Archive for januari, 2016

RECENSION DGS 23

januari 30th, 2016 by Maggan | No Comments | Filed in Diverse

Det här muntrade upp. Recension skriven av Ida Therén: http://www.aftonbladet.se/kultur/article22151143.ab

Skärmbild från 2016-01-30 23-47-05

FREDAG: DRICKER FOLKÖL PÅ MIN MADRASS OCH TECKNAR

januari 30th, 2016 by Maggan | No Comments | Filed in Diverse, Konst

IMG_3515

Tags: , , ,

INSPIRATIONSMATERIAL

januari 29th, 2016 by Maggan | 7 Comments | Filed in Diverse

Fredag. Snittblommorna som jag dumpstrade i veckan står och pryder mitt köksbord.

IMG_3508

Idag har jag vart på olika secondhandbutiker och letat inspirationsmaterial. Kom hem med en trave böcker.

IMG_3509

IMG_3510

IMG_3511

IMG_3513

IMG_3512

Tags: , , ,

DUMPSTRING

januari 27th, 2016 by Maggan | 1 Comment | Filed in shopping

wpid-wp-1453927354689.jpeg

Följde med några kompisar och dumpstrade.

wpid-wp-1453927222206.jpeg

Det var mest olika brödsorter, men även några knippen vissen sparris. Jag vägrade ta hem det som inte var i en förpackning.

wpid-wp-1453927259262.jpeg

Det bästa fyndet var ett bukett med frysta snittblommor. Dom har faktiskt klarat sig och står nu på mitt köksbord i full blom. Otroligt bra tips för den som alltid vill ha snittblommor i sitt hem.

Hittade även en påse med 500 g stenåldersbröd, den består av nötter, mandlar och frön. Undrar vad den kostar i butik?

wpid-wp-1453927290519.jpeg

De andra lyckades plocka på sig ett rejält förråd som de la i Ikeakassar, allting påminde om hur det gick till i jägarsamhället då det inte fanns pengar och man samlade ihop mat i överflöd och delade upp rättvist mellan varandra. Det här vill jag göra om.

wpid-wp-1453927385150.jpeg

Tags: , , ,

DAGENS TECKNING

januari 25th, 2016 by Maggan | 3 Comments | Filed in Diverse

IMG_3504

Klicka på bilden för att se den större.

Tags: , , ,

RECENSION: ROBIN HOOD (2010)

januari 24th, 2016 by Maggan | No Comments | Filed in Diverse

Ser Robin Hood från 2010, finns tydligen flera olika filmatiseringar. Hade en enorm längtan till att försvinna in i en medeltidsvärld. Äventyrsspel brukar ju annars vara ett bra sätt, så här står det t ex i en artikel om World of Warcraft: Uttråkade tonåringar med egen inkomst personifierar målgruppen, och jag föll handlöst. Till skillnad från kvällsskiftens monotoni kunde World of Warcraft infria uppväxtens alla löften om äventyr.

Själv har jag för dåligt tålamod för att sätta mig in i spel, så då blev en film ett bättre alternativ. Jag tycker han som spelar Robin Hood i den här filmen är så himla snygg!

IMG_3502

Kände att jag var tvungen att ha en look som liknar Maryon med gammaldags linne, osminkad men ändå naturligt vacker så jag drar till mig liknande män.

IMG_3491

Det är skönt att kolla på något som man redan vet handlingen i, för då kan man vara lagom disträ. Har också sett flera av dom andra versionerna. Jag blev lite knäckt av att se filmen nu 2016 då jag tycker samtiden förstör innehållet i filmen. Jag vill att Robin Hood ska vara som en mysig urkultfestival blandat med en pedagogisk film om socialdemokratisk skattefördelningspolitik.

Men som tur var bekräftades det i slutet om att dom laglösa rebellerna var härliga hippies.

IMG_3499

IMG_3498

Tags: , ,

THE SECRET

januari 24th, 2016 by Maggan | 2 Comments | Filed in Konst

Träffade min konstnärskompis Cecilia igår. Först gick vi och åt på Kebabnekajse och sedan gick vi vidare ut på krogen. Vi pratade mycket om boken The Secret, att vi skulle visualisera det vi ville ha. Cecilia la också fram två stenar på bordet som skulle ge bra energier och vägleda oss rätt.

IMG_3484

Vi försökte också prata om olika strategier för att bli framgångsrik konstnär, vilka man ska hålla sig väl med och så vidare. Det kändes som att stenarna fungerade, för vi kom på väldigt bra idéer och kände en enorm inspiration och framtidstro.

