Archive for oktober, 2015

LÖRDAG MORGON

oktober 31st, 2015 by Maggan | 1 Comment | Filed in Konst

wpid-wp-1446282265737.jpeg

Livet är tråkigt. Igår satt jag på en stol och drack mig full. Det var en fest hos en granne som jag var över till, det fanns chips men jag var inte hungrig. Imorse var det en spindel i mitt vattenglas.

image

Tycker det är meningslöst att göra konst, särskilt i denna samtid. Allting man gör i den här kontexten blir automatiskt dåligt, känns som att det enda man kan syssla med just nu är måleri. Vad kostar akrylfärger? Har helt glömt bort det.

Jag vill inte vara en del av den här samtiden längre och försöker hålla mig borta. Men hur man än gör så är det som att den kommer ikapp. Vad hände med etikettsregeln att man inte ska prata om politik och pengar med folk? Jag vill inte veta vad en person jag pratat med i typ 5 minuter som jag knappt känner tycker om precis allt. Som att jag försöker stänga in mig i ett hus och sen sipprar omvärlden in mellan springorna som en smutsig sörja.

Det enda som är positivt med den här samtiden är att poker är helt ute:

Tags: , , ,

PLATS ATT ANDAS

oktober 25th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Diverse

En gång i tiden fanns det visioner. Fattigdomen skulle byggas bort och alla skulle ha rätt till större, ljusare och luftigare bostäder. Den tekniska utvecklingen hade gått framåt så det skulle bli billigare att bygga. Dessutom fanns det visioner om att bygga föreningslokaler, simhallar och dylikt.

Idag finns inte lika mycket visioner kvar om man bortser från den Eurasiska landbron som en del driver. Simhallarna läggs ner och föreningshusen möglar sönder. Idag är bostäderna färre och dyrare och vi går en tillbakagång i utvecklingen. Själv bor jag på 18 kvm och min kompis vägrar komma hem till mig för att det är dammigt och luktar gammal kaffesump. För att vi ska forstätta uppnå målen med fortsatt hög levnadsstandard och känsla av luftiga lägenheter kan det vara bra att sätta in en luftrenare hemma.

En del hus på landsbygden är fortfarande billiga, t ex det här i Kramfors för 20 000 kr som ligger ute på Kronofogdens fastighetssida. Dock är dessa hus ofte eftersatta eftersom renoveringen sällan överstiger marknadsvärdet. Även där kan en luftrenare vara till nytta för att sträva mot den standard vi en gång haft.

hus

Det grymma med en luftrenare är att den fångar upp alla farliga partiklar i luften. Luftrenare med HEPA-filter filtrerar också de riktigt små partiklarna och med luktfiltret fångar luftrenaren upp gasformade föroreningar och lukter. Ren luft är något viktigt som alla mår bra av, en luftrenare tar bort alla ohälsosamma partiklar som finns i vår inomhusluft. En luftrenare minskar besvär med allergi och astma genom att rena luften från pollen, damm och andra partiklar som bär allergener.

Tags: , , ,

VECKANS NYHET: BLONDINBELLA HAR BLIVIT CENTERPARTIST!

oktober 22nd, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Diverse

Läste på Blondinbellas blogg att hon inte längre stödjer Moderaterna. Istället sympatiserar hon med Centerpartiet. För er som inte hängt med så är tidigare känd som MUF-brud som stöter sig med vänstern. Så här står det på Twitter:

Skärmbild från 2015-10-22 15:41:30

Nu ogillar jag att använda Twitter som källa då det är ett oseriöst forum där vem som helst kan registrera ett konto och skriva lite vad som helst. Det är fullt med troll, trollkonton på kändisar som man inte ens vet om dom det är dom själv som är bakom skärmen dessutom är det svårt att kontrollera källor på det folk skriver, då det inte ryms några länkar pga få tecken.

Träffade på en person som nyss upptäckt Flashback och tyckte det var bra och intressant för att det stod saker där som inte stod på vanliga medier. Jag försökte då säga att flashback inte är särskilt tillförlitligt också pga alla möjliga som skriver i princip vad som helst. Men sen kom jag på att alla etablerade medier, public service och liknande använder Twitter som källa hela tiden och kunde inte använda det argumentet.

Hursomhelst ska det bli kul att följa Blondinbellas utveckling.

