Archive for juli, 2016

LO-KONST

juli 31st, 2016 by Maggan | No Comments | Filed in Arbete, Konst

Dagens syssla: videoredigering. Har släpat Kulturhusets dator ner till Ljusne.

IMG_9049

Det här kommer bli världens tråkigaste och längsta film. Totalt ointressant ämne dessutom. Tänk den värsta sortens LO-sosse-konst. Mår dåligt av tanken att nån kommer försöka titta igenom filmen. Ingen kommer bry sig, men jag tänker att konst kan ta det utrymmet. Det som är för trist, osensationellt och långsamt för media och inte tillräckligt inne för att få spridning på sociala medier.

Tags: , , ,

INDUSTRISPIONAGE

juli 30th, 2016 by Maggan | 2 Comments | Filed in Diverse

Obs kan ej ta på mig äran för rubriken, det var min medbrottsling som kläckte ur sig det. Som ni vet så är ett av mina intressen på orten misärturism.

IMG_9096

I veckan åkte jag och några fler ut till en gammal nerlagd industri.

IMG_9117

Från början användes byggnaden till att framställa malt, men när det las ner köptes den upp av en riskkapitalist använde byggnaden till hantering av extremt giftiga kemikalier. Riskkapitalisten misskötte dock verksamheten, förgiftade all mark och satte företaget i konkurs.

Därefter stod byggnaden tom i många år, tills Bandidos vill köpa den gamla fabriken och använda den som klubblokal. Men villaägarna som bodde grannar med fabriken protesterade och tvingade kommunen att köpa den så Bandidos inte skulle få fäste på orten. Kommunen var då tvungen att giftsanera marken för väldigt många miljoner, plus att riskkapitalisten gick plus på affären då han äntligen sålt sin byggnad.

IMG_9114

Vi smög runt och kikade, verkade som att man kunde ta sig in på två ställen. Det ena var mörkt och verkade farligt så vi vände i dörren. Det droppade något från taket och var suspekta saker på golvet i något klibbigt material.

Kontorsdelen kändes lite mer säker. Gick att ta sig in genom ett förspikad dörr som någon brutit upp.

IMG_9108

Det var fullt med bråte inuti, bland annat ett omklädningsrum fullt med slaktade ventilationsrör innehållande asbest. Längst in fanns en lyxig konferensavdelning med bastu.

IMG_9104

Konferensrum med öppen spis, OH-apparat och mexitegel.

IMG_9103

IMG_9109

Diverse kontorslokaler. Flyttar härifrån om drygt en vecka, känns tråkigt.

Tags: , , , ,

KAFFEBRYGGARTIPS

juli 28th, 2016 by Maggan | 1 Comment | Filed in Dagens outfit, Diverse

Jag tycker det är onödigt att ha en elbryggare ifall man bara är en person. Då är det mycket enklare att brygga med hjälp av tratt direkt i koppen. Ifall man inte har en tratt och bara elbryggare så kan man bygga om den till en vanlig tratt.

IMG_9057

Det kan vara trixigt om det finns ett sånt där rinnlås på undersidan. Att det först rinner igenom då pluppen trycks upp.

IMG_9059

Men jag har löst det genom att stoppa i några avbrutna tändstickor så att låset alltid är uppe.

IMG_9058

Jag har inte hunnit med att tvätta, så nu har jag bara några få plagg kvar att välja mellan. Bland annat den här tröjan från Storuman som jag fått av en kompis. Kan man ha den här tröjan eller kommer man tro att det är ett smaklöst skämt om Frankrike alternativt nåt långsökt politiskt budskap?

IMG_9067

Så här blir outfiten i sin helhet.

IMG_9065

Fick två nya myggbett under fotosessionen.

Tags: , , , ,

PARKHÄNG

juli 25th, 2016 by Maggan | No Comments | Filed in Diverse

IMG_9010

Blir väldigt sugen på att spela in en musikvideo här. Typ i samma stil som en video med Shakira.

IMG_9012

IMG_9001

Tags: , ,

HEMMA

juli 24th, 2016 by Maggan | No Comments | Filed in Resor

IMG_8831

IMG_8553

IMG_8891

IMG_8835

IMG_8836

PRINZESSINNENGÄRTEN

juli 22nd, 2016 by Maggan | 1 Comment | Filed in Diverse

IMG_8987

Besökte Prinzessinnengärten, som ligger ganska centralt i Berlin. Det är en park där det pågår en massa hippieaktiga grejer, mest odlingar av olika slag.

IMG_8979

IMG_8985

Allt var ganska likt Umeå Kulturhus sommaren 2015, då det var ganska mycket aktivitet där. Kändes som att vi inte var helt ute och cyklade ändå. Alltid inspirerande att se något liknande som faktiskt funkar. Åtminstone funkar bra utåt sett.