IMG_3480

Vi diskuterade också om man kunde bli magiker, att man t ex kan föra två stenar mot varandra och då skulle den ena stenen vara en själv och den andra ens kommande älskare och sedan skulle det inträffa i verkligheten.

IMG_3486

Vi tog bussen hem ganska tidigt, medan vi väntade på vår buss så gick vi in på Pressbyrån och bläddrade i inredningsmagasin. Då kändes det som att stenarna slutat verka då drömmarna började ta en mer orealistisk karaktär. Våra visioner började helt plötsligt handla om att komma på en affärsidé som snabbt skulle göra en rik så att man kunde köpa en flådig lägenhet och bara kunna bo där resten av sitt liv.

Tags: , , ,

ATT ÅSTADKOMMA NÅGOT

januari 22nd, 2016 by Maggan | 2 Comments | Filed in Diverse

Håller på att försöka söka utställningar, men nu har alla lunch. Tänkte att jag skulle fiska lite vad dom vill ha. Egentligen vill jag ju vara cool som håller mig utanför ”etablissemanget” och bara få cred från annat håll. Men det är svårt, man är slav under vad samhället har bestämt är betydelsefullt. Vanligt folk i all ära, men det dränerar en.

Idag kan jag bli provocerad av konsthögskolestudenter och deras enorma självförtroende. Det liksom lyser i deras ögon och i deras konst att de varje dag blir bekräftade att de är viktiga av en statlig institution. Jag är väldigt glad att jag gått konsthögskola, hade nog inte orkat annars. Varje dag vet jag åtminstone vilken klass jag tillhör.

Det jag saknar just nu är tillfredsställelsen då man lyckas uträtta något. Igår gjorde jag några tafatta försök att hämta ett papper på skatteverket. Då kom det fram att det var en massa oinlämnade momsredovisningar och annat vilket gjorde berget ännu högre och svårare att ta sig över. Som tur var fick jag känslan av att faktiskt lyckas med något när jag såg i spegeln att jag lyckats bli av med mitt julfläsk på magen. Nu gör den här bilden kanske inte sig rätt. Och för er som tycker jag är för smal, kolla in vad man förväntades väga 1957 då har jag antagligen 10 kg övervikt.

wpid-wp-1453460645305.jpeg

Jag kan förstå lockelsen i att börja kontrollera sin kropp med svält. Många befinner sig i en situation som de är oförmögna att förändra, de har arbeten som inte ger nån tillfredsställelse över att man faktiskt gjort ett arbete. Man kanske försökt ta sig nånstans och stångat sig blodig i tusen väggar. Att gå ner i vikt ger en enorm belöning på att man faktiskt lyckats med något, skulle nästan säga att 1-2 kg nedgång motsvarar en mindre grupputställning där man blir omämnd i en recension. Tänk då lockelsen att gå ner 15-20 kg! Dessutom billigare och mer synlig förändring än att t ex göra om sitt badrum.

Jag kan förstå att det är viktigt att göra en samhällsanalys av skönhetsideal, svält osv men ibland kan jag bli less på det. Eller jag längtar efter fler analyser. Det kanske ni inte tror, men jag har faktiskt vart tjock. Nu är det ett tag sen, men hade faktiskt en ätstörning i nästan tio år.

Jag har väldigt svårt att relatera till skönhetsidealgrejen. Jag ville nog inte ens vara snygg, var nog ganska asexuell på den tiden. Tyckte mest att kroppar var äckliga. Eller jo kan kanske kan relatera då jag var lite mindre poppis som tjock. Men främst handlade det om att jag vart deprimerad (eller lätt nedstämdhet kanske är den korrekta termen), började tröstäta och tappade intresse för omvärlden vilket gjorde att jag gick upp i vikt. När jag då några år senare skulle ta tag i det så slog det över åt andra hållet eftersom jag redan hade en rubbad relation till mat. Därefter pendlade jag mellan svält, tröstätning och hetsätning (har aldrig kräkts upp mat ifall ni är nyfikna). Utöver skammen att man tappat kontroll över maten så har man också blivit en dålig samhällsmedborgare som stödjer de ideal som sprids.

Jag kan fortfarande inte hantera att gå med en påse hämtmat. Det gör mig helt stressad när jag inte får äta omgående, känner mig som den där personen som börjar äta glass och fryst prinsesstårta direkt då man kommit innanför ytterdörren med kassarna. En av nycklarna för att inte trilla dit igen är att inte börja belöna mig med mat, det leder också på sikt till det motsatta. Ibland kan jag störa mig på att man bemöter de som är anorektiskt lagda och de som är bulimiskt/tröstätande lagda så olika. Dom som har en ätstörning åt fel håll kanske också behöver få frågan hur dom mår?