Tags: , ,

FÖDELSEDAG, UTE OCH INNELISTA 2015

oktober 16th, 2015 by Maggan | 2 Comments | Filed in Arbete, Dagens outfit

Idag fyller jag 35 år. Gick och köpte ett 2-pack tiramisu som jag åt upp till frukost.

födelsedag

Ikväll ska jag äta kinabuffé, sitter och försöker välja outfit nu. Den senaste veckan har jag blivit helt besatt av kläder, mode och outfits. Tror det har att göra med att jag befinner mig i en situation som gör mig trött, uttråkad och som gör att jag tappar driv. Det gör att jag har börjat ägna hela min fritid åt att gå i affärer och fönstershoppa kläder.

Jag köper sällan kläder eftersom jag tycker det är dyrt och onödigt. Istället har jag försökt plocka ner gamla kläder från vinden. Var dessutom en städdag på Kulturhuset förra veckan och då passade jag på att plocka på mig lite kläder som egentligen var tänkt till flyktingarna som höll till på Kulturhuset tidigare. Vissa av plaggen kommer jag aldrig att använda.

Det är bra att gå i affärer och få en bild av vad som är trendigt. Sen går man hem och försöker rota fram något som är rätt. Fördelen med att vara gammal är att man har kläder som gått runt ett varv. Jag ska försöka sammanfatta vad som är modernt nu:

inne

Klara färger, mycket grönt, orange och mönster. Drag åt 70-talsklänningar fast inte all in. Den här hittade jag på Kulturhuset och var helt i min storlek. Tror det blir den ikväll. Matchar med en menlös svart lång kofta som fortfarande är moderna.

image

Kjolar i småblommigt mönster. Ville inte riktigt köpa en kjol, så jag hittade åt en klänning från i somras och tog en tröja över så det såg ut som en kjol. Tröjan var också från Kulturhuset.

image

Jag är ju inne på kontorsoutfits och knöt en alldeles för stor kjorta runt midjan. Man får ju anpassa sig till det man har. Tänkte att den är trendig just för att den också är småblommig. Jag fick låna den av Sara-Vide till en plåtning av några målningar som jag planerade att göra och nu ligger alltså skjortan i min garderob.

image

Att jag eldar ett ljus som det fyra på symboliserar att jag nu närmar mig 40. Funderar ofta på vad jag ska göra med mitt liv, saker ordnar sig inte automatiskt. Ett tag tänkte jag att jag skulle prova vården igen. Men så pratade jag med en kompis och då visade det sig att på hennes arbetsplats så är det tre gånger så högt arbetstempo till skillnad från då jag jobbade inom vården för tio år sedan, så jag bangade. Sökte ett jobb i våras som har med min utbildning att göra, ibland funderar jag på hur livet sett ut ifall jag fått det. Det var i en mellanstor stad och jag åkte dit på intervju.

Intervjun gick väl helt okej, allt som allt tog det tre timmar. Först fick jag träffa en person som skulle göra ett webbaserat personlighetstest. En av delarna var nåt slags intelligenstest och där kände jag att gränsen gick och protesterade. Efteråt fick jag göra en klassisk arbetsintervju och sen skulle man göra ett arbetsprov där jag skulle presentera en konstutställning som jag inte ens kunde stå för. Skulle en anställning bli aktuell så skulle de göras drogtester och de skulle ta blodprov för att testa mina dryckesvanor, samt ett förhör om min relation till alkohol. Jag fick inte jobbet, men fick i varje fall med mig mitt webbaserade test hem.

resultat

Berättade för en kompis om intervjun och alla tester hit och dit och hon svarade att det inte är så konstigt med tanke på alla anställningsskydd vi har i Sverige. Att det är omöjligt att göra sig av med folk som inte funkar när dom väl fått sin fasta anställning. När hon sa det brydde jag mig knappt och nickade likgiltigt. Hade nån sagt det här för 10 år sen hade jag blivit helt svettig. Bara tänka tanken att kritisera LAS och arbetsskydd för 10 år sen var otroligt kontroversiellt. Minns att Blondinbella kritiserade LAS för 5-6 år sen och blev fullständigt slaktad.

Nu kommer osökt in på vad som är ute:

ute

LAS – Lagen om anställningsskydd.

