Archive for november, 2015

TELEFONKLOTTER

november 24th, 2015 by Maggan | 2 Comments | Filed in Konst

image

Tags: , ,

BRÖDBAK

november 22nd, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Arbete

Testar baka bröd i min nya bakmaskin. Jag gör nåt slags random bröd med vetemjöl, rågmjöl, lingonsylt och lite brödkryddor.

Bra arbetsyta.

wpid-wp-1448220346084.jpeg

Känns lite spännande och skrämmande när man hör maskinen stå och arbeta.

wpid-wp-1448220324888.jpeg

Medan jag väntar på att brödet ska bli klart så kollar jag på den här musikvideon med Ciara.

Tags: , ,

HAR BÖRJAT INTRESSERA MIG FÖR TEATER

november 20th, 2015 by Maggan | 1 Comment | Filed in shopping

Har köpt en biljett till den här teaterföreställningen. Varför jag börjat intressera mig för teater får ni veta senare i vår.

IMG_3247

IMG_3248

Tags: , , ,

HAR BÖRJAT TECKNA

november 18th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Konst

wpid-wp-1447869924228-530x707-2

Tags: , ,

ALKISPUBRUNDA I STOCKHOLM

november 15th, 2015 by Maggan | 1 Comment | Filed in Resor, Supa

Var ner i Stockholm en sväng och hängde med gamla kompisar, bland annat Täcket. Såklart gick vi på Carmen.

wpid-wp-1447600051702.jpeg

När det börjar vara några år sen man bodde nere i Stockholm så blir alla platser nostalgi. Som att jag slungas tillbaks till 2004 då Göran Persson regerade och då det var billigt att köpa bröd eftersom vi var med i EU.

Sedan gick vi vidare till Lilla Wien. Dom har en uteservering, det var trevligt. Där mötte vi upp Fredrik Jonsson som gör tidskriften Det grymma svärdet tillsammans med Karolina Stenström.

wpid-wp-1447599708672.jpeg

Eftersom jag slungades tillbaks tio år i tiden så försökte jag hitta samma anda som när man är 24 år och sitter och dricker sig fullare och fullare och sen spottar ur sig idéer som man tycker är helt genialiska. Kunde dock inte uppnå riktigt samma kreativa extas eftersom jag numera hatar konst och kultur. Att i princip så är det bara Det grymma svärdet som fortfarande känns kul.

Allt är liksom gjort. Träffade också några kompisar i helgen som jag umgicks med i gymnasiet och dom påminde mig om ett luciatåg jag anordnade på min gymnasieskola. Jag hade annonserat ut till hela skolan att det skulle vara ett luciatåg i aulan och hela skolan kom dit. När jag drog upp ridån på scenen så stod ett luciatåg jag tillverkat i papp på en rad. Hade klippt ut dom i kartong och målat 20-25 st tärnor + en lucia i naturlig storlek och sen tryckte jag på play på en bandspelare där jag spelade upp en julskiva. Sen fick hela skolan sitta och titta på det där i 40 minuter.

Det här gjorde jag alltså 1998, hur ska jag kunna toppa det?

Efter några öl lyckades jag till slut gå igång på en idé om att starta ett coverband som man sen kanske uppträder med på Verket i Umeå. På så vis kunde jag känna mig nöjd med kvällen.

wpid-wp-1447600693882.jpeg

Dan efter gick jag på en gallerirunda på Hudiksvallsgatan med Lili von Wallenstein.

wpid-wp-1447599801505.jpeg

wpid-wp-1447599837750.jpeg

wpid-wp-1447599866834.jpeg

Tags: , , ,

RECENSION UBUNTU

november 8th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Arbete

Har vart på Returbutiken och köpt en skoldator, älskar den! Nu har den Ubuntu också, lyckades nästan installera det själv. Återkommer till det. Jag har testat Ubuntu sen nån gång i våras och tänkte göra en slags recension. Hittills är jag väldigt nöjd och vill inte byta till något annat.

image

Ubuntu är ett operativsystem baserat på GNU/Linux. Poängen med det är att det är skapat av en massa galna idealister som har en vision om att mjukvaruvärlden ska fri och tillgänglig för alla. Om nån skapar något så kan vem som helst gå in och förbättra.

Som kulturutövare samt uppväxt bland kommunister, anarkister och annat pack så har man i märgen att uppmuntra antikapitalistiska rörelser som vill skapa allmänningar, gräsrotskultur, D.I.Y, medskaparkultur och liknande.

Har också i mig att vara medveten som konsument. Man försöker sträva efter att konsumera det som är idealistiskt bättre. T ex om man köper en mikrovågsugn eller en tröja från HM kan man fundera på såna saker. Men en mikro använder man ju kanske 1-2 min/dag när man ska mikra sitt kaffe och en tröja har man ju kanske en gång varann vecka. Men datorn använder man ju nästan hela tiden förutom när man sover, så därför intresserar det mig extra mycket.

image

Sen är det även en spännande värld, en kompis beskrev hela fri-mjukvaruvärlden som ”en slags HBTQ-sekt fast något helt annat”. Jag har också fått lära mig att Ubuntu är som linuxvärldens Microsoft, helst ska man inte ha det eftersom Ubuntu skickar med reklam från Amazon. Folk är inte glada för att de samarbetar med företag. Min nya skoldator har tydligen nåt kort på baksidan som gör att man inte kan ansluta till trådlöst internet utan att använda proprietär mjukvara. Man är aldrig bra nog.