IMG_8983

Blir sugen på att göra ett ryck på Umeå kulturhus då jag flyttar tillbaks till Umeå. Laga nåt fönster och sätta några potatisplantor i ett kvarlämnat däck.

IMG_8976

Tags: , ,

MER BILDER FRÅN BERLIN

juli 20th, 2016 by Maggan | 1 Comment | Filed in Resor

Har vart här några dar, tycker det är helt okej stad.

IMG_8942

Åkte dit med Snälltåget, som är ett nattåg. Skulle möta upp min kompis i Berlin eftersom hon kom direkt från en resa i Frankrike. Hon ringde från flygplatsen i Bryssel, allt hade blivit försenat pga enorma säkerhetspådrag pga händelsen i Nice bland annat. Folk gick omkring med K-pistar med fingret på avtryckaren. Hon ba ”det är ju fan krig nu!”. Kände att jag egentligen inte ville ut i Europa, utan att jag helst av allt gömma mig i norra Sverige. Kanske i en dal mellan två fjälltoppar som att man var skyddad i moder naturs livmoder. Dock inte så långt norrut där det kommit över en livsfarlig rysk fästing som tagit sig över till Finland och sen in över Svenska gränsen via Haparanda.

IMG_8932

Men allt kändes lite bättre efter tågbytet i Malmö. Passkontrollen utfördes av en ung ranglig kille med mintgrön slips, samt en kort man i medelåldern som hade en gul reflexväst.

Sov faktiskt hyfsat på tåget. Tror det beror på att tåget inte gjorde några uppehåll. Den stod nämligen parkerad i flera timmar vid ett konstigt industriområde i norra Tyskland vid färjan. Det var väldigt härligt att gå ut i natten barfota på perrongen.

IMG_8924

I ett tidigare inlägg klagar jag på att Sverige liknar Östtyskland och gör en liknelse med en tvättsvamp. Alltså när man åker mellan två länder med olika standard så blir det som en reklam för rengöringsmedel, att där svampen varit framme är det skinande gnistrande rent och på andra sidan är smuts och gammal misär. Den känslan fick jag när jag åkte över tyska gränsen. Allt här var liksom helt fräscht. T ex den där grejen som är i ena änden av järnvägen, en stor mojäng i järn med stora skruvar. Den var helt ny. I Sverige brukar den vara orange och helt rostig med stora flagnader av färg. I Tyskland hade den en ljusgrå färg som var helt jämn och nymålad. Det mest chockerande var fasaderna på industribyggnaderna. Sån där räfflad plåt som finns överallt, den var helt ny och blank! Nämn en sån fasad i Sverige som inte är från 70-talet.

Det stod en massa bilar på en parkering nedanför perrongen. Alla var helt nya och blanka. Min kompis sa att Sverige har Europas äldsta bilbestånd. Till och med Portugal har fräschare bilar än Sverige. Ändå härligt att vara i Tyskland, känner att allt blir mindre tungt och deppigt.

När jag kom fram på morgonen kände jag mig helt ensam och förvirrad. Försökte ladda min telefon i ett eluttag på centralstationen, men fick en tillsägelse. Är det bara jag, eller tycker tyskar om att fostra andra vuxna människor i offentligheten?

Fick inte igång min telefon utan stod jättelänge i en vägkorsning halv sju på morgonen och förstod inte vart jag skulle bo. Men som tur var gick det förbi en trevlig ung knarkare i hipsterskägg som kunde låna ut sin telefon så allt löste sig och jag fick tag i min kompis. Då blev det billigt fika på ett café och jag älskade stan.

IMG_8933

Har gjort diverse turistgrejer. Var på Stasimuseet.

IMG_8953

Allt inuti såg ut som ett kommunalt sossekontor.

IMG_8952

Smart väska med inbyggt vapen.

IMG_8949

Var även ut till Stasifängelset. Det jag kom ihåg starkast var när de berättade på en informationsfilm att de brukade arrestera folk och säga att de skulle bli fotograferade. Det var ett rum med kamera och kamerablixtar. Vad de inte visste var att det fanns ett radioaktivt ämne gömt i kameran som de exponerade mot huvudet. Ett tag efter fotograferingen blev de sjuka helt oförklarligt och dog i leukemi.

IMG_8958

Alla jag pratat med innan hade målat upp Berlin som en konstnärsstad. Jag har nästan inte sett nåt av den sidan. Tycker allt ser typ ut som Gävle. Ganska städat, folk är alldagligt klädda och använder cykel. Som tur var hade vi en kontakt i Berlin som kunde guida oss till det hippa stråket som i princip bestod av en gata.