Hörde på ekot att de ska lätta upp i LAS, mycket på grund av bemanningsföretagen. Själv tycker jag att det här är en jättenyhet, det är ju en av 1900-talets stöttepelare. Hittar väldigt lite skrivet om just det här, försökte också diskutera med en kompis och fick då frågan om det inte finns viktigare saker att bry sig om just nu. Jag gissar att LAS är det nya genus, något som förknippas med lyxfrågor för oss i väst.

Jag känner själv att jag släppt taget något. T ex försökte jag söka en kompletterande utbildning och ingen av studievägledarna kunde ge besked om jag kunde söka, trots att jag var i kontakt med fyra stycken. Rådet blev att prova söka och blir jag struken från utbildningen så är jag inte behörig med mina tidigare poäng. I höstas fick jag beskedet att jag blivit struken och gav upp drömmen. Förra veckan gick jag förbi institutionen av en slump och ramlade på en person (som satt 20 meter från studievägledarna) och svarade att jag kunde visst söka och dessutom skulle ha kommit in i höstas med mina betyg och tidigare studier. Anledningen att jag inte togs in var att jag enligt dom skickat in papperna för sent, trots att jag skickat dom med rekommenderat brev innan ett visst datum enligt deras instruktioner. Nu fick jag instruktionen muntligt via telefon så ord står mot ord och jag hittar inte kvittot på rekommenderade brevet så jag kan inte göra nåt förutom att klaga här på bloggen.

Men mitt i all frustration så var min första tanke OM INTE LAS HADE FUNNITS SÅ SKULLE INTE DOM DÄR INKOMPETENTA STUDIEVÄGLEDARNA FÅ JOBBA KVAR!! Dom har fan 3 års utbildning och orkar inte ens lyfta sin röv 20 meter för att ta redan på en fråga. Vet inte vad jag innerst inne tycker om LAS egentligen, det här var nåt jag tänkte medan jag var arg.

Känner du skuld och skam och blir svettig när du tänker på LAS?

Tags: , , , , ,

FALAFEL OCH FRI MJUKVARA I SPANIEN

oktober 14th, 2015 by Inhoppare | 1 Comment | Filed in Resor

Turistbild i GijónHEJ!

Jag (som annars bloggar här) är astaggad på att gästblogga hos Lena Gerner! Eller ”Nidron” som jag lärt känna denna aktiva quit.im’are. Det dök upp en inbjudan hit till bloggen på mailen strax innan min resa till en konferens i Gijón, Spanien. Jag reste dit i sällskap med Hannes Mannerheim i syfte att föreläsa för några entusiastiska spanjorer som älskar decentralisering, federering. Grejen är att vi är två av de som mest aktivt utvecklar mjukvaran GNU social och försöker upprätthålla protokollsviten OStatus. Själv utvecklar jag själva bakgrundsmjukvaran och Hannes pillar främst på plugins – t.ex. de gränssnitt som ni slutanvändare interagerar med på quitter.se och quit.im.

Spanjorer är inte lika långa som oss nordbor.

Spanjorer är inte lika långa som oss nordbor.

Spanjorerna som bjöd in oss försöker att skapa kooperativ och någon slags ekonomisk revolution genom att låna idéer från amerikanska ”communes” (inte hippie-varianterna som brakade ihop utan mer strukturerade, förnuftiga varianter som bygger på social, organisatorisk och ekologisk hållbarhet m.m.).

Anledningen till att de ville ha dit oss GNU social-programmerare var för att erbjuda ett ”operativsystem” till ”delande städer” (dvs idén att skala upp från endast 100-talet individer med delad inkomst till fullstora städer). Alltså en öppen och fri plattform som respektive stad eller organisation kan drifta och kontrollera själva – med verktyg för att dela med sig av allt från verktyg och andra resurser till övernattning och tjänster.

Snygg kavaj.

Snygg kavaj.

Spanien verkar mycket bättre än Sverige på fri mjukvara. T.ex. såg jag en massa reklam för Redhat på flygplatsen och de har aktiva Mozilla-communities. En på konferensen pratade om Firefox OS till exempel, något jag tror att väldigt få svenskar har hört talas om. Spanien har även mobiltelefontillverkare som producerar telefoner som säljs med detta fria operativsystem. Däremot är spanjorerna inte lika bra på vegetarianism, särskilt i kuststaden Gijón, var det omöjligt att hitta något att äta som inte innehöll kött, ost eller ägg. Dessutom är fisk tydligen inte kött.

Jag bad om en macka utan kött och fick en med tonfisk.

