NU ÄR DET DAGS ATT ELDA UPP DEN DÄR JÄVLA BREAKDANSMATTAN

september 21st, 2012 by Maggan | Filed under Diverse.

För ett tag sedan blev jag inbjuden till ett dansläger där man skulle lära sig dansa olika typer av streetstilar. Lägret var riktat till tjejer och syftet var att tjejer skulle lära sig ta mer plats. Nu var det här en ideell grej och egentligen ska man inte klaga på folk som jobbar gratis, men nu får det faktiskt räcka. Jag är så jävla less på att girlpower innebär att man ska börja köpa sina kläder på nån skatebutik, bli hiphopare och skaffa killintressen. Det är alltid att man ska tvinga tjejer ner i en skatepark och lära dom något meningslöst.

Fram till för nåt år sedan trodde jag att allt som killar gör är bättre och mer värt än det tjejer gör. Jag började dansa breakdance, locking och hiphop som är typiska killstilar och tog bara klasser för manliga danslärare. Jag ville bli som dom. Att dansa tjejigt inom street har nämligen låg status. Att dansa jazzigt anses som något negativt och ordet ”streetjazz” används som ett skällsord. Att blanda in dancehall är inte att tänka på, ”det är inte dans, det är porr”.

Efter några år tröttnade jag på street och gick över till de klassiska dansstilarna balett, jazz och modernt, som dansas mest av tjejer. Det som slog mig då var hur svårt det var i jämförelse med street. Man kan lära sig en streetstil hyfsat på några år, men de klassiska stilarna måste man ha börjat med på lågstadiet, annars är det kört. Det finns också en föreställning om att streetdansarna kan dansa själva, medan de som dansar klassiskt bara kan följa var läraren säger. Det är en myt, moderndansare är överlägset bäst på att improvisera.

Att rita hästar är väldigt svårt. Typ svårare än att rita en människa. Ändå så tycker tjejer inte att dom är häftiga för att dom kan det, nej istället måste de skaffa sin status genom att bli tillsammans med en efterbliven graffitimålare som max kan rita fyra bokstäver. Och sen när han målar måste han använda svarta linjer för att annars blir det för komplicerat att matcha de olika färgerna. Graffiti är också en sak jag har provat för att jag en gång i tiden trodde det var coolt och det är inte ett dugg svårt att lära sig. Är man någorlunda bra på att teckna sen innan så blir man bra på ett halvår. Om du är tillsammans med någon graffare, ge honom i uppgift att rita av en häst som galopperar framifrån och du kommer säkert göra slut efteråt.

Och om man nu ändå vill bli lite tuffare tjej som lockas av lite icke tillåtna saker så kan jag rekommendera att börja hänga med tjejer med perfekt utseende. De är nämligen expert på att sno kläder, smink, hårfärg, skor och smycken för flera tusentals kronor varje månad. Dom har säkert många knep att dela med sig av.

På gymmet där jag tränar ibland är det bara män som styrkelyfter (något som jag också trodde var häftigt för att killar höll på med). Ibland ser man tjejer som följt med sin kille dit och försöker lära sig marklyft. Men killen skulle aldrig göra det motsatta, följa med henne på hennes träning. Han skulle aldrig försöka lära sig ett tjejintresse.

Varje gång jag hör musiken av breakbeats och ser jättemånga personer i en ring som står och jublar åt nån breakare som står och gör nåt på en hand så vill jag bara elda upp den där jävla breakdansmattan. Lägg ner era feministiska nu-ska-ni-bli-som-killar-läger med töntiga grafittplank, dj-ing, och skateparker. Man ger inte tjejer bättre sjävförtroende genom att få dom att byta ut sina befintliga intressen och istället ställa dom på en breakdansmatta.

Tags: , ,

10 Responses to “NU ÄR DET DAGS ATT ELDA UPP DEN DÄR JÄVLA BREAKDANSMATTAN”

 1. Snajd skriver:

  Så jäkla spot on!

 2. Ulrika skriver:

  Ja sjukt bra. Känner att mina tonårs-skills (efter att ha läst detta) just upgraderades till topscore i girlpower. Du har så jävla rätt!!! Som Snajd skriver. Spot on.

 3. Sanna skriver:

  Du borde få så jävla mycket cred för det här inlägget! Håller med ovanstående kommentar, du nailade med detta inlägg!

 4. Jonna skriver:

  Tusen tummar upp!

 5. Jonna skriver:

  ALLA borde läsa!

 6. emma-k skriver:

  word bro, som killar brukar säga.

 7. Lina skriver:

  Så klockrent inlägg! När jag va teenager vare gokart som va ”coolt” nu är det graffiti å hiphop. Jag svängde för sent, körde in i gummidäcken på sidan och skrapade upp halva smalbenet. Har fortfarande ingen känsel just där. Värdelöst! Nämen allvarlig, varför äre ingen som kan fråga ”unga tjejer” va DOM vill göra!

 8. […] har ni nån som har fattat det mesta: Magdalena Nordin dissekerar tjejen-på-elskåpet-kulturen på ett skitbra sätt. Gud vad jag håller […]

 9. Sonja skriver:

  När jag var som fulast stal jag kläder för tusentals kronor i månaden. Det jag vill säga är väl att man kan hänga med de fulaste tjejerna också. Som en parantes. Så att de fula tjejerna också får gansterkamrater alltså.

 10. B skriver:

  sååååå braaaaaa!!!

Leave a Reply