FESTIVALEN I KLÖSE

juli 19th, 2015 by Maggan | Filed under Konst, Supa.

Var som sagt på en kulturfestival i helgen. Den ligger i Klöse, som är en avfolkningsort utanför Nordmaling. Huset är en gammal skola som dom gjort om till nån slags kulturförening. Jag blev inbjuden att bidra med konst och tackade ja. Det fanns ingen budget, så man betalade resa dit och fick stå för egen mat. Det var dessutom utedass. Det första jag gjorde när jag kom dit var att sätta mig på en stol i ett av rummen och börja gråta för att det är så ovärdigt att bidra till decentraliserad kultur eftersom man inte får ett skit tillbaks och att man var tvungen att sova på ett liggunderlag osv. Då påminde dom mig om att jag faktiskt blev informerad om förutsättningarna innan och fick skylla mig själv, sen erbjöd dom mig skjuts till tågstationen så jag kunde åka hem igen. Men så ville jag inte tillbaks till stan eftersom allt i Umeå var trist, sen blev jag bjuden på en starköl 10,5% och en kopp kaffe och kunde acceptera läget.

wpid-20150718_070143.jpg

Bredden på utbud var väldigt bra, på en åker hade dom byggt en kamera obskura.

wpid-20150718_101608.jpg

Några dansare var där och hade hittat ett ställe inne i skogen som var nån slags stor grusplan. Där gjorde dom en dansföreställning. Jag tycker det finns något storslaget att åka till ett ställe som är helt dött och bara bestämma sig för att fylla det med innehåll.

wpid-20150717_191239.jpg

Det är ju inget man orkar i längden, bara att ställa ut konst utanför de stora städerna är ju fruktansvärt otacksamt. Oftast obefintlig budget och mediabevakningen blir notiser i lokaltidningar som ändå ingen tar på allvar (folk tar typ recensioner på en blogg på större allvar än lokalpress!) eller nån mystisk alternativmedia som ingen hört talas om.

Hädanefter ska jag begränsa mig till att bara fylla obebodda platser på internet med innehåll. Då får jag i varje fall sova i min egen säng. Med tanke på det, inte för att quitter är helt folktomt, men jag bytt till quitter.es eftersom de tillåter 1000 tecken istället för quitter.se som bara tillåter 140 tecken.

wpid-20150717_164832.jpg

Övervåningen i huset. Världens sämsta foto, men det är en skulptur längst bort mot väggen.

wpid-20150717_114622.jpg

wpid-20150717_114458.jpg

Själva scenen såg ut så här. Festivalen blev ganska kul, träffade ett gäng poeter som hade bilat upp från södra Sverige. På fredag åkte jag och poeterna på en biltur till Umeå. I bilen lyssnade vi på gamla kassettband, bland annat en liveinspelning från P3. Mitt i spelningen blev det ekonyheter från år 2006. Nyheterna skiljde sig ganska mycket, inte bara innehållsmässigt utan språket var mycket mer invecklat än vad det är idag. Vi pratade också om Göran Perssons tid och då EU-debatten enbart handlade om att det är fel att förbjuda krokiga gurkor.

wpid-img_20150718_152752.jpg

När vi kom fram till Kulturhuset visade jag dom runt, de fastnade direkt i väckelsestudion och började improvisera musik.

wpid-20150718_141559.jpg

Sedan började de läsa poesi på stora scenen i kulturhuset, samtidigt som dom filmade.

wpid-20150718_143211.jpg

Jag fick skjuts hem och de åkte tillbaka till festivalen. Bra helg och hoppas poeterna kommer till Umeå igen!

Tags: , , , ,

2 Responses to “FESTIVALEN I KLÖSE”

  1. […] Är det att någon gång ändå kunna tjäna pengar på ditt konstnärskap? Jag tänker på ett inlägg du gjorde den 21 juli 2015 där det ändå verkar som att du vill ha något mer betalt än bara en betald resa: ”det är […]

  2. […] ni hänvisar till inlägget 21 juli 2015 där jag skriver att ”det är ju inget man orkar i längden, bara att ställa ut konst utanför […]

Leave a Reply