UMEÅS NYA KULTURHUS

augusti 11th, 2014 by Maggan | Filed under Okategoriserade.

Nej det här är alltså inte nåt gammalt övergivet ställe som jag går till för att vurma över det förflutna. Här är framtiden! I det här gamla tågstallet ska det öppna ett alternativt kulturhus. Öppningen är den 29 augusti.

IMG_9658

Just nu håller dom på att bygga upp det hela. Jag vill ju hemskt gärna vara med och bidra med något, idag lämnade jag en liten trasmatta för att jag vet att de behöver mattor, tyger och annat som ljudisolerar. Jag var också ute på Returbutiken och lyckades pruta ner ett talarpodium i björk som jag köpte. Däremot lyckades jag inte frakta iväg det.

IMG_9664

Vem som helst som tycker det här verkar coolt kan engagera sig i det hela. Är du bra på att bygga, fixa gratis grejer, har en bil med släp, något helt annat eller om du vill bidra med kultur så är det bara att höra av dig till dom. Organisationen är ganska platt så förvänta dig inte att det ska vara att ringa till en kommunväxel. Ligg på och kör! Information och kontaktuppgifter hittar ni på deras hemsida https://kulturhusfestivalen.se/, eller om ni skriver av den här lappen.

IMG_9670

IMG_9660

IMG_9668

Så här skriver de:
Vid kulturutövning behövs rum!
Det behövs fria, öppna och uppmuntrande rum om kulturen ämnas bli just så. Där utövare kan mötas och inspireras, skapa och visa upp, drömma och låta andra se saker ur nya perspektiv. I sådana rum är kulturen alltid orsaken, medlet och målet.

Vi har en sådan plats. Som vi tänker ta och göra till sådana rum. Och det bästa är att vi Umeåbor redan äger den. Lokalen är vår och den står nu tom. Den väntar på att fyllas med det liv vi ger den. Eftersom den redan är vår kostar den oss ingenting. Den ligger centralt och väcker med sin inbjudande arkitektur ett omedelbart intresse för den nyanlände besökaren.

På platsen ska vi anordna en festival som börjar den 29e augusti. Denna festival är ett evenemang öppet för allmänheten. Med ett stort urval av aktiviteter ska den förhoppningsvis erbjuda någonting för alla, oavsett intressen, ålder och bakgrund. Det är nämligen du och alla andra som bestämmer innehållet.

Den har ännu inget fastställt program. Den har inte några affischnamn. Vad den erbjuder är rum.

Det kommer att finnas scener med ljud och ljusutrustning, möjlighet till filmvisning, dansgolv, utställningsytor, grönsaksodling, kök, arbetsplatser, poesi, samtal, bokhyllor, diskussioner, marknad, spel, sport, wi-fi, kaffe, med mera. Allt detta kommer dessutom att vara gratis för den som vill.

Fredagen den 8e augusti kl 19 samlas vi på Rådhustorget för gemensam promenad till vårt nya gemensamma kulturhus. Byggandet och arrangerandet sker alltså mellan den 8e och 29e augusti. Där och då planerar vi, bygger om och organiserar en inledning på en kulturhusfestival som kanske aldrig tar slut.

______________________________________________

Ta med: Oömma kläder, måttstockar, ficklampor, arbetshandskar, lasermätare, papper, pennor, mamma, grannen, ödmjukhet och ett glatt humör!

Ta inte med: Alkohol.

Leave a Reply