritisk.

Tags: , ,

STÖDEVENEMANGET

april 20th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Diverse

Allting sket sig när det gällde mitt framträdande på stödfesten för kulturhuset. När jag kom fram med tåget till Umeå och sprungit dit så hade hela festivalen precis packat ihop. Hade tänkt köra ett framträdande då jag läser upp en text som handlar om en romantisk weekend med ett 40-årigt slödder. Skulle ha på mig en vit skjorta och hotpants som scenkläder och sen när jag läst klart texten skulle jag dansa en sydkoreansk popdans och samtidigt projicerat samma video med samma dans från ett klipp på youtube där en tjej står i ett ett tonårsrum med spegelvägg, jättemycket väskor o saker osv. Jaja, festivalen vart säkert jättebra med alla band som spelade.

Det här var den enda bilden jag lyckades fota från stödevenemanget:

IMG_1674

Idag hjälpte jag en person att frakta tillbaka musikgrejer som kulturhuset lånat från ett punkställe.

IMG_1682

Tags: , ,

HEM IGEN

april 18th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Resor

IMG_1666

Åker tåg hem från Stockholm. I knäet har jag två skivor av artisten Mikael Nordfors.

image

Idag börjar stödevenemanget för Kulturhusfestivalen. Tror det börjar kl 13, det är på Arkitekthögskolan i Umeå. Hade jag vart smart hade jag åkt hem igår och sluppit Stockholm, nu kommer jag tillbaks till Umeå 18.15 och då har evenemanget stängt. Får se hur vi löser det, förhoppningsvis blir det en massa teknikstrul och förseningar så jag kan glida in och köra som en avslutning strax innan 19.

Jag ska uppträda med en dans är det tänkt, därför möblerade jag om hela hotellrummet till en dansstudio.

IMG_1663

Bakom sekretären hade dom städat dåligt, någon som vet vad det här är för slags tablett?

IMG_1657

IMG_1659

Nu finns Umeå Kulturhus på Quitim.

Tags: , , , ,

DET MÅSTE FINNAS NÅGON VÄG UT UR ALLTING

april 17th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Konst

Min utställning på Supermarket heter Det måste finnas någon väg ut ur allting och består av en bok med samma titel som utställningen samt en serie målningar. Ställer ut genom Umeå-galleriet Verkligheten.

IMG_1637

Boken är tryckt i 150 ex, nåt ljushuvud som var förbi utställningsbåset tyckte jag skulle numrera dom så nu är dom numrerade. Den är 166 sidor lång och innehåller ett förord skrivet av Lili von Wallenstein. Under konstmässan som är öppet till på söndag 19 april så säljer jag boken för 150 kr. Sedan kommer boken säljas för 185 kr, du kan antingen köpa den av mig genom att maila skrivtyp@hotmail.com eller beställa den genom förlagets hemsida. Så småningom ska vi väl få upp den på någon nätsida där man köper böcker också.

IMG_1629

Baksidestext:

”Vaknade och förstod inte vart jag var eller var klockan var. Trodde det var morgon. Började hyperventilera och fick ångest. Känner mig maktlös. Orkade inte gå ända till affären eftersom det var kallt, trots att jag var sötsugen. Så jag plockade upp ett wienerbröd ur soporna hemma och åt upp.”

Det måste finnas någon väg ut ur det här är en roman eller självbiografi, där författaren tar läsarna med på en brokig och självutlämnande resa. Under ett år får vi följa Magdalena Nordin då hon bryter upp från ett sjuårigt förhållande, flyttar till Västerbottens inland, börjar skriva nätdagbok och försöker orientera sig i en tillvaro av själsligt, ekonomiskt och kulturellt förfall. En känsla av tomhet och smärtsam ödslighet vilar över sidorna, men all vanmakt till trots: den rena, koncentrerade prosan gör att vi mer eller mindre frivilligt sugs med.

Det måste finnas någon väg ut ur det här är en klassiker redan innan den publicerats. Magdalena Nordin är uppfriskande ärlig i sitt anslag: få författare är så uppriktiga med såväl sina med- som motgångar.

Det måste finnas någon väg ut ur det här är ett förtätat försök att göra sig förstådd i en alltigenom individualiserad, självupptagen och sorglig värld.

IMG_1631

Målningarna är gjorda i vattenfärg, samma som man använder i grundskolan. Men när någon frågar säger vi att det är gjort i gouache, som är ett bättre ord för skolvattenfärg. Det är gjorda parallellt med skrivandet och föreställer platser och känslotillstånd som finns med i boken.

IMG_1605

En besökare frågade galleristerna om deras verksamhet enbart inriktar sig till unga konstnärer.

IMG_1635

IMG_1634

I år håller Supermarket till på Telefonplan, du ser vart det är när du går upp i tunnelbanan. Åk dit! Om du är för snål för att betala in dig kan du säkert hetsa på personalen i entrén och be dom hämta en bok eller nån av galleristerna så kan ni göra affärer så.

Tags: , , ,

MARKET 2015

april 17th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Konst

Jag och min förläggare Lili von Wallenstein skulle gå på konstmässan Market. Vi hade lyckats skaffa speciella vip-inbjudningar och hela tillställningen började klockan 19. Båda tänkte att fint folk kommer sent så vi satt i lugn och ro i hennes lyxlägenhet och åt ungsbakad sötpotatis med örter och fetaost. Sedan tog vi en taxi för 220 kr till Liljevalchs på Djurgården där tillställningen var.

När vi kom fram var det två unga personer som genast högg våran taxi och skulle åka. Där inne i entrén hörde vi en massa branschsnack om folk som jobbade som Art Direktor. Allt var väldigt förvirrande och vi försökte få ögonkontakt med någon i personalen för att få reda på hur man skulle göra för att gå in och se på själva konsten. Till slut lyckades vi haffa en kvinna i figursydd kostym som berättade att konstmässan stängde kl 21, dvs för 25 minuter sen. Så vi gick på Mc Donalds och köpte kaffe.

image

Tags: , , ,

ÖPPNING SUPERMARKET

april 16th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Supa

IMG_1594

Igår öppnade konstmässan Supermarket, så här mycket folk var det som ville in.

IMG_1596

Galleristerna från Galleri Verkligheten som jag ställer ut genom.

IMG_1614

Inne var det ännu mer folk, sålde några böcker också.

IMG_1610

Jag gick runt och kollade på de olika montrarna, mest för att tigga vin ur diverse baginboxer som stod utplacerade här och var. På ett ställe var det en performance där en konstnär stod i en hönsbur och på den stod det en skylt ”Feed me”. En person som jag var där med började mata konstnären med en massa olika receptbelagd medicin som han hade i fickan.

SAMSUNG

Vi blev less på alla utställningsmontrar och lyckades hitta ett duschrum nere i källaren som var nåt slags andrum fritt från konst. Jag glömde tyvärr fota all konst och kom bara hem med bilder från det här duschrummet.

När Supermarket stängde gick vi vidare till en soft efterfest på Konstfack.

IMG_1623

Ikväll ska jag på Market som är den ”riktiga” konstmässan. Supermarket är som ett alternativ till Market. Den är lite mer flådig, därför har jag vart iväg och försökt hitta en klänning som jag kunde köpa till ikväll. Den här hittade jag på Taxi Fashion i Skärholmen, den satt inte helt perfekt annars hade jag slagit till.

IMG_1648

Tags: , , , , , , ,