Jag bad om en macka utan kött och fick en med tonfisk.

Det är väldigt konstigt som Umeåbo att besöka en plats full med klottrade anarkistsymboler på gatorna och generell vänsterstämning samtidigt som alla vräker i sig kött. Det känns som hyckleri när solidariteten inte sträcker sig utanför människo-arten. Jag tror att om Umeås hardcorevänster hade åkt till Gijón hade de haft samma känsla som jag har inför att kritiker mot kapitalismen såsom Verket och RKU är kunder hos Facebook.

Bästa falafelstället i Sydeuropa.

Bästa falafelstället i Sydeuropa.

Som tur är hittade jag och Hannes ett asbra falafelställe där rätten som ni ser på bilden ovan kostade 4€ (+1€ för dricka). Stället var helt tomt eftersom alla i Gijón hellre går på hippa klubbar där alla klär sig som i The Beatles. Efter att ha svikit Hannes genom att göra reklam på quit.im återvände dock hela vårt ”GNU social camp” dit dagen därpå och gjorde indiern som ägde stället jätteglad.

Den här platsen heter "Bensinfabrikens park" på spanska.

Den här platsen heter ”Bensinfabrikens park” på spanska.

Vädret var soligt och bra hela tiden. Mitt i staden fanns en stor strand med många surfare, hundar, soldyrkare m.m. Vi surfade inte. När vi vandrade omkring i staden och gick upp till en en stor kulle såg vi att det på andra sidan var en enorm hamn för typ lastfartyg, oljetankers, cisterner med livsfarliga ämnen m.m.

En fin utsikt inkl. Hannes!

En fin utsikt inkl. Hannes!

Fast vi spenderade större delen av resan inomhus. Mestadels kodande eller socialiserande. Det pågick en parallell konferens med Shareable och ibland så träffades vi alla tillsammans. Då fick man chans att prata icketekniska och försöka förklara fördelarna med fri mjukvara, federering etc. etc. Nidrons quit.im-profil användes som ett exempel på hur vanliga människor kan använda fri mjukvara och decentraliserade plattformer istället för slutna, centraliserade kapitalisttjänster såsom Instagram.

Manuel, som arrangerade GNU social camp, presenterar Nidrons profil som ett bra exempel av quit.im-användning till en del icke-tekniker som var del av en parallell konferens.

Manuel, som arrangerade GNU social camp, presenterar Nidrons profil som ett bra exempel av quit.im-användning till en del icke-tekniker som var del av en parallell konferens.

En av dagarna handlade jag mat i en vanlig matvarubutik istället för att äta på falafelstället. En sak jag lärde mig var att allting som vanligtvis inte innehåller vetemjöl inte innehåller vetemjöl i Spanien heller. Det står nämligen ”sin gluten” på i princip alla produkter, inklusive jordnötter och tomatsås.

Tomatsås utan gluten. Extra mycket naturkraft.

Tomatsås utan gluten. Extra mycket naturkraft.

Tags: , , , , , , , , ,

KONTORSOUTFIT

oktober 12th, 2015 by Maggan | 1 Comment | Filed in Arbete

Så här gick jag klädd idag. Försökte blanda business med aktivism.

IMG_20151012_170923

Överlag känner jag mig uttråkad och missunnsam mot resten av världen. Jag fick höra att i bondesamhället så trodde man om någon i byn fick framgång, t ex att en ko gav mycket mjölk så kommer någon annans ko på en annan gård mjölka sämre. Känner att jag måste hejda mig själv från att inte bli upprörd på framgångsrikare människor och skicka arga rättshaveristiska mail till folk som inte förtjänar deras framgång. Det är säkert jättelätt att inte börja äta sina medsystrar om man kan hålla på att bruncha eller på något annat sätt känna utdelning av livet.

Blev i varje fall lite lättad då Blondinbella äntligen förkastar den amerikanska idén om att man är sin egen lyckas smed. Att hennes framgång till viss del har att göra med att hon råka komma in och skriva om rätt saker i rätt tid. Längtar till resten på alla framgångsrika på sociala medier också kan göra den kopplingen.

PS om ni tycker att jag är bitter och tycker att jag ”borde få mer kuk” så kan jag säga att det finns många brister i den teorin. Det är bara att titta på David Allan Coe.