Om jag skulle välja mellan att ha bulimi eller anorexi resten av mitt liv så skulle jag definitivt välja anorexi. Hetsätning är tusen gånger mer stressande och ångestframkallande, dessutom njuter man ju bara medan man äter och den tiden är ju ganska kort. Självmorden är också högre vid bulimi än anorexi.

Tags: , ,

KARENSDAG

januari 20th, 2016 by Maggan | 2 Comments | Filed in Arbete, shopping

I veckan har jag vart förbi ett gym och kollat på scheman för gruppträningar. Gud vad det är dyrt att träna! Ibland känns det som att jag bott under en sten sen 00-talet då ett månadskort för träning kunde kosta 250/månad eller då en lägenhetshyra låg på 3000 kr för en etta och inte 5000-12000 som den gör idag. Kanske för att jag har samma inkomst som för 15 år sen. Måste börja träna nåt för på min fritid för jag är bara hemma och deppar ihop. Känner mig som att jag är i en dystopi där människan blivit en maskin och ersätter alla behov på konstgjord väg, inklusive att man rör på sig. Vet inte om jag ska svälja hippiestoltheten och köpa ett månadskort.

Tillsvidare har jag försökt komma igång med träning genom Youtube. Eller jag laddar hem klippen och spelar upp dom lokalt på min dator. Igår körde jag en boot camp med Billy Blanks.

Skärmbild från 2016-01-21 00-05-01

Egentligen borde man bara fixa en lokal (kanske ockupera?) sätta dit en projektor där man spelar upp olika videopass så att man får träna i grupp gratis, är ju ändå skönt att komma sig iväg på nån träning. Synd bara att aktivister inte gillar träning.

När jag tränat klart bröt en förkylning ut, jag inbillar mig att det är för att träningen frigjorde en massa saker i kroppen. Man vill ju ha direkt resultat av allt, som när man smörjer in ansiktet med något, äter ett vitaminpiller, ingefära mm eller som igår då jag tränade.

Så idag är jag sjukskriven, blir alltid lika chockad då jag upptäcker att man har rätt att vara hemma vid sjukdom. Hade gjort i ordning en lunchlåda som jag nu bara kunde stoppa in i mikron hemma. Det var pasta, fryst spenat, lite fetaost, tomater och en klick färskost med örtsmak. Tyckte färskosten smakade industri men annars var det helt okej.

wpid-wp-1453297316499.jpeg

Har funderat på det här med industrimat, folk skäller så mycket på det idag. Däremot att gå ut och äta är det ingen som klagar på. Själv tycker jag färdigmat är ganska äckligt och brukar alltid känna mig otillfredsställd efter jag ätit det. Men jag är ju egentligen för att rationalisera bort en del av matlagningen, framförallt luncher. Och då är jag ju mer för en storskalig industriproduktion än att ha hushållerska eller gå på restaurang.

Kollade igenom ett klipp på UR om just tillsatser. Stör mig på att folk är så otroligt obildade när det gäller sånt och tror att allt är farligt. Alla tillsatser vi har i maten är ju granskade och godkända av livsmedelsverket. T ex glutamat är ett livsviktigt ämne som finns naturligt i all mat och är helt ofarligt.

Skärmbild från 2016-01-20 17-18-28

Skärmbild från 2016-01-20 16-25-20

Skärmbild från 2016-01-20 16-25-41

Sen är ju konserverande ämnen något positivt. Jättebra om ett bröd håller två år när vi står där mitt i finansiell härdsmälta, storkrig och matvaruspekulationsmarknad. Då är man inte så kaxig om man bara har en färsk tortellini och en påse färsk bladspenat i kylen (plus skyhöga lån och inga pengar på banken). Kanske ska vi börja spekulera i pulvermos? Dessutom är obehandlade färska varor utan tillsatser sjukt miljöovänligt.

Jag förstår ju att man inte ska äta många färdigprodukter eftersom företagen är onda och stoppar i en massa socker och annat skit för att kicka igång belöningssystemet så att det ska sälja mer. Kanske starta en produktion i statlig regi? Nåt för LKAB?

Sen kanske en del vill behålla makten och styra över innehållet i produkten, men samma människor är ju inte direkt kända för att bry sig om andra områden som t ex rätt att byta ut saker själv på bilen, vad som stoppas i ens mobil och diverse annat.

Jag skulle gärna vilja veta mer vart olika ideologier står i matfrågan. T ex under funktionalismen så ville man ju införa köksmaskiner för att rationalisera bort matlagningen och frigöra tid till hobbys. Finns det idéer om 3D-skrivarmat?

