SAMMANFATTNING AV SYDKOREANSK POPMUSIK

augusti 4th, 2013 by Maggan | Filed under Diverse.

Ni som hatar folk som postar youtubklipp kan hoppa över det här inlägget, för här kommer ett regn av Sydkoreanska musikvideor och liknande. De senaste dagarna har jag kollat på såna videor non stop, kunde nästan inte slita mig därifrån.

Det hela började med att en kompis efterlyste så kallade kareokedanser på nätet, som innebär att man dansar en koreografi som nån annan har gjort. Jag hade för mig att jag sett såna videor i Asien och började leta. Till sist kom jag fram till att det är Sydkorea som sysslar med sånt och att såkallad ”Cover Dance” verkar vara väldigt stort där. Det finns tydligen dansgrupper som inriktar sig på det. Så här kan det se ut:

Hittade ett klipp då en sån här grupp uppträder live, här också med lite egna koreografier, publiken är helt vild! Särskilt 1:10 då alla reser sig upp samtidigt.

Musikvideon som dom härmat dansen från kommer från den här videon med Sistar. Väldigt bra poplåt, har lyssnat sönder den på repeat. Ska se till att lära mig dansen vid tillfälle.

Modet och stilen är väldigt intressant i deras popvideos, dom är superkommersiella och deras klädstil och låtar påminner ändå om nån hipp alternativ (queer/kulturvänster) klubb i Stockholm. Den här låten hade man nästan kommit undan på en sånt uteställe.

Dom kopierar ganska friskt från USA har jag märkt. Vissa hävdar hela tiden att allt ska vara i original och att det är fult att plagiera saker men jag tycker snarare tvärtom. Det blir ju inte bara en sämre kopia alltid, när man lägger på sitt eget avtryck när man kopierar så blir det något nytt. T ex den här videon har dom snott ganska mycket från Beyonces Run the world och den får ju en helt annan innebörd när det görs i Sydkorea med tanke på att dom är granne med Nordkorea:

Gagmnan Style var ju väldigt stort och det finns även en annan version av låten där det är featuring Hyuna. Hyuna är skitcool, hon är som Sydkoreas svar på Kat Deluna. Appropå kopiera, här blåser hon nytt liv i den musik som spelades år 2003.

Och inte att förglömma den här låten Bubble pop. Ja det var ungefär det jag kommit fram till om Sydkoreansk popmusik. Ha en bra dag!

Tags: , , , ,

Leave a Reply