Oftast brukar man använda det på bråkiga arga personer som är besvärliga för samhällskroppen. Att om dom skulle muntras upp med kuk så skulle dom bli mindre besvärliga. I David Allan Coes låt Love Is A Never Ending War så drar han en paralell mellan veteranter och hans egen situation, där han försöker identifiera sig med veteranerna för att han ligger med folk. Veteraner är kända för att vara hemlösa, misslyckade, störiga, alkoholiserade bittra personer som kanske blivit utslängda från deras hem för att dom är jobbiga. Nu pratar ju han om ”fitta” istället för kuk, men tänker att kvinnor och män ändå kan ha saker gemensamt. Så på så vis säger han tvärt emot kuk-teorin.

BESÖK I INLANDET

oktober 4th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Resor

For upp en sväng till Vilhelmina i helgen. Kollade in den nya hängbron som dom byggt.

tmp_23418-IMG_20151003_132933871269610

Gick även och kollade i butiker. Hamnade på ett ställe där dom sålde nycklar, muttrar och andra diverse järnhandelgrejer, blandat med arbetskläder, furulampor och porslinsfigurer. På väggen hängde en kofta som jag tyckte var snygg, medan jag tittade på den så prutade butiksägaren ner den till 50 kr. Så jag köpte den.

Gick även och tittade på diverse prydnadssaker.

tmp_23418-IMG_20151003_190125-256812691

På lördagen blev det raggarunda fram och tillbaks genom industriområdet.

tmp_23418-IMG_20151003_214418-920371216

Nu är jag hemma i Umeå igen, blir inga resor på ett tag. Men däremot blir avundsjuk på mina internetaktivistkompisar som ska åka ner till Spanien i veckan och bo med en massa esperantotalande idealister som bara sysslar med byteshandel (förutom flyg+hotell som de bokat åt dom, jag antar att de inte betalade med pumpor). Internetaktivisterna ska föreläsa om nåt som har med fritt internet/data att göra.

Esperantomänniskorna sysslar även med konst, här är en målning som de gjort:

portada-files

Tags: , , , ,

STIPENDIETIDER

oktober 1st, 2015 by Maggan | 1 Comment | Filed in Arbete, Konst

Grattis alla som fick konstnärsnämndens stipendium som delas ut just nu. Skrev en väldigt dålig ansökan i våras, nästa år ska jag testa en ny strategi. Under dom senaste veckorna har lärt mig väldigt mycket om försäljningsteknik. Önskar jag hade fått tillgång till den här kunskapen för femton år sedan, tror livet hade vart mycket enklare då. En av dom viktigaste sakerna när det gäller att sälja in saker är underkastelse, att inte tro att saker kommer funka om man kör sitt eget race utan förlita sig på andra mer erfarna och kopiera deras språk, upplägg och vad man ska trycka på.

Inser att det finns färdiga mallar för allt, att håller man sig till dom mallarna så kommer det ge framgång i arbete, karriär, pengar, relationer mm. Nästa år tänker jag att jag ska underkasta mig det språk som är framgångsrikt i en ansökan, titta på hur andra gjort, trycka på de ämnen som är på tapeten och inte hålla på att ta upp nåt obskyrt intresseområde som man jobbar kring som ingen bryr sig om.

T ex har jag börjat förstå att det är populärt (förutom det gamla vanliga) att trycka på att man sysslar med omedgörlig kultur. Har sett det i flera konstsammanhang och det verkar vara framgångsrikt koncept när det gäller publicitet och att få bidrag. Hittade även en artikel om det här på Tillväxtverkets hemsida:

Radikala entreprenörer – om det svenska samhällets behov av olydnad

Sverige är känt för sin Jantelag, och för en kultur som inte uppmuntrar risktagande. Grogrunden för entreprenörskap är alltså inte optimal – vi är i behov av mer uppstudsighet. Det menar forskarna Bengt Johannisson och Caroline Wigren-Kristoferson. De har under flera års tid följt en grupp ”radikala entreprenörer”. Professor Bengt Johannisson, Linnéuniversitetet, och docent Caroline Wigren-Kristoferson, Lunds universitet, är samhällsprovokatörer som tänjer på regler, och ibland bryter mot lagar, för att driva igenom sina idéer. Under föreläsningen får vi veta mer om dessa revoltörer – vad som driver dem, hur de arbetar, och vad vi kan lära av dem.

Namnlös

Coco Chanel-poncho.

Tags: , , , ,