Många har föreställningen av att man måste vara intresserad av teknik och vara datakunnig. Det är helt felaktigt, Ubuntu ser ut som att det är riktat till barn. Menyn med en massa program ligger till vänster på en rad, lite som en Mac. Nån sa att Mac snott det från Ubuntu. Det finns också en förställning om att man måste skriva i en terminal hela tiden, det behöver man inte alls. Tror aldrig jag behövt använda den förutom när jag blivit tvingad att prova för skojs skull. En sak som är irriterande är att det tar lång tid att ladda förhandsvisning av bilder i mapparna, speciellt om man har många som jag har.

Jag har inget intresse av att lära mig tekniska saker i onödan, utan bidrar gärna genom att vara en vanlig användare. Jag är glad om andra orkar stå ut med att göra trista tekniska idealistiska grejer och hoppas att andra uppskattar mina idealiska insatser som jag gör på mitt vis.

Det största fördelen är att alla program är gratis. Man går in i Ubuntus programcentral och sen skriver man in vad man vill ha och sen finns en uppsjö av program. Jag har testat några av dom. PDF-läsaren är en katastrof men motsvarigheten till Word är helt okej förutom att tekniker inte borde layouta typsnitt.

Skärmbild från 2015-11-08 19-07-13

Jag gissar att det här ska vara ett fritt alternativ till Adobe Illustrator. Sjukt fult, men var lättanvänt och verkar gå att göra det mesta.

Skärmbild från 2015-11-08 19-03-30

Kan verkligen rekommendera Kdenlive som är ett videoredigeringsprogram. Inget strul alls och väldigt lätt att förstå sig på. När det gäller bildredigering så använder man Gimp, jag tycker det är fruktansvärt men börjar bli vän med det eftersom. Upplever generellt att det är mindre krångel, datorn blir inte långsam efter ett tag och det mest funkar direkt vilket gör att man slipper vara tekniker.

Jag har inte kommit i kontakt med det här förrän nu, 35 år gammal. Tycker det är konstigt att kunskapen om det är är så svårtillgängligt. Tänker ändå att dessa idéer om allmänningar av olika slag är väl spridda, t ex Allt åt alla känner ju många till. Vet inte varför det är så. Jag hade turen att bo i Umeå där det råkar bo en massa människor som har som enda livsuppgift att pracka på alla i sin omgivning fri mjukvara.

Hela kunskapsspridningen verkar likna ett tupperwareparty, där man träffas och introducerar nya saker som man vill att vänner, släkt och arbetskamrater ska testa. Jag tänkte att jag också skulle börja med samma sak och laddade hem Tor, en anonym webbläsare till min mamma och sa ”den här ska du använda, det är bra”. Nu ringer hon flera gånger i veckan och ställer frågor om den nya standardwebbläsaren.

Ville också bli en del av rörelsen genom att kunna pracka på Ubuntu till andra. Så jag köpte en skoldator på Returbutiken, behövde lix en extra dator. Sedan bestämde jag mig för att lära mig installera Ubuntu själv. Att det var enkelt att installera är en lögn. Framförallt inte med strategin att dricka sig full på tetravin, klicka på måfå, ta lite slumpmässiga tips från internet och sen starta om datorn och hoppas på det bästa. Hittade en installationsguide på Nordfront som verkade bra och pedagogisk, men problemet var att jag hoppade över alla steg. Bland annat missade jag helt att ett USB var inblandat. Lyckades radera allt och fick kontakta min tekniska support som såg till att det ordnade sig.

image

Nu när jag själv gjort alla fel och stött på mig själv som ”vanlig användare” så tänkte jag att jag skulle testa samma sak på 40-talister. Det är dessutom uppväxt med boken 1984 och borde därför vara entusiastiska att ha något som inte övervakar dom. Så det borde gå fort och enkelt. Men problemet med 40-talister är att de har en helt egen föreställning om hur datorer funkar. Jag visste såklart att dom hade fel, men kunde inte riktigt argumentera eftersom det var mer en intuition snarare än kunskap. Sen när det var snack att dom skulle ta bort deras virusskydd så fick dom fullständigt panik. Så jag fick stå och hålla brandtal efter brandtal och precis när jag skulle starta installationen så kom de på nån till skitsak. Själva installationen gick smidigt, men när den var klar och jag skulle lära dom hur det funkade var jag så utmattad att jag drog hem och lämnade dom i sticket.

Jag hämtade hem Ubuntu här.

Tags: , , ,

NYA SAMMANHANG

november 6th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Diverse

Har gjort ett gästblogginlägg på dumpstr.at. Fick reda på efteråt att jag lyckas tajma bloggandet perfekt med ett soffmysinslag på Gokväll där de bjudit in Andreas Jakobsson för att låta han berätta om dumpstring. Efteråt hade alla börjat googla ”dumpsring” och hittat åt bloggen, där mitt inlägg låg överst. Statistikknarkare som jag är. Andreas Jakobsson har också skrivit en bok som sågats på samma blogg.

Tags: , , ,

VERNISSAGE GREEN HOUSE GALLERY

november 5th, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Konst, Vernissage

I tisdags invigdes Green House Gallery som är kulturhusets konstrum. En hemsida är på gång, har inte orkat göra klart den. http://galleri.umeakulturhus.se/

Förövrigt så ligger lokstallarna ute till försäljning nu. Antagligen ska dom riva skiten och bygga nåt fult kontorskomplex.

IMG_1063

0a1d0a6c59b0942a21e673798e02e31c8b3f361e19fd06736c1ed71fa20c3957

wpid-wp-1446736951464.jpeg

wpid-wp-1446737043712.jpeg

IMG_1056

IMG_1054

wpid-wp-1446736976842.jpeg

Tags: , , ,

GREEN HOUSE GALLERY

november 1st, 2015 by Maggan | No Comments | Filed in Konst

Idag öppnade första utställningen i Kulturhusets nystartade galleri Green House Gallery. Det är öppet dygnet runt ifall du vill kolla in utställningen.

image

image

image