HIPSTERS, BÖCKER OCH FÖRSVARSMAKTEN

januari 17th, 2013 by Maggan | Filed under Arbete, Diverse.

Försvarsmakten har gjort en ny reklamkampanj som ser ut så här. En hipster som bakar bröd, kanske har han läst genus på universitet och lärt sig att om man bakar bröd så är man en jämställd man. Över bilden har de skrivit Vad håller du på med? Längst ner finns en text där man kan läsa att försvarsmakten utför ett viktigt arbete.

På väg hem med bussen idag åkte jag förbi en till affisch som jag inte hann fota. Det var en ung kvinna som stod och färgsorterade böcker i en bokhylla. Jag var hemma hos en kompis som läste design på Konstfack en gång och hon hade också sina böcker i färgordning. Jag vet inte vad dom försöker säga med affischerna, men är det nån slags kritik mot intellektuella?

Jag vet inte om det är så smart att vara utbildningsfientlig och att gå ut med att de tycker böcker är skit. Då tror jag att det hade varit smartare ifall dom lyssnat på Motståndsrörelsen. Så här säger Klas Lund i ett tal på youtube:

I den nation som gör en stark åtskillnad mellan sina tänkare och sina krigare, kommer tänkandet att skötas av fegisar och kampen av idioter. Vi är intellektuellt och fysiskt starka. Vi har en given plats i det moderna samhället.

Fast jag tycker Försvarsmaktens bild intellektuella är väldigt förenklad och stereotyp, om man tittar på klippet med Motståndsrörelsen så ser de inte alls ut som på reklamaffischen. Här är de som sitter och lyssnar på Klas Lunds tal:

Motståndsrörelsens hemsida är förövrigt en av de mest underhållande sidor att slösurfa runt på förutom Blocket och Vårdguiden. Det här är ett av mina favoritklipp därifrån:

Tags: , , , ,

8 Responses to “HIPSTERS, BÖCKER OCH FÖRSVARSMAKTEN”

 1. Nils skriver:

  Jag fattar i och för sig inte ditt budskap, men jag undrar hur Klas Lunds rekryter skall kunna rädda landet när de har så usel lie-teknik!

 2. En annan Nils skriver:

  Maggan, allt mer en lysande stjärna på Blogghimmelen – och min idol 🙂

 3. Kalle skriver:

  Kära Maggan,
  Det går tydligen utför rejält med gamla Sverige (västerlandet?). Ja förutom den bedrövliga lie-tekniken hos intelligensreserven då, så verkar även våra konstnärers uppfattningsförmåga vara på upphällningen. På din fråga ”Jag vet inte vad dom försöker säga?”, så syns tydligt på affischen att dom frågar ”Vad håller du på med?”. ”Du” i texten motsvarar underförstått kanske till och med ”jag” och ”vi”. Denna fråga har sedan urminnes tider varit ett centralt spörsmål för intellektuella och konstnärer.
  Kalle

 4. Markus Andersson skriver:

  Det som är politiskt korrekt på morgon kan vara politiskt inkorrekt på kvällen. Så är det i alla totalitära stater. Myndigheterna bestämmer vilka värderingar som råder för dagen. Försvarsmakten behöver lite idioter att skicka till Storimperiets ockupationszoner och då fungerar det inte så bra med nyanserade individer som tycker om att läsa eller göra ”feminina” saker som att baka. Så tolkar alla fall jag affisherna. Klas Lundh har alltså en poäng här: ”I den nation som gör en stark åtskillnad mellan sina tänkare och sina krigare, kommer tänkandet att skötas av fegisar och kampen av idioter”.

 5. madde skriver:

  grabbarna verkar vilja ha ett sammanhang, gärna i naturen, med fysiska aktiviteter och god mat. gärna ha en föreläsning då och då. på avstånd vill de betrakta blonda kvinnor på hästrygg. grabbarna som inte fick åka på kollo helt enkelt. de verkar rånöjda när de rider på (samma) häst fram och tillbaka i slow motion på grusvägen. hade de fått praoa hos en bonde som barn hade de lärt sig att inte svinga så förskräckligt med lien och ta ut sig i onödan. djur och natur och samhörighet är nog allt såna killar längtar efter egentligen. stackars.

Leave a Reply