Jag kanske är gammalmodig, men jag känner mig inte helt bekväm med att gå på restaurang. Tycker det är lite kontroversiellt. Många känner sig kanske inte bekväma med att städare ska städa undan skit efter en, samma sak känner jag när nån servar en med mat, häller upp dryck och plockar undan ens sviniga matrester. I min värld är det fortfarande ett gammalt överklassfenomen som blivit folkligt.

Jag förstår inte varför existerandet av restauranger blivit en mänsklig rättighet. Vi skulle klara oss alldeles utmärkt utan dom. I alla andra delar av samhället ska man dra ner på personal även fast det kanske är lite trevligt med mänsklig kontakt. Du är ju t ex helt dum i huvudet om du går in på en turistbyrå och bokar en tågresa eftersom det kan göra det själv.

restaurang

Gott och snyggt, men kanske inte så nödvändigt. Knypplade spetsar är ju också snyggt men det är inte heller nån mänsklig rättighet.

Just nu pågår en utveckling inom livsmedelsbutiker att plocka bort personal och istället ha självscanning typ via en app. Men jag skulle hellre ta bort alla restauranger och ha kvar all butikspersonal, det borde bli mindre personalslöseri i slutändan. Dom i livsmedelsbutiker är ju också trevliga och hejar bara för att man är kund, men man blir inte servad på samma sätt som på en restaurang utan blir mer som en social kontakt för ensamma människor som behöver komma ut på något. Lite som ett vinstdrivande vårdföretag och blir därför mer okej.

Restauranger är ju också väldigt opraktiskt jämfört med storskalig industritillverkning eftersom deras fack suger. Gör man det på fabrik så har man ju större möjligheter att få igenom att jobba dagtid och heltid istället för att hoppa mellan enstaka timmar på obekväm arbetstid bara för att några fyllon får för sig att dom är hungriga mitt i natten. På större arbetsplatser är det lättare att driva en kamp än på en liten restaurang då man är tjenis med chefen som kanske skjutsar en hem från jobbet som kompensation för att ens arbetspass blev inställt med en timmes varsel (då man har rätt att veta 24 timmar innan ifall ens arbetstider ändras).

Också sjukt ineffektivt med många restauranger då alla måste deklarera var för sig, anställa varsin revisor mm. Dessutom innebär det också en massa onödigt manuellt och tungt kroppsarbete som skulle kunna rationaliseras bort i en industri. Men det är kanske det som är tanken?

Hursomhelst, här är några industritillverkade favoriter. Tycker ”hälso”foliehattarna kan dra åt helvete med sina teorier om E-ämnen. Vi lever i ett modernistiskt samhälle lika bra att hänga på.

wpid-wp-1453307514325.jpeg

Paj är awesome! Billigt i förhållande till den produkt man får, de flesta märken är bra. Något liten portion, bör komplettera med något för att bli mätt.

wpid-wp-1453307109262.jpeg

Billys pizza. Kanske inte det mest hälsosamma men man kan väl riva en morot på sidan så får man sin rawfood. Håller sig mätt ganska länge. Hörde också nån historia om att osten på pizzorna tillverkas i England där de köper in mögliga ostar som de sprider ut på ett fabriksgolv och spolar av med högtryckstvätt. Bra miljötänk ska fortsätta äta pizzorna bara därför. Gorbys är också god men man står sig inte lika bra.

wpid-wp-1453307153113.jpeg

Äckelgod vegfärssås. Bra för den som inte har köksfläkt.

wpid-wp-1453307199095.jpeg

Klassiker, funkar bra som måltid om man har en macka till. Vill man ha bättre produkter så är barnmat att föredra, det är ännu hårdare reglerat.

Tags: , , , ,

MIN HELG

januari 16th, 2016 by Maggan | No Comments | Filed in Diverse

Har kastat ut julen genom att göra om min gran till ett självlysande äppelträd. Har också pimpat den med lite plastblommor för att få vårkänsla. I övrigt så har jag provat kläder jag shoppat i veckan, försökt göra nya outfits, kombinera med nagellack och krimskrams.

wpid-wp-1452972654580.jpeg

Ikväll sitter jag ensam och försöker rita. Det går sådär. Tror jag ska gå till affärn och köpa två folköl om en stund. Just nu önskar jag att jag var tio år yngre så jag kunde gå på nåt häftigt dunkadunkaställe med dansgolv. I min ålder så förpassas man till alkiskrogar med coverband. Blir nog hemma ikväll.

Tags: , ,