IMG_8963

Vi kom fram till ett uteställe där vi såg massvis med hippa människor gå in. Det kostade 30 kr i inträde och det var fotoförbud därinne. Men om jag ska beskriva den såg stället ut som en charterbar med lite streetart på vissa väggar. När vi skulle lämna haket stod det en man utanför och försökte kränga kokain till alla som gick förbi.

IMG_8965

Vi hamnade på ett nytt ställe som kändes som ett ställe på Söder i Stockholm. Vi träffade även två unga Stockholmare i baren.

Idag försökte vi åka en buss som tar nån slags väg förbi alla turistattraktioner. Slutstationen var i gamla Västberlins centrum. Sjukt fult och omodernt. Som att de fastnat i nån slag 90-tals-Upplandsväsby-estetik.

När vi skulle ta samma buss tillbaka fastnade vi i en trafikstockning pga att det var ”Militärernas dag”. Det åkte förbi bussar med vinkande militärer och på sidorna av bussen var det polisbilar med syrener. Vi hoppade av bussen och hamnade istället i en stor park. Skog är bra, kom på varför jag hatar storstäder.

IMG_8969

Avslutade dagen med att kolla på gamla flygministeriet. Bland de snyggaste byggnader jag sett.

IMG_8974

Okej det var väl allt jag hade hittills.

DAGENS BILD

juli 18th, 2016 by Maggan | 1 Comment | Filed in Diverse

Har vart och sett en dansförställning.

thumbnail_FullSizeRender4

Tags: ,

HÄNGER RUNT I BERLIN

juli 17th, 2016 by Maggan | No Comments | Filed in Resor

Det är superhärligt att vara i Tyskland. Vill aldrig åka hem.

IMG_4176

MISÄRTURISTA I PAPPERSBRUKSORT

juli 16th, 2016 by Maggan | 2 Comments | Filed in Arbete, Resor

Ibland när vinden blåser åt ett visst håll, så börjar hela Ljusne lukta pappersbruk. För ett tag sedan åkte jag och mina noisekompisar ut till pappersbruksorten för att se den i närbild.

IMG_8795

Vi parkerade bilen vid en nerlagd skola.

IMG_8783

Allt kändes väldigt sovjetiskt, där man haft storslagna visioner och byggt storslagna idrottsanläggningar som man sen inte har underhållit fullt ut. På den gigantiska grusplanen cyklade det runt fyra barn.

IMG_8787

Hittade en tennisplan som vi hängde runt på.

IMG_8789

Tyvärr var det väldigt mycket mygg och ställde mig en bit bort.

IMG_8794

I ”centrum” fanns det några hyreshus där färgen var helt flagnad.

IMG_8782

Det fanns några flådiga eternitvillor som antagligen finansieras av den skyhöga lönen på pappersbruket.

IMG_8802

Dom här husen var fina, vet inte riktigt vad dom används till.

IMG_8798

Igenspikade fönster är vanligt förekommande, men här har man faktiskt ansträngt sig och målat gardiner, krukväxter och fönsterkarmar med skuggor så det ska se ut som riktiga fönster.

IMG_8799

Utflykten avslutades på en camping vid havet.

IMG_8797

Någon dag efter själva utflykten åkte jag upp till Umeå. Jag kom och tänka på en semester till Tyskland 1989, då min familj bilade ner strax efter murens fall. Hittade ett foto då jag står och knackar i Berlinmuren.

IMG_8812

Drar ut trosorna ur röven vid gränsen mellan Öst- och Västberlin.

IMG_8813

Vi hade även åkt genom den Östtyska landsbygden. Hittade några foton där vi försökt fånga misären i öst. Då tyckte man att det var helt sjukt, man hade aldrig sett något liknade.

IMG_8815

Det såg ju exakt ut som Ljusne gör idag. Eller egentligen vilken håla som helst i Västernorrland. Jag visade morsan några bilder från pappersbruksorten utanför Ljusne, hennes spontana reaktion var att det såg exakt ut som Murmansk. Tror hon blev uppriktigt chockad. Vi var nämligen på en bilsemester på Kolahalvön år 2000. Farsan tyckte dock att taken var lite väl hela för att det skulle vara en rest av kommunismen.

Jag minns både från Berlinresan och Murmanskresan att det var en tydlig gräns i standard mellan öst och väst. Att helt plötsligt övergick allt från förfall på några enstaka meter. Som en reklam för ett rengöringsmedel, där man dragit en svamp med medlet på kakel, med en skarp gräns där det var skinande gnistrande rent på ena sidan och smuts och elände på andra.

Var tvungen att dricka vin som att det vore saft när jag insåg den gränsen inte längre var tydlig.

Är faktiskt på väg ner till Berlin just nu. Sitter på tåget.

Tags: , , , , ,